Κομοτηνή: Εν Ιορδάνη… από σπίτι σε σπίτι

19:06 5/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Κρατώντας το σταυρό στο ένα χέρι και ένα ματσάκι βασιλικό στο άλλο οι ιερείς της Ροδόπης τίμησαν και φέτος την παράδοση ψάλοντας το απολυτίκιον της εορτής των Θεοφανίων από σπίτι σε σπίτι.

Την κι αν το χιόνι είχε καλύψει τους δρόμους; Τι κι αν το κρύο ήταν δριμύ και ο αέρας τσουχτερός; Το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις, τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα, καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, καί

τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι» εψάλη σε όλες τις κατοικίες.

Ο πατέρας Χρυσοβαλάντης, του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Σάλπης έχοντας ως βοηθό του, τον φοιτητή της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, τον κ. Νίκο Καρανάσιο,

Με τον υδράργυρο υπό το μηδέν σε αρκετούς οικισμούς οι ιερείς και οι νεαροί συνήθως βοηθοί, μέλη άλλοτε των Εκκλησιαστικών Επιτροπών κι άλλοτε απλοί κάτοικοι των οικισμών, δεν πτοήθηκαν. Ίσα – ίσα που φρόντισαν να περάσουν από όλα τα σπίτια «χαρίζοντας» την ευλογία. Παραμονή των Θεοφανίων άλλωστε, παραμονή μιας από τις μεγαλύτερες εορτές της Εκκλησίας. «Αύριο γιορτάζεται η ανάμνηση της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και αγιάζονται τα νερά» σημείωσε ο πατέρας Χρυσοβαλάντης του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Σάλπης που είχε ως βοηθό του, τον φοιτητή της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, τον κ. Νίκο Καρανάσιο. Φρόντισαν και οι ίδιοι να περάσουν από σπίτι σε σπίτι αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες. «Οι νοικοκυρές πάντα περιμένουν με ανοικτές πόρτες, δεν θα μπορούσαν οι καιρικές συνθήκες να μας σταματήσουν και να μην πάμε » ανέφερε ο πατέρας Χρυσοβαλάντης.

Σήμερα με την Πρωτάγιαση οι ιερείς γύρισαν από νωρίς το πρωί, έως αργά το απόγευμα σε κάποιες περιπτώσεις, όλα τα σπίτια και με τον σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό φρόντισαν να τα ραντίσουν με αγιασμό από τον οποίο μάλιστα οι νοικοκυρές κρατούν πάντα λίγο για να ρίξουν στα χωράφια και να ποτίσουν τα ζωντανά τους. Η λαϊκή πίστη δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες. Μάλιστα σήμερα, την παραμονή των Θεοφανίων, τηρείται και η σχετική νηστεία, ως προετοιμασία της αυριανής μεγάλης ημέρας .

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα