Κομοτηνή: Ένας καπνοκαλλιεργητής «μοναχικός καβαλάρης»

08:46 3/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο χωριό του τον αποκαλούν «αγωνιστή» ή «μοναχικό καβαλάρη». Ο κος Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεϊν αγροτοσυνδικαλιστής από τον οικισμό Πάσσος της Ροδόπης δηλώνει απλά πως είναι ένας «καπνοκαλλιεργητής» από τους πολλούς που είχε κάποτε η περιοχή της Θράκης. Σήμερα εκείνος και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του βλέπουν την καλλιέργεια του ανατολικού τύπου «Μπασμά» να αντέχει στο διάβα των χρόνων, αλλά την παραγωγή να μειώνεται και τις τιμές να παραμένουν πεισματικά σταθερές μην καλύπτοντας πια το υψηλό κόστος παραγωγής, γεγονός που σκορπά απογοήτευση

και απομακρύνει τους νέους από τα καπνοχώραφα.

Ήταν από τους πρώτους που βρέθηκε στο μπλόκο των καπνοπαραγωγών του Πάσσου κι από τους τελευταίους που θα φύγει όπως λέει από εκεί. Την επόμενη εβδομάδα εκείνος και οι συνάδελφοί του θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης την κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, με την ελπίδα ότι θα βρουν κατανόηση και στήριξη στα δίκαια, όπως λέει αιτήματά τους. «Από το 2010 χάσαμε και την πριμοδότηση του καπνού κατά 70-80% χωρίς να αναπληρώσουμε την απώλεια αυτή» δηλώνει προβληματισμένος τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση επιδότηση του καπνού.

Ένα από τα θέματα που έχει πάντα στην ατζέντα του ο κος Καπουσούζ Χαλήλ είναι το πρόβλημα της υδροληψίας. «Είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ταμιευτήρων νερού δίπλα στα καπνοχώραφα. Έχουμε άφθονα νερά, τα οποία, όμως, δεν αξιοποιούνται. Το πότισμα γίνεται με τα τρακτέρ, με τη χρήση πετρελαίου και το κόστος της καλλιέργειας ανεβαίνει υπερβολικά» δηλώνει σπεύδοντας να αποκαλύψει ότι το αίτημα της χορήγησης αφορολόγητων καυσίμων για τα αγροτικά τους μηχανήματα έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κάθε φορά που συζητά με τους συναδέλφους του, τους άλλους καπνοκαλλιεργητές του Πάσσου, ο κος Καπουσούζ αναφέρεται στην ανάγκη ένταξης όλων των χωριών των καπνοπαραγωγών στα προγράμματα των μειονεκτικών περιοχών. «Πρέπει η Πολιτεία, η Κυβέρνηση να μας στηρίξει. Να μην αφήσει να δημιουργηθεί κενό γιατί καλά γνωρίζεται πως τα κενά πάντα καλύπτονται κι όχι πάντα με σωστό τρόπο» δηλώνει στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Φώτο:Καπουσούζ Χαλήλ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα