Κομοτηνή: Επίσκεψη στο Βουλγάρικο χωριό των Σαρακατσάνων

08:02 25/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Βουλγαρία, στα «λημέρια» των εκεί Σαρακατσάνων θα βρεθεί ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων με επικεφαλής τον πρόεδρο τους κ.Γιώργο Νάκο. 47 χρόνια μετά την ίδρυση του ο Σύλλογος συνεχίζει με μεγαλύτερο πείσμα και δυναμική τις επαφές του με τους Σαρακατσάνους των Βαλκανίων. Ήδη έχει ανοίξει ένας πολύ καλός δίαυλος επικοινωνίας με τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

«Το σημαντικό είναι ότι μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι αυτοί μιλούν ελληνικά, μιλούν σαρακατσάνικα,

έτσι όπως τα έμαθαν από τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Γιώργος Νάκος προσθέτοντας ότι στα Σκόπια είναι 200 οι σαρακατσάνικες οικογένειες, κάποιες από αυτές είναι μεικτές,και στη Βουλγαρία 20.000 οι Σαρακατσάνοι , ο μεγαλύτερος πληθυσμός στο Σλίβεν και σε οικισμούς του. Πολλοί από τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα για δουλειές. Εργάζονται στα χωράφια ή στις κτηνοτροφικές μονάδες, έχοντας βέβαια διατηρήσει τα σπίτια τους και τις επαφές στη Βουλγαρία.

Δωρεά βιβλίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους νέους, λόγω των μεικτών γάμων» δηλώνει ο πρόεδρος. Όπως αποκαλύπτει Έλληνας επιχειρηματίας εξεδήλωσε ενδιαφέρον να βοηθήσει τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας προσφέροντας τους ελληνικά βιβλία και δασκάλους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Εκδομή στο χωριό των Σαρακατσάνων

Ο Γιώργος Νάκος με μέλη του Δ.Σ.

Μια εκδρομή προσκυνηματική στη Βουλγαρία στο χωριό Τσότσοβο στις 5, 6 και 7 Μαϊου θα ενδυμαμώσει περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο πλεύρων. Από εκεί το 1926 ήρθαν οι Σαρακατσάνοι που ζουν στην Νέα Σάντα Σαπών. Σε ένα αμιγές Σαρακατσάνικο χωριό όπου λειτουργεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την καμπάνα στο Ναό δώρισαν οι κάτοικοι της Νέας Σάντας με επικεφαλής τον γνωστό σαρακατσάνο τραγουδιστή Γιώργο Σερμπέζη, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση. Η Νομάρχης του Σλίβεν είναι σαρακατσάνικης καταγωγής, όπως και η Ευρωβουλευτής Τσολάκοβα.

Καλογιάννια και παρουσία στο Φεστιβάλ του Φαναρίου

Παρόν το καλοκαίρι στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής θα δώσει ο Μορφωτικός Σύλλογος των Σαρακατσάνων της Ροδόπης με την παρουσίαση του δρωμένου Καλογιάννια, το οποίο από το 2008 και μετά δεν παρουσιάστηκε λόγω οικονομικών δυσκολιών. Έχει προηγηθεί και η ανακαίνιση και των πέντε καλυβιών του Παραδοσιακού Οικισμού στο Γλυκονέρι της Ροδόπης με αποτέλεσμα η εικόνα του οικισμού σήμερα να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Η αναπαράσταση στις 23 Ιουνίου την παραμονή της εορτής του Γενεσίου του Ιωάννη του Προδρόμου θα έλξει εκ νέου ντόπιους κι επισκέπτες. Ο Σύλλογος είναι ο μόνος Σύλλογος παγκόσμια που παρουσιάζει το έθιμο αυτό. Ήδη έχει παρουσιαστεί στη Βουλγαρία, στα Γιάννενα και σε άλλα μέρη της χώρας. Τα Καλογιάνια μάλιστα εντάσσονται στο φετινό Φεστιβάλ του Φαναρίου, τις μέρες εκείνες ο Παραδοσιακός Οικισμός θα είναι ανοικτός για την υποδοχή των επισκεπτών.
Φώτο:Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Νάκος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα