Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο ΕΙδήσεων 13-04-2018

09:47 13/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκθέσεις
Η 18η Γενική Εμπορική Έκθεση ΑΜ-Θ 2018 18 έως 20 Μαΐου
Από τις 18 έως τις 20 Μαΐου θα λειτουργήσει για φέτος η Γενική Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2018, στις εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, επιστρέφοντας στην αρχική χρονική περίoδο διεξαγωγής της.
Την διοργάνωση έχει η ΔΕΘ και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΑΜ-Θ, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού

Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο κ. Γραβάνης έκανε λόγο για μια δυναμική επανεκκίνηση της Έκθεσης, με βασική θεματική ενότητα τον Αγρο-διατροφικό τομέα, με επιχειρηματικές παρουσίες από όλους τους νομούς της περιφέρειας και με παράλληλες εκδηλώσεις.

Προσπάθεια ισχυροποίησης της Έκθεσης και προσέλκυση επιχειρήσεων από Τουρκία και Βουλγαρία
Ο κ. Γραβάνης παραδέχθηκε πως αν και ο θεσμός κρατάει 18 χρόνια, δεν έχει ακόμα ισχυροποιήσει την παρουσία του για τις αγορές των Βαλκανίων και της Τουρκίας, θέτοντας αυτό ως επόμενο στοίχημα μετά την επανεκκίνηση της Έκθεσης.
Ωστόσο θα υπάρχουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων από Τουρκία και Βουλγαρία, που όμως δεν παραπέμπουν σε δυναμική παρουσία.
Επι πλέον πρόσθεσε και τις Εμπορικές Συμφωνίες που θα πρέπει να κλείνονται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, ως επιστέγασμα μιας πετυχημένης διοργάνωσης.
Ο κ. Γραβάνης κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στην Έκθεση, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές είναι πολύ προσιτές, -30 ευρώ συν ΦΠΑ ανά τετραγωνικό μέτρο-σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις λόγω κρίσης.

Κυβέρνηση-Μειονότητα
Γαβρόγλου: Συζητείται η εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη η εκλογή και είναι ένα «ανοιχτό ζήτημα» για το υπουργείο Παιδείας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχετική με την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των Μουφτήδων στη Θράκη, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σημείωσε ότι “η εκλογή των μουφτήδων είναι ένα «ανοιχτό ζήτημα» για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά. Είναι ένα ζήτημα που συζητιέται», όπως ανέφερε χωρίς να να προσδιορίσει κάτι συγκεκριμένα. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας θεωρεί πως «υπάρχουν τα περιθώρια εξεύρεσης συναινετικών και προωθητικών λύσεων».
Παράλληλα, μίλησε και για το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης με σύστημα που θα βασίζεται στη βαθμολογία της Β και Γ Λυκείου, που θα αλλάξουν εντελώς μορφή ενώ το τελευταίο έτος του Λυκείου θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα.
Αυτοδιοίκηση
Σύμφωνο Συνεργασίας ΠΑΜ-Θ με Χαμόγελο του Παιδιού

Σύμφωνο Συνεργασίας υπογράφεται σήμερα στην Κομοτηνή στις 10:30 π.μ., ανάμεσα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την παρουσία.
Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα να διοργανώσουν από κοινού δράσεις, προγράμματα και παρεμβάσεις, να μοιραστούν τεχνογνωσία, να αξιοποιήσουν εξοπλισμό και να στηρίξουν αμοιβαία το έργο που επιτελούν στον τομέα της προστασίας των παιδιών, της προαγωγής της υγείας τους και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Φ. Καζάκου: «Τα έργα ουσίας, και τα «φαντεζί» λόγια-υποσχέσεις του κου Πετρίδη»
Για εγκαταλελειμμένους, βρώμικους και επικίνδυνους χώρους στις παιδικές χαρές και στους χώρους αθλοπαιδιών, κάνει λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηναίων, Φελίνα Καζάκου.
Σύμφωνα με την κ. Καζάκου, η εικόνα αυτή δεν προκύπτει από έλλειψη χρημάτων για την συντήρηση ή επισκευή των παιγνίων καθώς εγκρίθηκε το ποσό 1.000.000€ , που είχε προταθεί κατά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2018 για την συντήρηση των παιδικών χαρών, όπως επίσης και η ανακατασκευή μερικών εξ αυτών μέσω της χορηγίας του ΤΑΠ.
«Αν η διοίκηση αδυνατεί να ολοκληρώσει την πιστοποίηση των χώρων αυτών, ως όφειλε, να φροντίσει τουλάχιστον για την ασφάλεια και καθαριότητα των χώρων. Εκτός βέβαια αν δεν θεωρούν έργα ουσίας αυτές τις παρεμβάσεις.
Απαιτούμε και Αναμένουμε…», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κ. Καζάκου.

Εναλλακτικές Κοινότητες
Η Γιορτή των Σπόρων στη Γη του ΠΕΛΙΤΙ
Όλα είναι έτοιμα για την 18η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων ντόπιων ποικιλιών και παράλληλα την δεύτερη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, το ερχόμενο Σάββατο ετοιμάζεται το μεγάλο δίκτυο των Εθελοντών της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Παρανέστι Δράμας και το πρόγραμμα ξεκινά σήμερα με ομιλίες, εργαστήρια γύρω από την Φιλοσοφία της διάδοσης και διάσωσης των Τοπικών Ποικιλιών.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι αύριο όπου περιλαμβάνει την ανταλλαγή των σπόρων, αλλά και δωρεάν γεύμα από τα είδη που φέρνουν οι καλλιεργητές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδρυτού της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, φέτος αναμένονται 6 με 7 χιλιάδες κόσμου στην γιορτή.
Ο κ.Σαϊνατούδης τόνισε επίσης ότι θα διανείμουν περίπου 25 χιλιάδες φακελάκια σπόρων στην φετινή Πανελλαδική Γιορτή Σπόρων του «Πελίτι», εξυπηρετούν περίπου 20 χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της χρονιάς και μέχρι στιγμής έχουν 15 πυρήνες στην Ελλάδα ένα στην Βουλγαρία, ένα στην Τουρκία και μια εκπροσώπηση στην Γουατεμάλα.
Η βασική θεματική της φετινής συνάντησης είναι η Ειρήνη και η συμφιλίωση των Λαών, μέσω των σπόρων και των Μουσικών Εκδηλώσεων. Το παρόν του στις εκδηλώσεις θα δώσει και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, οι Αδελφές Βουγιουκλή και το συγκρότημα «Ναμαστέ».

Αγορά-Επιμελητήρια
Την αντίδραση των φορέων της Ξάνθης προκαλεί η ίδρυση νέας υπαίθριας λαϊκής
Την αντίδραση των φορέων της Ξάνθης προκαλεί η ομόφωνη απόφαση του Δήμου Αβδήρων να προχωρήσει στην ίδρυση νέας υπαίθριας λαϊκής αγοράς στο αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού Ξάνθης.
Μετά από έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, Εμπορικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Σύλλογος Εμπόρων και Υφασμάτων καθώς και Επιμελητήριο Ξάνθης, εκφράζουν την αντίθεσή τους με ψήφισμα που εξέδωσαν και απευθύνεται στο Δήμο Αβδήρων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως δεν θα μείνουμε θεατές στην ομόφωνη απόφαση του Δήμου Αβδήρων για την πρόθεση της επιβολής άλλης μια δημοτικής αγοράς εντός των ορίων του δήμου, σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τον εμπορικό ιστό του Δήμου Ξάνθης.
Ζητούν ΑΜΕΣΑ την ανάκληση της ομόφωνης πρόθεσής και απαιτούν την κοινή σύσκεψη, για το θέμα.

Στρατός
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ 6-10 Απριλίου 1941. Εκδηλώσεις στον Εχίνο
Την Κυριακή του Θωμά, θα πραγματοποιηθεί από το Δ’ Σώμα Στρατού, τελετή στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στον ΕΧΙΝΟ Ξάνθης, για να τιμηθούν οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Έλληνες Στρατιώτες που «έπεσαν» για την πατρίδα, στη «ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ 6-10 Απριλίου 1941». Η τελετή στο Μνημείο Ηρώων ΕΧΙΝΟΥ, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00.
Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, θα προηγηθεί η Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον I.N. Αγίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ Εχίνου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων.Μετά την ολοκλήρωση της τελετής όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν το Οχυρό του Εχίνου και η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί με οχήματα του Δ΄ Σώματος Στρατού.
Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, θα διαθέσει ΔΩΡΕΑΝ, για την μετάβαση στον ΕΧΙΝΟ, μέχρι δύο λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν ακριβώς στις 08:30 μπροστά από τη Δημοτική αγορά.
Τελετή για την Μάχη των Οχυρών θα γίνει και στο ηρωϊκό το Οχυρό της Νυμφαίας στη Ροδόπη την Κυριακή, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όπου εκεί θα λειτουργήσει κιόλας.
Για την διευκόλυνση των επισκεπτών η Τροχαία θα μονοδρομήσει το δρόμο για άνοδο και κάθοδο των αυτοκινήτων.

Αυτοδιοίκηση-Νεολαία
Το “Ρολόι των Νέων” θα χτυπήσει στην Ξάνθη
Φέτος το «Ρολόι των Νέων» σε συνεργασία με το Europe Direct και την υποστήριξη της Περιφέρειας, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά ένα νεανικό εργαστήριο ιδεών.
Το City Lab ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει αύριο και μεθαύριο στην Ξάνθη, στον χώρο του διοικητηρίου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης και οι εργασίες του είναι ανοικτές προς το κοινό.
Πρόκειται για ένα συνέδριο με στοιχεία διαγωνισμού, μεταξύ μαθητών που εκπροσωπούν το σχολείο τους.
Στους συμμετέχοντες δίνονται θεματικές-ατζέντες, πάνω στις οποίες οφείλουν να δομήσουν τις εργασίες τους.
Οι Θεματικές πάνω στις οποίες καλούνται να δομήσουν τα πρότζεκτ οι ομάδες τους είναι οι εξής:
Α) Έξυπνη Πόλη (Smart City)
1.B) Το Όραμα για την Νεολαία της Ξάνθης – Δημιουργία
περιβάλλοντος για νεανικές δραστηριότητες.
Εκκλησία
Αγρυπνία σήμερα στον Όσιο Μάξιμο
Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου καυσοκαλύβη στο Παπίκιο όρος, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται πως κάθε Σάββατο τελείται Θεία Λειτουργία, στη Μονή.

Σύλλογοι
Ομιλία Λυγερού την Δευτέρα
Ομιλία θα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 7:30 μ.μ. στη Λέσχη Κομοτηναίων με θέμα «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΩΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», ο στρατηγικός σύμβουλος και επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου Καραθεοδωρή, Νίκος Λυγερός.

Ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου
Τον Ετήσιο χορό τους ετοιμάζουν ο Πολιτιστικός συλλόγος Ιάσμου που θα γίνει σήμερα και ώρα 21:00 στην Μουσική σκηνή ΑΣΤΡΑΙΑ στον Ίασμο.
Το μουσικό σχήμα ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ θα συνοδεύσει το χορό και υπόσχεται ένα ξέφρενο γλέντι.
Τιμή εισόδου 12 ευρώ και παιδικό 5 ευρώ.

Πολιτισμός
«Ξεκίνησε το κορυφαίο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας των Βαλκανίων στην Θράκη, 11-14 Απριλίου.»

Για 5η χρονιά Φεστιβάλ Κιθαριστών Θράκης τον Απρίλιο

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, υπουργείο παιδείας, μαΐου, βιπε, ΔΕΘ, ΦΠΑ, ταπ, ελλαδα, γεωργιου, δωρεαν, λεωφορεια, europe, city, ξανθη, smart, ρολο, κινηση στους δρομους, μετρο, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, το θεμα, βουλγαρια, δωρεαν, εμπορικη, θεμα, θρακη, μνημειο, μουσικη, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, χορος, ωρα, αγορα, αεροδρομιο, αμοιβαια, βαθμολογια, βιπε, γεωργιου, γινει, γλεντι, γουατεμαλα, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δικτυο, ευρω, ειρηνη, εκθεση, ελλειψη, εργα, ετος, ιδρυση, η τελετη, θεια λειτουργια, εικονα, κυβερνηση, λειτουργια, λεσχη, λογια, λυγερος, λογο, μαΐου, μακεδονια, μαξιμου, μορφη, νεολαια, ολυμπιακη, οραμα, ορος, οχυρο, οχηματα, πιστοποιηση, υπογραφη, προγραμματα, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, συντηρηση, σωμα, σχολειο, ταπ, τουρκια, τροχαια, υπουργος παιδειας, φεστιβαλ, χαμογελο, αγορες, ασφαλεια, city, ειδη, europe, γιορτη, χωρα, υπουργειο, κωστας, κυριακη, μπροστα, ομαδες, σκηνη, θεια, θεματα, υγειας, θωμα
Τυχαία Θέματα