Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο ΕΙδήσεων 26-03-2018

09:58 26/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εθνικές Επέτειοι
Με την παρουσία του Νίκου Τόσκα η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εκπροσώπησε την κυβέρνηση κατά την χθεσινή παρέλαση της εθνικής επετείου στην Κομοτηνή.
Μετά το πέρας της παρέλασης ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε “Χρόνια Πολλά σε όλους, τιμούμε σήμερα όσους αγωνίστηκαν για να είναι

ελεύθερος αυτός ο τόπος. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας . Πρέπει η ιστορία μας να είναι το βάθρο πάνω στο οποίο θα πατάμε για να κάνουμε τα επόμενα βήματα στο μέλλον. Σ ότι αφορά τις σημερινές συνθήκες είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα μας, όσο δύσκολες κι άν είναι οι συνθήκες. Υπάρχουν ωστόσο προϋποθέσεις να αλλάξει ρότα το καράβι και η πορεία της χώρας προς το καλύτερο».
Στην ερώτηση τι θα γίνει με τις υποστελεχωμένες αστυνομικές υπηρεσίες απήντησε, πως «αυτά θα τα συζητήσουμε με τους αστυνομικούς διευθυντές».
Δηλώσεις για την Εθνική επέτειο έκαναν και οι δύο κυβερνητικοί Βουλευτές, στεκόμενοι στην Ενότητα του Έθνους και στα διδάγματα της Ιστορίας.

Ο Φώτης Κουβέλης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη βρέθηκε το Σάββατο και την Κυριακή ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, όπου και εκπροσώπησε την κυβέρνηση.
Ο Φώτης Κουβέλης επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το Δ΄Σώμα Στρατού , στο στρατόπεδο Αποστολίδη και είχε συνάντηση με τον Διοικητή του Δ’ ΣΣ, Άντιστράτηγο, Γεώργιο Καμπά. Μετά την απόδοση τιμών, ο κ. Καμπάς διαβεβαίωσε τον κ. Κουβέλη, για το αξιόμαχο και την ικανότητα όλων των στελεχών του σχηματισμού που βρίσκονται στη Θράκη, οι οποίοι διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Φ.Κουβέλης: «Το ζήτημα των Στρατιωτικών που κρατούνται στις πραγματικές του διαστάσεις»
Αναφορικά με το θέμα της κράτησης των δυο Στρατιωτικών στην Αδριανούπολη ο κ. ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι η ειρήνη και η αποκλιμάκωση των εντάσεων. «Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό συνιστούν κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.
Το ζήτημα πρέπει να κρατηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις από την πλευρά της Τουρκίας και να μην ενταχθεί σε άλλες επιδιώξεις. Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ε.Ε. έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα γιατί αφορά στην κράτηση δύο Ελλήνων πολιτών και δεν αποτελεί συμπεριφορά που υπηρετεί την ειρηνική συνύπαρξη», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.

Κοινωνική συνεισφορά των Ενόπλων δυνάμεων
Επίσης ο κ. Κουβέλης, στάθηκε και στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και του Δ’ Σώματος Στρατού που ο ίδιος επιχειρεί να ενισχύσει.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας και πρόσληψης νέων επαγγελματιών οπλιτών στο Στρατό, ο κ. Κουβέλης διέψευσε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας

Σκοπιανό: Η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή που προϋπήρξε της ίδιας
Σε ότι αφορά το ονοματολογικό των Σκοπίων,ο Αν. Υπουργός Άμυνας, ανέφερε πως η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή που προϋπήρξε της ίδιας, άσχετα αν άλλοι για πολιτικές σκοπιμότητες δεν την ακολουθούν σήμερα.
Τέλος, ερωτηθείς για το σκάνδαλο της Novartis ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης ,σημείωσε ότι η διακρίβωση των υπευθύνων είναι δουλειά της δικαιοσύνης και της προκαταρκτικής επιτροπής. Πρέπει να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις του σκανδάλου, που πληρώνει ο Ελληνικός λαός ,καθώς η λεηλασία ήταν μεγάλη.
Με αυτή την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος για τον Νόμο περί ευθύνης Υπουργών, που θεωρεί απαράδεκτο και θα έπρεπε να εξαλειφθεί από το Σύνταγμα. «Αν η αναθεώρηση θα έχει συντηρητική ή προοδευτική κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς», τόνισε καταλήγοντας.
Κυβέρνηση-Υγεία

Π.Πολάκης «Θα ανατάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας»
«Εδώ και τρία χρόνια παλεύουμε να ανατάξουμε ένα καθημαγμένο σύστημα Υγείας. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί αυτό είναι η πολιτική μας επιλογή».
Αυτό τόνισε μιλώντας στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχε και τεχνικό κλιμάκιο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο και θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο με 55 εκ ευρώ.
Ο κ. Πολάκης κάλεσε τους φορείς να συνεχίσουν την καλή συνεργασία, προκειμένου να προσπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και πολύ γρήγορα να γίνει η τελετή θεμελίωσης και εγκαινίων του νέου Νοσοκομείου.
Μάλιστα, πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στο οικόπεδο που θα ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο και ενημερώθηκε και από το ρυμοτομικό σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί. Ενημερώθηκε επίσης πως έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι απαλλοτριώσεις.
Το οικόπεδο είναι δωρεά του πάλαι ποτέ Δήμου Αιγείρου,-νυν Δήμου Κομοτηναίων-, και είναι 93 στρεμμάτων.

Εργατικό Κέντρο

Αναμονή του πορίσματος της Επιθεώρησης Εργασίας για την απόλυση Ρ Πατσατζή
Την περασμένη Παρασκευή έγινε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, για το θέμα της απόλυσης μέσω Δικαστικού Επιμελητή, της εργαζόμενης στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και συνδικαλίστριας, Ρυίας Πατσατζή, από τον εργοδότης της το ίδιο το Εργατικό Κέντρο.
Το πόρισμα θα βγει από την Επιθεωρήτρια στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνει άλλη μια τριμερής συνάντηση και στο Υπουργείο Εργασίας. Αν δεν λυθεί η υπόθεση με ανάκληση της απόλυσης, από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελή Μαγαλιού, η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαστικής οδού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακελλίων και η παράταξη Ανεξάρτητη Μαχητική Παρέμβαση, χαρακτήρισαν ως εκδικητική και παράνομη την απόλυση της εργαζόμενης, ενώ είναι συνδικαλίστρια.
Μάλιστα τα μέλη της παράταξης, υπενθύμισαν στον κ. Μαγαλιό πως το να απολύεις και παράλληλα να ξεκινούν αγωγές και μηνύσεις, ήταν η εφαρμογή του Λαυρεντιάδη στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, Καβάλας, στοχεύοντας στην οικονομική εξόντωση των εργαζομένων.

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ως ΕΚ» δηλώνει ο Π. ΜΑγαλιός
Σε δηλώσεις τους στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελής Μαγαλιός περιέγραψε μια διαφορετική εικόνα λέγοντας ότι «Κάποιοι έβαζαν την υπάλληλο να μας κάνει καταγγελίες και μηνύσεις και μετά τις απέσυραν. Ήθελαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο Εργατικό Κέντρο, ώστε να μην ασχολείται με τα εργατικά θέματα και να ασχολείται με την υπάλληλο. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως γι’ αυτό πήραν την δύσκολη απόφαση, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, να απολύσουν την εργαζόμενη και πως «όλα είναι νόμιμα νομικά και κατοχυρωμένα».

Κοινωνία
Ζωή σε 5 ασθενείς έδωσε με το θάνατό της μια 49 χρονη Κομοτηναία
Ζωή σε 5 συνανθρώπους μας έδωσε μια 49χρονη από την Κομοτηνή η οποία πριν από λίγες ημέρες άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Καβάλας. Είχε διακομισθεί εκεί από το νοσοκομείο Κομοτηνής μετά από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία που υπέστην με αποτέλεσμα να μείνει εγκεφαλικά νεκρή.
¨Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαβόγλου η οικογένεια της βρήκε το κουράγιο και χάρισε τα όργανά της.
Αμέσως ήρθε στην Καβάλα κλιμάκιο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων όπου και εξέτασε τα ζωτικά όργανα της εκλιπούσας ήπαρ, νεφρούς και κερατοειδής τα οποία μεταμοσχεύτηκαν σε 5 ασθενείς.
Eπιμελητήρια
Εκδήλωση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Οικονομικό Επιμελητήριο
Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του δραστηριοτήτων για την ενημέρωση οικονομολόγων, λογιστών-φοροτεχνικών και της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων & Ρύθμιση Οφειλών για χρέη σε Ταμεία και Εφορία έως 120 δόσεις» Στο σεμινάριο θα γίνει ανάλυση των διατάξεων του Ν. 4469/2017, των εγκυκλίων για τη ρύθμιση και παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων. Εισηγητές: Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος Ορκωτός ελεγκτής, λογιστής και ο Αναστάσης Δημητρόπουλος Οικονομολόγος.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
Ευρωπαϊκή Ένωση-Ευρωβουλευτές
Δωρεάν συνδέσεις ασύρματου διαδικτύου WiFi4EU.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ενιαία Ψηφιακή αγορά και την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος των κοινοτήτων της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προάγει την εξασφάλιση δωρεάν συνδεσιμότητας Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη μέσω του προγράμματος WiFi4EU.
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα αρχίσει στις 15/05/2018 στις 13:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Εγνατία Οδός

Μετά το Πάσχα στην κυκλοφορία ο ΣΕΑ της Εγνατίας στο ύψος του Σώστη
Εντείνονται οι εργασίες στον Σταθμό Ανεφοδιασμού Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στο ύψος του Σώστη της Εγνατίας οδού, για την απόδοση του στην κυκλοφορία, προκειμένου να υπάρχει είσοδος-έξοδος στην Εγνατία οδό.
Η παραχώρηση σε κανονική χρήση του ΣΕΑ θα γίνει μετά το Πάσχα.
Με αυτό τον τρόπο θα παρακάμπτεται ένα μεγάλο μέρος της παλιάς Εθνικής οδού και θα φτάνει στον Ίασμο, παρακάμπτοντας και την σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και την παλιά γέφυρα του Κομψάτου, στην οποία ακόμα απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι σχετικές πινακίδες, οι οποίες σύντομα θα αποκαλυφθούν για την ενημέρωση και διευκόλυνση των διερχόμενων οδηγών.

Εκπαίδευση
Ξάνθη Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων
Για πέμπτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο θεσμός «Ξάνθη Πόλις Ονείρων», στις 26-28 Απριλίου 2018 ένα ξεχωριστό μουσικό και εκπαιδευτικό γεγονός, με τη συμμετοχή μαθητών από Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η προσφορά των εθελοντών όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης.
Η πρώτη συνάντηση εθελοντών θα γίνει σήμερα στις 18:00 στο ξενοδοχείο Ελισσώ.

Σύλλογοι
Πασχαλινή Κατασκήνωση Αγάπης
Οι Κατασκηνωτές σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους με το οργανώνουν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την ανοιχτή δράση κοινωνικής αλληλεγγύης «Πασχαλινή Κατασκήνωση Αγάπης» για πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές δυσκολίες, καθώς και για ανθρώπους που καθώς και για ανθρώπους και επιβεβαιωμένα χρειάζονται μια χείρα βοηθείας και υποστήριξης.
Πιο συγκεκριμένα από σήμερα έως και την Κυριακή 1 απριλίου, συγκεντρώνουν είδη βασικής ανάγκης και τρόφιμα μακράς διάρκειας. Θα γίνει βαφή αυγών, παρασκευή τσουρεκιών και κατασκευή λαμπάδων.
Τα δέματα αγάπης θα διανεμηθούν κατ’ οίκον μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα με τη συμμετοχή εθελοντών και τη συμβολή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παρουσίαση ντοκυμαντέρ Πάσχα στον Ίασμο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ
“ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ”
σε ανοιχτή εκδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου.
Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου παραγωγή, μοναδική για τα τοπικά δεδομένα και όχι μόνο.
Θα αναφερθούν όλες οι λεπτομέρειες από τη σύλληψη της ιδέας έως και τη διάθεσή του στο κοινό.
Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη.
Ο κόσμος που ενδιαφέρεται να αγοράσει το ντοκυμαντέρ θα πρέπει να δηλώσει ονομαστικά το ενδιαφέρον απόκτησης του.

Πολιτισμός
12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη
Το 12ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη ξεκινά σήμερα στις [20.30]στην ΓΕΝΙΣΕΑ στο «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών» με Ρεσιτάλ πιάνου που έχει τον τίτλο «Ρομαντικός έρωτας» με τον Λάμπη Βασιλειάδη.
Το ρεσιτάλ περιηγείται στις φάσεις του Ρομαντικού Έρωτα μέσα από τα κείμενα του Bach , Rachmaninoff, Wagner, Tschaikofsky, Chopin .

«Οι Νεράιδες του Πόντου»
Σήμερα στις 18:30, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, οργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Παμπουκίδου, «Οι Νεράιδες του Πόντου».
Για το βιβλίο εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσει η Πηνελόπη Ιωαννίδου (Δικηγόρος).Αποσπάσματα θα αναγνώσει η Μαρία Τριανταφυλλίδου (Λογίστρια, Μέλος συλλόγου).
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί: Θεόδωρος Κοτίδης & Αναστάσιος Πετρόπουλος.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, 25η μαρτιου, φώτης κουβέλης, αλέξης τσίπρας, ξανθη, αδριανούπολη, τσιπρας, προσφορες, σκοπια, novartis, συνταγμα, συριζα, λαυρεντιαδης, καβαλα, πασχα, σεα, συμμετοχή, σχολεια, ελλαδα, δραση, συλληψεις, chopin, ert, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, απολυσεις στο δημοσιο, εισφορα αλληλεγγυης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, μαρια πατσα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, βουλευτες, κουβελης, ληξιπροθεσμες οφειλες, ρυθμιση οφειλων, παρελαση, υπουργειο εργασιας, το θεμα, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, εξοδος, επιθεωρηση εργασιας, εφορια, ηπαρ, θεμα, θρακη, πηνελοπη, πλαισιο, υγεια, υψος, ωρα, αγορα, αδριανούπολη, αρθρο, βιβλιο, βρισκεται, βαφη, γεγονος, γεφυρα, γινει, δηλωσεις, διοικητης, εγινε, εγνατια, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εβδομαδα, ενημερωση, επρεπε, επιτυχια, ευρωπη, ζωτικα οργανα, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, η τελετη, ιδρυμα, εικονα, κυβερνηση, κτιρια, λεηλασια, λεπτομερειες, μεγαλη εβδομαδα, μαρια, νεραιδες, νιαρχος, ξενοδοχειο, οικογενεια, παρουσιαση, πεμπτη, περιφερειακο, πνοη, ρεσιταλ, ρυθμιση, ροτα, ρυμοτομικο σχεδιο, σαββατο, σεα, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συντομα, συλληψη, συμμετοχή, σκεψεις, σχεδιο, τασος, τμημα, τουρκια, τρια, φεστιβαλ, φτανει, ψηφιακη, κωνσταντινος, βηματα, chopin, δικαιωματα, εφαρμογη, ειδη, ενωση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κειμενα, κυριακη, μεινει, νοσοκομειο, novartis, οργανα, παυλος, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα