Κομοτηνή: ΕΡΤ Ενημέρωση

12:33 5/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικαιρότητα
Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρξε ρύπανση από την πυρκαγιά της Ξάνθης
“Τελειώστε την υπόθεση με το μόλυβδο, δεν υπάρχει μόλυβδος, όπως μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα (0,04 ug/cm2, χίλιες φορές κάτω από το όριο) . Ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στα σωματίδια που δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Σταματήσαμε να ανησυχούμε και σταματήστε να ανησυχείτε. Ως προς τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζεται μόνο πλύσιμο. ” ανέφερε, σύμφωνα με το Site

Xanthi2.gr, ο Καθηγητής κ. Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ.

’’ Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια’’ σημείωσε κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Ξάνθης μετά την πυρκαγιά στη βιομηχανία Sunlight ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ανέφερε στην εισαγωγή του ότι ήταν 3 δύσκολες μέρες όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε σοβαρή οικολογική καταστροφή. Συνέστησε ψυχραιμία σε όλους κάνοντας λόγο για περιστατικά των πρώτων ημερών που δεν χαρακτήρισε όλες τις αντιδράσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι οι υπηρεσίες υγείας της Περιφέρεια έχουν κάνει τις δικές τους μετρήσεις. Τις μετρήσεις, σύμφωνα με το site Xanthi2.gr, επιβεβαίωσε με μετρήσεις στα επιφανειακά ύδατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Ξάνθης, την επόμενη μέρα με αναλύσεις του ΙΓΜΕ. Όπως τονίστηκε σήμερα καμία ουσία που να αφορά το γενικό πληθυσμό δεν παρουσιάζει συγκεντρώσεις πάνω από το όριο. Όσον αφορά τους πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση δεν είναι κάτι που μπορέι να το εκτιμήσει μετά τη φωτιά καθώς δεν μετρήθηκε. Όμως οι πυροσβέστες φορούσαν όλοι μάσκες οξυγόνου κλειστού τύπου, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και ακολούθησαν όλες οι διαδικασίες, αναφέρει ο διευθυντής της ΠΥ ΒΙΠΕ Ξάνθης Κ. Μπλέτσας.

Αποστολή από την Αγία Πετρούπολη στην Κομοτηνή
Επίσημη αποστολή από την Αγία Πετρούπολη επισκέπτεται για δεύτερη ημέρα τη Ροδόπη. Τα μέλη της αποστολής, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σχέσεων Αγ. Πετρούπολης και του Συμβούλου Κυβερνήτη Κ. Γκαμπαερίδη, χθες είχαν συναντήσεις με τον δήμαρχο Κομοτηνής, τον περιφερειάρχη, ενώ απόλαυσαν συναυλία ακαδημαϊκού συνόλου του Μουσικού σχολείου Κομοτηνής. Ακολούθησε συνάντηση Εργασίας για την Συνεργασία στα θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και επίσκεψη στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Το βράδυ δόθηκε Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα» με το κρατικό συγκρότημα “ Μαρόσκα” στο πλαίσιο των « ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2018»

Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2018»
Η έκθεση «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 2018», θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 20 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η ΔΕΘHELEXPO με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση έχει παραμείνει στα 30€ ανά τ.μ. χωρίς ΦΠΑ για ένα εξοπλισμένο σταντ.

Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
Προστασία δεδομένων
Εκδήλωση με θέμα:« Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016/679/ΕΕ) – Ζητήματα και διαδικασίες συμμόρφωσης» διοργανώνει Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης τη Δευτέρα, 7 Μαΐου στις 17:30 στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Π.Τ. Θράκης.

Κόμματα
Τρεις υποψήφιοι πρόεδροι

EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αναρτήθηκαν οι Τελικοί Πίνακες Υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης των οργάνων της ΝΟ.Δ.Ε. ( Πρόεδρος και μέλη ΝΟΔΕ Ροδόπης, Πρόεδρος και μέλη ΔΗ.Μ.Τ.Ο Κομοτηνής, Μαρωνείας- Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών καθώς και συνέδρων Ροδόπης). Για την ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ είναι τρεις οι υποψήφιοι πρόεδροι οι: ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ και ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Παιδεία
100 χρόνια Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
Ημερίδα μαθηματικών διοργανώνει το παράρτημα Ε.Μ.Ε. Ροδόπης. Η ημερίδα απευθύνεται σε μαθηματικούς, δασκάλους, κηδεμόνες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και όσους αγαπούν τα Μαθηματικά ή θέλουν να τα αγαπήσουν. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής (Παναγιώτη Ελλή 6) στις 6:00μ.μ..

Στρατός ΔΔΣ
Κοινωνική προσφορά του Δ’ Σ.Σ.
Η Κοινωνική προσφορά του Δ΄ Σ. Στρατού συνεχίζεται με δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις κατοίκων και μαθητών, σε διάφορα ιατρικά κέντρα και σχολεία της Θράκης. Στις 7 Μαΐου θα γίνουν εξετάσεις στο Κέντρο Στήριξης ΡΟΜΑ και Ευπαθών Ομάδων Δροσερού.

Πολιτισμός
Εορτασμός Αγίας Ειρήνης
Εκδηλώσεις στη μνήμη των ηρώων του πολέμου του 1940 και των θυμάτων της κατοχής 1940-1944 στην Αγία Ειρήνη Ασκητών θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν.Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασκητών.

Συναυλία από την Ορχήστρα Φίλων

Η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής – Θράκης εμφανίζεται αύριο Κυριακή 6 Μαΐου στις 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.

Εκδηλώσεις στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο
Το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο διοργανώνει τέσσερις παρουσιάσεις την προσεχή εβδομάδα πρώτη από τις οποίες την Δευτέρα 7 Μαΐου στις 19:30 στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Στασινάκη: «Καζαντζάκης-Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία», εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2017, από τη φιλολόγο και συγγραφέα Βάντα Παπαιωάννου-Βουτσά. Στην εκδήλωση θα παραστεί και η δισέγγονη του Ζορμπά, Εβίτα Κεχαγιά-Βαρελά, η οποία θα καταθέσει τη μαρτυρία της για τον προπάππο της Γιώργη Ζορμπά.

Εργαστήριο συγγραφής παραμυθιού
Εργαστήριο συγγραφής παραμυθιού, κατασκευής χειροποίητου βιβλίου και εμψύχωσης μιας ιστορίας διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και σε συνεργασία με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ βιβλιοπωλείο . Συγκεκριμένα, πρόκειται για διήμερο σεμινάριο που εμπνέεται από τα παραμύθια, παραδοσιακά και σύγχρονα και τα αξιοποιεί ως έναυσμα για δημιουργικές δραστηριότητες. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής – Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Πρόγραμμα εργαστηρίου σήμερα έως τις 16:00 και αύριο Κυριακή 6 Μαΐου ώρες 10:00-15:00. Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Στις 5 και 6 Μαΐου η Ξάνθη γεμίζει γεύσεις, μουσικές και μυρωδιές η Ξάνθη.
Στις 5 και 6 Μαΐου η Ξάνθη γεμίζει γεύσεις, μουσικές και μυρωδιές η Ξάνθη. Η δημιουργική ομάδα του SoulFood Thessaloniki (Upnloud & Black Radio Berlin) παρουσιάζει για πρώτη φορά στη πόλη της Ξάνθης το Xanthi Street Food Festival 2018! Το Σάββατο 5 & την Κυριακή 6 Μαΐου, η Πλατεία Πεσόντων Ηρώων μετατρέπεται σ’ ένα τεράστιο γευστικό πάρκο με επιλογές φαγητού απ’ όλο τον κόσμο, μουσικές και αρκετά workshops. Aπό τις 11 το πρωί μέχρι και τις 12 το βράδυ, η Ξάνθη γεύεται και διασκεδάζει με το Xanthi Street Food Festival 2018!

Στις κάλπες οι Ηπειρώτες της Ροδόπης
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων» σύμφωνα με το καταστατικό του προσκαλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 2 αύριο Κυριακή 6 Μαΐου στις 10:30 π.μ. μέχρι 11:30 μ.μ. Αμέσως μετά την Γ.Σ. θα ακολουθήσουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής. από τις11:30 πμ έως 14:30 μμ. Δικαίωμα ψήφου για τις εκλογές έχουν τα μέλη του Συλλόγου που θα εκπληρώσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, μέχρι το Κυριακή 6 Μαΐου 2018(Τιμή συνδρομής 5 Ευρώ). «Απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπατριώτες και ιδιαίτερα στους νέους που έχουν και διάθεση για δουλειά να πλαισιώσουν το Δ.Σ. όχι μόνο με τη συμμετοχή στις δραστηριότητές μας αλλά και με την υποβολή υποψηφιότητας στις αρχαιρεσίες.» τονίζει με ανακοίνωσή του το Δ.Σ.

Φεστιβάλ γεύσεων
Φεστιβάλ γεύσεων με τίτλο «Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής στις 10:00. Η διοργάνωση αυτή εντάσσεται στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με αφορμή το 2018 ως ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, με κεντρικό σύνθημα «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον» (#EuropeForCulture). Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα προετοιμαστούν επιτόπου συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας με τοπικά προϊόντα, από τους καταρτιζόμενους σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής έχοντας ως σκοπό τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε γαστρονομικό επίπεδο και ταυτόχρονη προβολή των προϊόντων του τόπου μας. Τα πιάτα θα δοκιμάζονται από πολίτες που διέρχονται από την πλατεία, ενώ οι εθελοντές του Κέντρου θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη. Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν μαθητές από το 2ο, το 9ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το 7ο Δημοτικό Κομοτηνής, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών και το Γενικό Λύκειο Σουφλίου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω των επιδαπέδιων παιχνιδιών μας και διάφορων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν με την βοήθεια και την υποστήριξη εθελοντών του Europe Direct Κομοτηνής και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών ( JEF) Κομοτηνής.

Εθελοντισμός
Αγώνας δρόμου Κομοτηνή- Παναγία Φανερωμένη για την ενίσχυση της Αγίας Βαρβάρας Μαδαγασκάρης
Αγώνας δρόμου 15 χιλιομέτρων με την ονομασία “το μονοπάτι της Παναγιάς¨πρόκειται πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου με πρωτοβουλία του γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής ιεραποστολής της ιερας Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα. Η ώρα εκκίνησής έχει προγραμματιστεί στις 11:30 από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο τερματισμός θα είναι η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Κατά την τέλεση αγώνα δρόμου Θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε μία από τις λωρίδες κυκλοφορίας, ανάλογα την περίπτωση, του ανωτέρω οδικού δικτύου. Σε καμία περίπτωση να μην διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το πλάτος της οδού.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί κατηγορούμενοι για κλοπή 2 δικύκλων μοτοσυκλετών
Συνελήφθησαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, σε χωριό της Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής, τέσσερις ημεδαποί, δύο 16χρονοι, μία 16χρονη και μία 13χρονη, διότι εντοπίσθηκαν να κατέχουν δύο δίκυκλες μοτοσικλέτες, τις οποίες όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει την 3 και 4-5-2018, από χωριό της Ροδόπης και την πόλη της Κομοτηνής, αντίστοιχα. Τα δύο δίκυκλα αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν επίσης 3 διαρρηκτικά εργαλεία και ένας φακός, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Καιρός
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ορεινά από το μεσημέρι προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολική 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς κελσίου.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ενημερωση, ατμοσφαιρική ρύπανση, εκδόσεις καστανιώτη, site, δπθ, sunlight, ιγμε, βιπε, μακεδονια, θρακη, μαΐου, ΔΕΘ, helexpo, ΦΠΑ, εκλογες, νοδε, στρατος, προσφορες, σχολεια, ρομα, μνήμη, αθηνα, δημοκριτειο, βιβλιοπωλείο, ξανθη, black, radio, berlin, xanthi, food, festival, συμμετοχή, ιεκ, europe, ΕΜΥ, ert, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, καιρος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, μνήμη, δημοκριτειο, δουλεια, δπθ, δωρεαν, εργαλεια, θεμα, θρακη, ιγμε, ιεκ, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, radio, αλουμινιο, ασβεστιο, ατμοσφαιρική ρύπανση, αφορμη, βιπε, βοηθεια, βραδυ, γεωργιου, γνωριμια, δευτερα, δηλωση, διημερο, δοθηκε, εβιτα, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, ειρηνη, εκδόσεις καστανιώτη, εκθεση, ελλη, εβδομαδα, εξετασεις, ετος, εναυσμα, εφορεια, ζορμπας, υπηρεσιες, υποθεση, εκδοσεις, κελσιου, κουζινα, κλοπη, κρατικο, λυκειο, λογο, μαΐου, μαθηματικα, μακεδονια, νηπιαγωγειο, νοδε, ομαδα, ουσια, οχηματων, παραμυθια, παρουσιαση, πετρουπολη, πιατα, πινακες, πρωι, ρομα, ρυπανση, σαββατο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σιδηρος, σχολειο, τμημα, φορα, χρωμιο, ψυχραιμια, ωρες, αγωνας, black, μποφορ, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, europe, φακος, food, festival, γευστικο, γευσεις, helexpo, ιατρικα, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, ορχηστρα, site, σπυρος, sunlight, θεματα, θερμοκρασια, υγειας, υλικο, xanthi
Τυχαία Θέματα