Κομοτηνή: Είκοσι χρόνια συντροφιά με τα άνθη

21:42 2/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή φυτά με υπέροχα λουλούδια για τον κήπο και τη βεράντα. Μια αγαπημένη συνήθεια των Ελληνίδων νοικοκυρών, να φυτεύουν στους κήπους κάθε λογής άνθη και φυτά, καλά κρατεί ακόμη και τα επτά χρόνια της κρίσης. Φυτά που ταιριάζουν στο χώρο τους, όπως: Αζαλέες, αντίρρινο ή αλλιώς σκυλάκι, βιολέτα ή βιόλα, βουκαϊνβίλλια, γαρίφαλο, γεράνια, δενδρολίβανο, ζέρμπερα, ζίννια, καλλιστήμονας, κατηφές, ορτανσία, πανσές, πετούνια,τριανταφυλλιά. Φυλλοβόλα ή αειθαλές, θαμνώσεις ή αναρριχώμενα φυτά. Ένας υπέροχος ανθισμένος κόσμος. Έτοιμος να «στολίσει» την καθημερινότητα των φορτωμένων με πολλές δουλειές

ανθρώπων.

Συναντήσαμε την κυρία Ευσταθούλα Μωραίτου στον «παράδεισό» της. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας χώρος δουλειάς με πολλά άνθη; Δεκάδες είδη λουλουδιών, έτοιμα να στολίσουν τους κήπους των συμπολιτών της. «Νομίζουμε πως είστε πολύ τυχερή που εργάζεστε σε ένα τέτοιο χώρο» παρατηρούμε και αμέσως εκείνη σπεύδει να απαντήσει «Έτσι νιώθω, τυχερή. Όμως, η κούραση δεν λείπει». Είκοσι χρόνια, σκυμμένη πάνω από μικρόφυτα, όλα ανθοφόρα, έτοιμα να δεχτούν τις περιποιήσεις της. Κι από τα δικά της χέρια, στα χέρια των αγοραστών τους. Τον χώρο σας τον άγγιξε η κρίση ρωτάμε την κα Μωραϊτου. «Ευτυχώς όχι τόσο πολύ. Ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει λουλούδια. Από το Πάσχα και μετά όλοι άρχισαν δειλά –δειλά να προετοιμάζουν τους κήπους τους. Καλοκαίρι και όλοι κάτι θέλουν να έχουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους.»

Τα φυτώρια γεμίζουν με άνθη κι ο κόσμος τα επισκέπτεται για λίγες «ανάσες» διαφυγής. Η κρεμαστή πετούνια κλέβει τις εντυπώσεις κι έτσι πωλείται πρώτη. Είναι ακριβή ενασχόληση; ρωτάμε την έμπειρη παραγωγό. « Όχι, πολύ.» Δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει ότι το κόστος καλλιέργειας τα χρόνια της κρίσης έχει ανέβει. Μικρές και μεγάλες σε ηλικία νοικοκυρές αγαπούν εξίσου τα λουλούδια. «Οι νεαρές κάνουν πιο πολλές ερωτήσεις. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία έχουν πιο πλούσια εμπειρία. Η αγάπη για τα λουλούδια αγγίζει όλους τους ανθρώπους.» δηλώνει η κα Ευσταθούλα Μωραϊτου που επιλέγει τα αρωματικά τριαντάφυλλα ως τα αγαπημένα της…Δύσκολο πάντως να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε δεκάδες ανθισμένα λουλούδια.
Φώτο: Ε. Μωραϊτου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα