Κομοτηνή: Δύσκολες ώρες για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης

16:26 15/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξήντα χρόνια κτηνοτρόφος ο κος Κώστας Αμυγδαλούδης από την Ροδόπη. Σήμερα, πάντα όρθιος δίπλα στο κοπάδι του, δηλώνει προβληματισμένος από την πορεία του επαγγέλματος, αλλά και από τις τιμές πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή τη στιγμή η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων. «Πωλούνται τρία ευρώ το κιλό κι αυτό είναι άδικο» δηλώνει ο έμπειρος κτηνοτρόφος και προσθέτει «Οι καταναλωτές θέλουν να φάνε κρέας, χρήματα, όμως, δεν έχουν. Ποιος δεν θέλει το καλό του;» αναρωτιέται.

Πριν την έλευση της κρίσης τα

κέρδη για τους κτηνοτρόφους ήταν περισσότερα. «Ό,τι δημιούργησα στη ζωή μου, τα έκανα με τα πρόβατα. Αγόρασα χωράφια, μηχανολογικό εξοπλισμό. Τώρα, όμως, έχουν όλα αλλάξει » δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει ότι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πια να αγοράσει ζωντανά κοπάδια και να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κτηνοτροφία. «Προχθές, ένας κτηνοτρόφος δεν μπόρεσε να πουλήσει ζωντανό το κοπάδι του κι αναγκάστηκε να το οδηγήσει στη σφαγή με 80 λεπτά και ένα ευρώ το κιλό» δηλώνει σημειώνοντας ότι όσο εξακολουθούν τα κτηνοτροφικά προϊόντα να πωλούνται φθηνά, τόσο το ενδιαφέρον της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία θα ατονεί.

Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο…

«Η Σάλπη είχε 28 κοπάδια πρόβατα και έμειναν έξι. Το Γλυκονέρι είχε 3.500 πρόβατα κι έμειναν διακόσια. Το 1993 η Θράκη είχε 280.000 γιδοπρόβατα και σήμερα έχει ελάχιστα. Στις Φέρες του Έβρου υπήρχαν 86 κοπάδια και τώρα έμειναν λιγότερα από δέκα. Οι θάνατοι λόγω ζωονόσων, αλλά και η εγκατάλειψη του επαγγέλματος «σβήνουν» την κτηνοτροφία.»

Παρά τις δυσκολίες η αγάπη του έμπειρου κτηνοτρόφου για το κοπάδι του είναι μεγάλη «ακόμη και στον ύπνο μου τα βλέπω» δηλώνει χαρακτηριστικά. Αν και 80 και πλέον ετών σήμερα συνεχίζει να φροντίζει καθημερινά 150 πρόβατα και να περνά χρόνο μαζί τους.
Φώτο: Κώστας Αμυγδαλούδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα