Κομοτηνή: Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι

12:39 20/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία για να διαβάσουμε λίγο παραπάνω» δηλώνει η «βιβλιοφάγος» Φωτεινή Ναούμ. Συγγραφέας η ίδια, περνά πολλές ώρες καθημερινά με ένα βιβλίο στα χέρια. «Κυκλοφορούν βιβλία όλων των ειδών, για όλους τους αναγνώστες» δηλώνει και σπεύδει να αποκαλύψει πως της αρέσει να ανοίγει ένα βιβλίο τυχαία και να βλέπει την γραφή του. «Κάποιοι άλλοι προτιμούν ένα βιβλίο που θα τους κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι τέλους, περιπέτειες , αστυνομικά, μυστηρίου. Εγώ αυτό που απολαμβάνω είναι η αφήγηση,

το ύφος και ο ρυθμός.» δηλώνει.

Λίγες και μια νύχτες
Τελευταίο βιβλίο που διάβασε η Κομοτηναία συγγραφέας είναι το «Λίγες και μια νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού, ένα πολύ ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα, όπως λέει, με πολύ ωραία γραφή, μια εξαιρετική ιστορία. «Πάντα υπάρχει χρόνος και για την ποίηση.» σπεύδει να σημειώσει κι αποκαλύπτει «Έτσι ανατρέχουμε σε παλιούς, αλλά και σε σύγχρονους δημιουργούς. Στην Κομοτηνή έχουμε πολλούς νέους ποιητές, όπως και στη Δράμα» δηλώνει η κα Ναούμ μην κρύβοντας τη χαρά της για την δημιουργία.

Πώς, όμως, σχολιάζει εκείνη το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με την δημιουργική γραφή; «Ψάχνουμε όλοι τρόπους εκτόνωσης λόγω της κρίσης και της απογοήτευσης» απαντά η Φωτεινή Ναούμ και σημειώνει ότι κάποιοι λανθασμένα θεωρούν πως αν ασχοληθούν με τη γραφή, θα βγάλουν πιο εύκολα χρήματα. «Αυτό είναι ένας μύθος. Πολύ δύσκολα κανείς αμείβεται, όσο θα έπρεπε για την τέχνη του. Όσοι πάλι ασχολούνται με τη γραφή επειδή θέλουν να εξωτερικεύσουν το συναίσθημά τους, για να ξεφύγουν, πολύ καλά κάνουν. Γενικότερα, ό,τι «δικλείδες ασφαλείας» έχουν για να αντιμετωπίσουν το «σκοτάδι» καλά κάνουν και τις έχουν, καλά κάνουν και γράφουν.»

Γράψιμο χωρίς ανάγνωση;
Και με την ανάγνωση τι γίνεται; ρωτάμε την Κομοτηναία συγγραφέα «Δυστυχώς λυπάμαι πολύ που υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι θέλουν να γράψουν κάτι, χωρίς, όμως, να διαβάζουν. Όσο ταλέντο κι αν έχουν χρειάζεσαι και το κάτι παραπάνω. Το βλέπω σαν ασέβεια. Δεν μπορείς να υποτιμάς αυτό που αγαπάς. Δεν μπορείς να πεις ότι γράφω εγώ και απαξιώνω όλους τους υπόλοιπους. Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ όλοι οι υπόλοιποι.» απαντά κι αποκαλύπτει τις δικές της αναγνωστικές «εμμονές». « Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Τσίρκα και το «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» του Durrell που το θεωρώ Βίβλο. Έχει μια μουσικότητα, έναν ρυθμό, μια αφήγηση που το θεωρώ Σχολή.» Μην παραλείποντας τέλος να στείλει το μήνυμά της «Δοκίμασε την ανάγνωση, μήπως και πιάσεις το βιβλίο που θα σου αλλάξει τη ζωή.»
Φώτο: Κείμενο -Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα