Κομοτηνή: Ένας μικρός ψαράς όλο σοφία

07:30 10/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Παναγιώτης Ζαχαρίου πηγαίνει στην Β’ Τάξη του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης. Όταν δεν είναι στο σχολείο, όταν δεν διαβάζει τα μαθήματά του, τότε σίγουρα είναι στο πλευρό των αλιέων του Πόρτο Λάγος. «Δεν ασχολούμαι με το ψάρεμα επαγγελματικά, ο πατέρας μου είναι ψαράς. Εγώ την αλιεία την έχω σαν χόμπι» λέει με σοβαρότητα που εντυπωσιάζει. Ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει «τελευταία η αλιεία δεν πηγαίνει καλά.»

Ο μικρός Παναγιώτης μιλά με αγάπη για την θάλασσα, την αλιεία, αλλά και με προβληματισμό για τους ψαράδες, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, που δεν σέβονται τους κανόνες. «Υπάρχουν κάποιοι που

χρησιμοποιούν «κουτιά» πλαστικά δοχεία που τα ρίχνουν αλόγιστα στη θάλασσα για να ψαρέψουν χταπόδια. Γίνονται ζημιές στα δίχτυα, αλλά χάνεται πολύτιμος αλιευτικός πλούτος έτσι, καθώς ψαρεύονται μικρά και μεγάλα.» δηλώνει ο Παναγιώτης κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα που αγγίζει όχι μόνο το Πόρτο Λάγος, αλλά και το Φανάρι και τα Άβδηρα.

Αν και μαθητής Γυμνασίου ακόμη δηλώνει προβληματισμένος για το μέλλον της παράκτιας αλιείας. «Δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον» λέει και δείχνει τα μισό άδεια δίχτυα του πατέρα του σχολιάζοντας «Δεν πήγε πολύ άσχημα σήμερα, αλλά δεν το λες και καλά.» Ξεκλέβει χρόνο από τις μαθητικές του υποχρεώσεις και όταν το επιτρέπει ο καιρός ανοίγεται κι εκείνος στο Θρακικό Πέλαγος. «Είναι ένα επάγγελμα που αυτοί που το κάνουν κάθε μέρα δεν καταλαβαίνουν, ίσως, την ομορφιά του. Όμως, όποιος άλλος, ξένος με τη θάλασσα, έρθει και το ζήσει «μαγεύεται». Σίγουρα πάντως είναι μια δύσκολη δουλειά.» λέει και καθαρίζει τα δίχτυα με επιδεξιότητα. Εύχεται να συνεχίσει να υπάρχει η παράκτια αλιεία, «αλλά», όπως λέει, «δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στη θάλασσα κι εκείνη ως πότε θα συνεχίσει να μας αντέχει όλους; Υπεραλίευση, μεγάλος αριθμός εργαλείων, πολλοί ερασιτέχνες που συμπεριφέρονται «επαγγελματικά». Έχουν ξεφύγει βάζοντας πέντε έξι παραγάδια ο καθένας με εκατοντάδες αγκίστρια.» σημειώνει ζητώντας να απαγορευτούν κάποια είδη αλιείας για να συνεχίσει να υπάρχει μέλλον.
Φώτο:Ο μικρός Παναγιώτης εν ώρα εργασίας ρεπορτάζ-κείμενα-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα