Κομοτηνή: Ένας «Άγιος» ανάμεσά μας

18:01 22/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήταν όλοι εκεί, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι , συγχωριανοί, μαθητές και παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του κου Παντελεήμονα τίμησαν τη μνήμη του. Τη μνήμη του Μοναχού Αρσένιου, του κατά Κόσμω Αθανάσιου Βίστα. Ένας, «Κοσμοκαλόγερος», που, όσοι τον έζησαν και τον γνώρισαν, μιλούν με θαυμασμό κι αγάπη για εκείνον, ακόμη και 10 χρόνια μετά την κοίμηση του.

Στιγμιότυπο από την τέλεση του Τρισάγιου στη Μνήμη
του Μοναχού Αρσένιου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αδελφικός του φίλος, ο κος Χαράλαμπος Σαμουρκασίδης, σημειώνει πως ο Μοναχός Αρσένιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σάλπη, πήγε στο Γυμνάσιο της Κομοτηνής κι αμέσως μετά σπούδασε Θεολόγος στο ΑΠΘ. «Όλοι στο χωριό, από την ηλικία της νεότητας του ακόμη, ξέρανε πως πρόκειται για άλλου είδους άνθρωπο, για έναν «Άγιο» με την έννοια ότι είχε άμεση σχέση με το Θεό, την Παναγία και το Χριστό. Αυτό είχε γίνει συνείδηση σε όλους » δηλώνει ο κ. Σαμουρκασίδης σημειώνοντας ότι «ο Μοναχός Αρσένιος, όταν ακόμη ήταν ο Θεολόγος Αθανάσιος Βίστας, «ένωσε» την περιοχή με το Άγιο Όρος σε μια εποχή που το Άγιο Όρος ήταν άγνωστο ή λίγο καταφρονημένο. «Συνέδεσε» πάρα πολλούς καλοπροαίρετους ανθρώπους με το Άγιο Όρος, που ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά, έχουν επαφές.»

Σύμφωνα με τον ηλικιωμένο φίλο του Μοναχού, ο πατέρας Παϊσιος, τον είχε γνωρίσει εντελώς τυχαία και του είχε ξεχωριστή αγάπη. «Όταν πήγαινε κάποιος από την Κομοτηνή, από την Ροδόπη να συναντήσει τον Παϊσιο εκείνος τους έλεγε: «Μα γιατί ήρθατε σε μένα; Να πάτε στο Θανάση και να του πείτε ό,τι θα λέγατε σε μένα»». Σκιαγραφώντας, με τη βοήθεια των αναμνήσεων, την καθημερινότητά του Αθανάσιου Βίστα, του «Κοσμοκαλόγερου» της Ροδόπης με τον ασκητικό του βίο και την πραότητα του που τον έκανε να ξεχωρίζει, σημειώνει «ήταν πολύ αγαπητός από όλους. Ένας συνάδελφός του ήταν πείσμων αρνητής του Χριστού. Όταν έκανε τη «στροφή» μέσα του πήγε κι εξομολογήθηκε στον Μοναχό Αρσένιο. Αυτό το περιστατικό το έζησα έξι χρόνια πριν την εκδημία του. Πήγε και τον βρήκε στην Κερασιά, την προτελευταία κορυφή του Αγίου Όρους. Αυτή την επίδραση ασκούσε στο περιβάλλον του.»

Συγκινημένος σήμερα ο Χαράλαμπος Σαμουρκασίδης, ευρισκόμενος στα 85 του χρόνια, δηλώνει χαρούμενος κι ευτυχισμένος που τον γνώρισε και τον φιλοξένησε στο σπίτι του, όταν επέστρεψε από το Άγιο Όρος, βαριά άρρωστος. «Το μήνυμα του πάντα ήταν η αγάπη. «Να αγαπάτε, να συγχωρείτε. Να αγαπάτε. Να συγχωρείτε » αυτό έλεγε συνέχεια. Όταν πήγαιναν άνθρωποι και του έλεγαν διάφορες δύσκολες καταστάσεις που περνούσαν στις σχέσεις τους με γείτονες, με συγγενείς, με φίλους εκείνος έλεγε «εδώ σας θέλω. Αν λέτε ότι αγαπάτε το Θεό και δεν μπορείτε να αγαπήσετε τον άνθρωπο που σας κάνει κακό, δεν κάνετε τίποτα. Εδώ σας θέλω!» ».
Φώτο:Χαράλαμπος Σαμουρκασίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα