Κομοτηνή: Δύσκολη η χρονιά για τους αγρότες

11:15 12/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανεμοθύελλες, ξηρασία και πράσινο σκουλήκι, ιώσεις και μυκητολογικές προσβολές, ξανά ξηρασία. Η φετινή χρονιά «τα είχε όλα» για τους αγρότες της περιοχής με αποτέλεσμα την ώρα τις συγκομιδής οι αποδόσεις να μην είναι αυτές που οι παραγωγοί θα επιθυμούσαν.

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφέρειας Αν. Μ.Θράκης,, ο κ. Γιώργος Τσακίρης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφέρειας Αν. Μ.Θράκης, τον κ. Γιώργο Τσακίρη, στο Νομό Ροδόπης καλλιεργήθηκαν περίπου 340.000

στρέμματα με βαμβάκι. Στις περιοχές με αδυναμία άρδευσης (Ξηρικά αγροτεμάχια) η έλλειψη βροχοπτώσεων από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου είχε σαν αποτέλεσμα τα έντονα προβλήματα στο φύτρωμα του βαμβακιού. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των παραπάνω εκτάσεων το φύτρωμα του βαμβακιού έγινε με τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από τις 15 Ιουνίου και μετά με αποτέλεσμα την σημαντική οψίμιση της καλλιέργειας. Η ζημιωθείσα έκταση υπολογίζεται στα 40.000 στρέμματα.

Επίσης, στο Νομό Ροδόπης παρατηρήθηκαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στις όψιμες φυτείες οι οποίες κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο το ποσοστό της ζημιάς σ’ αυτά τα 40.000 στρέμματα να κυμαίνεται στο 70%. Στα υπόλοιπα 300.000 στρέμματα παρατηρήθηκαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι σε ποσοστό 25%.

Μαύρος καπνός…
Ρόδινη δεν ήταν η χρονιά και για τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής με την ιδιαίτερη ποικιλία τα καπνά Ανατολικού τύπου ποικιλία «Μπασμά». Καλλιεργήθηκαν συνολικά 55.000 στρέμματα και σημειώθηκαν έντονες προσβολές από ιώσεις. Με αποτέλεσμα η μείωση του καπνού να αγγίζει το 55% και σημαντική ποιοτική υποβάθμιση.

Μειωμένα τα σιτηρά
Και τα χειμερινά σιτηρά, όμως, σύμφωνα με τον κο Τσακίρη, δεν πήγαν καλύτερα. Αντιθέτως, καλλιεργήθηκαν 103.000 στρέμματα χειμερινών σιτηρών. Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου παρατηρήθηκε έντονη ξηρασία η οποία επέδρασε δυσμενώς στα παρακάτω βλαστικά στάδια ανάπτυξης των χειμερινών σιτηρών: Ανάπτυξη στελέχους, ξεστλάχυασμα-άνθιση και ωρίμανση κόκκου. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση της παραγωγής, περίπου 40% της αναμενόμενης και η ποιοτική υποβάθμιση των κόκκων των σιτηρών. Τέλος, όπως εξήγησε ο κος Τσακίρης, κάποιες από τις ζημιές μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και κάποιες άλλες όχι. Ήδη έχει αποσταλεί σχετική έκθεση της Περιφερειακής Επιτροπής για το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ.
Φώτο:Ο κος Γ. Τσακίρης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα