Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 4-03-2019

10:41 4/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυτοδιοίκηση
Χωρίς συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας ΑΜ-Θ εδώ και 2 χρόνια
Δύο χρόνια χωρίς συνεδρίαση μετράει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας (ΠΕΠΙΣ)ΑΜ-Θ.
Αν και τα μέλη της Επιτροπής, Φωτεινή Στριτάκη και Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, ζήτησαν από το 2017 με έγγραφο από τον κ. Μέτιο, ως πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας ΑΜ-Θ, να συγκαλέσει συνεδρίαση, το αίτημα έπεσε στο κενό .
Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «Γνώση και Συνεργασία», Βασίλης Τραϊφόρος, επανειλημμένως, έχει στηλιτεύσει

την απραξία για τις συνεδριάσεις της ΠΕΠΙΣ.
Στις ΠΕΠΙΣ γίνονται συζητήσεις για θέματα που αφορούν τη γκάμα γυναικείων ζητημάτων, όπως: Κακοποίηση, Ανάπτυξη, Απασχόληση, Παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια, Επιχειρηματικότητα, Ενημέρωση, Γυναίκα και Ανεργία, Γυναίκα και Οικονομική κρίση, μια και οι Γυναίκες επλήγησαν ιδιαίτερα από τα μνημόνια.
Επίσης, Πολιτισμός και σύνδεση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αξιοποίηση ευρωπαϊκών –και όχι μόνο-προγραμμάτων με στόχο την ίδρυση μια επιχείρησης, ή ενός Γυναικείου Συνεταιρισμού, κ.α.
Υπενθυμίζεται πως μια ΠΕΠΙΣ σε κανονική λειτουργία , θα πρέπει να συνεδριάζει μία φορά το μήνα…

Πρωτογενής Τομέας
Μετάθεση ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»
Ως νέα ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 6.3,«Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ορίζεται η 22η Μαρτίου 2019, και ως ημερομηνία λήξης η 4η Ιουνίου 2019.
Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Αυτοδιοίκηση-Εκλογές
Ερίζουν οι δύο υποψήφιοι Γκαράνης-Γραβάνης για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία

Για εικονική πραγματικότητα κατηγορεί την νυν Δημοτική Αρχή, ο συνδυασμός Σύμπραξη Δυνάμεων με επικεφαλής τον Αντώνη Γραβάνη, στα θέματα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της Καινοτομίας.
«Δυστυχώς -εν έτη 2019- ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ δεν έχει ολοκληρωθεί σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα, που αφορά στη διευκόλυνση, απλοποίηση και εν τέλει -την ποιότητα ζωής- των συνδημοτών μας. Για μας αυτό είναι προτεραιότητα: Κομοτηνή – Έξυπνη Πόλη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Σύμπραξης Προοπτικής.

Ελ. ΛΑφτσή: «Διαχειριστές ή άνθρωποι με πρόγραμμα που σχεδιάζουν το μέλλον; Το δίλημμα των εκλογών»

Την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του Συνδυασμού «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», έκανε χθες το απόγευμα η επικεφαλής της παράταξης, Ελένη Λαφτσή.
Η κ. Λαφτσή χαρακτήρισε τους συνυποψηφίους της απλούς διαχειριστές της πραγματικότητας, χωρίς όραμα και σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στο Δήμο Κομοτηναίων και ακριβώς εδώ είναι και το δίλημμα των εκλογών, ανάμεσα στους απλούς διαχειριστές και αυτούς που έχουν σχεδιασμό και όραμα.
Από την δική της πλευρά η κ. Λαφτσή, δεσμεύθηκε για ένα Δήμο βιώσιμο, καθαρό, με πολιτικές για την διαχείριση των απορριμμάτων, την επέκταση των χώρων του Κυνοκομείου, πολιτικές για την Κλιματική αλλαγή, σύνδεση με το Δημοκρίτειο και αξιοποίηση του χώρου του Κτηνοτροφικού Σταθμού.
Υπογράμμισε δε πως θα ενεργοποιήσει τις λαϊκές συνελεύσεις και θα διενεργούνται δημοψηφίσματα για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος.
Για δε το θέμα του Χρυσού που φαίνεται να επανακάμπτει δήλωσε πως η τοπική κοινωνία έχει πει ένα μεγάλο πολιτικό ΟΧΙ.

Στρατός
Παραμένουν Ταξίαρχοι αλλά φεύγουν από την Κομοτηνή Καμπουρίδης και Χατζηγεωργίου
Διατηρητέοι κρίθηκαν οι δύο ταξίαρχοι της Κομοτηνής Λαζαρος Καμπουρίδης της 21ηςΤεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και Γιώργος Χατζηγεωργίου της 29ης ταξιαρχίας Πεζικού, στις κρίσεις που διενεργήθηκαν από το ΚΥΣΕΑ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ταξίαρχοι αποχαιρετούν την Κομοτηνή τις επόμενες μέρες καθώς θα τοποθετηθούν σε νευραλγικές θέσεις στην Αθήνα.

Πολιτισμός-Τουρισμός
Τριάντα εστιάτορες από Ελλάδα και Κύπρο στην Βαλένθια
Αναχωρούν αυτή την εβδομάδα για την Βαλένθια της Ισπανίας 30 εστιάτορες από Ελλάδα και Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους πλάς, μέσω του οποίου θα αναδειχθούν οι γεύσεις της Μεσογείου. Οι εστιάτορες θα ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με κεντρικό κεντρικός στόχος τον Γαστρονομικό Τουρισμό.
Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, είχε κάνει λόγο για την λειτουργία και ενός ηλεκτρονικού περιοδικού, ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος.

Πολιτισμός
Εκδήλωση της ΦΕΞ σήμερα για τον Στέφανο Ιωαννίδη
Σήμερα στις 8 το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, θα γίνει η εκδήλωση, «Η Ξάνθη και ο Στέφανος Ιωαννίδης», με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο-Συγγραφέα.
Ο Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001) ήταν για την Ξάνθη και για τη Θράκη ευρύτερα πρωτοπόρος και καινοτόμος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού.
Παράλληλα με τις ιστορικές μελέτες του και τα λευκώματά του ο Ιωαννίδης συνέβαλε στην ανάδειξη λιγότερο γνωστών πτυχών της τοπικής ιστορίας της Ξάνθης».
Έφυγε την 1η Μαΐου του 2001.

Αυτοδιοίκηση-Πολιτισμός
Πετυχημένη η καρναβαλική παρέλαση της Κομοτηνή
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η τέταρτη καρναβαλική παρέλαση της Κομοτηνής, η οποία πια γίνεται θεσμός!
Περίπου 3.000 άτομα βρέθηκαν στο πάρτι που ακολούθησε μετά το τέλος της παρέλασης 36 συλλόγων τοπικών και δύο από τον Έβρο.
Την παρέλαση μετέδωσαν από κοινού τα Ραδιόφωνα της Κομοτηνής, σε μια σύμπραξη για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο γεγονός της πόλης μας.
Το επόμενο Σάββατο θα γίνει η παρέλαση των μαθητών με τις αποκριάτικες στολές τους, όπου και ολοκληρώνονται και οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις της ΔΗΚΕΠΑΚ.

Αστυνομικό Δελτίο
Έρευνες για δράστες που χτύπησαν μια 78χρονη
Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι την 2-3-2019 το πρωί, σε χωριό της Ροδόπης, προφασιζόμενοι την ανάγκη πόσιμου νερού, εισήλθαν στην οικία 78χρονης ημεδαπής, όπου με τη χρήση σωματικής βίας, επιχείρησαν να την ακινητοποιήσουν, να την φιμώσουν και να αφαιρέσουν διάφορα αντικείμενα από το εσωτερικό του σπιτιού, πλην όμως δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους, καθ’ όσον έγιναν αντιληπτοί από περίοικο και ακολούθως τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Συνελήφθησαν 3 διακινητές σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, με μη 8 νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, δύο 46χρονοι και ένας 26χρονος, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά οχτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και χρηματικά ποσά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

Αθλητική Ενημέρωση
Ασημένιος «ο δικός μας» Κώστας Μπανιώτης
Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Κώστας Μπανιώτης στον τελικό του ύψους κατά την 2η ημέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Γλασκώβη.
Ο άλτης του Γιώργου Τσούγκου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 2.26μ, ανεβάζοντας στα 30 την Ελληνική συγκομιδή στη διοργάνωση .
Ο 33χρονος Μπανιώτης έφθασε στο μετάλλιο στην 5η συμμετοχή του στη διοργάνωση, με καλύτερες προηγούμενες θέσεις την 4η θέση το 2011 και την 6η το 2013. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ιταλός Τζιανμάρκο Τάμπερι.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, για μας, νέα, ιουνίου, δίλημμα, λαζαρος, κυσεα, αθηνα, ελλαδα, κυπρος, ξανθη, μαΐου, συλληψεις, εμφάνιση, συμμετοχή, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, κυπρος εκλογες, κοινωνια, ελενη, αποκριατικες στολες, ημερομήνια, οικονομικη κριση, παρελαση, δημοκριτειο, το θεμα, αυτοκινητα, γυναικα, θεμα, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, αιτησεις, ανεργια, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γλασκωβη, δικη, δίλημμα, εγγραφο, εβδομαδα, ενημερωση, εμφάνιση, επιτυχια, ερευνες, ετη, ζωης, ιδεες, ιδρυση, ιωαννιδης, ιστορικο, κυσεα, λειτουργια, λογο, μαΐου, οικια, οραμα, παρουσιαση, περιφερειακο, ποιοτητα, πρωι, σαββατο, συλληψη, συμμετοχή, τμημα, φυγη, φορα, γευσεις, για μας, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, ιουνίου, κωστας, λαζαρος, μια φορα, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα