Κομοτηνή: Χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας παλεύουν αγρότες

08:02 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οι νέες καλλιέργειες δεν είναι στην «ατζέντα» της περιοχής» δηλώνει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιάσμου κ. Σαϊτ Ερντογάν μιλώντας για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή του. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ακόμη και τα προγράμματα που ξεκινούν δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι νέοι αγρότες, λόγω έλλειψης κονδυλίων. «Λείπει το κεφάλαιο εκκίνησης. Υπάρχει μια προσπάθεια, γίνονται, όμως, δειλά βήματα, λόγω έλλειψης χρημάτων. Ακόμη και το κόστος της μελέτης είναι αποτρεπτικό για πολλούς νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή.»

Η έλλειψη

τίτλου ιδιοκτησίας δημιουργεί πολλά προβλήματα

Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τους αγρότες στα όρια του πρώην δήμου Σώστου είναι το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Εν μέρει λύθηκε με τον αναδασμό που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του δήμου Σώστου, όσοι έχουν έκταση εκεί, έχουν και τίτλο ιδιοκτησίας. Με τους άλλους παραγωγούς, όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα. Βρέθηκαν να έχουν χωράφια, από πάππου προς πάππου, χωρίς συμβόλαιο, χωρίς κάποιο τίτλο στα χέρια τους. Έτσι, δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα νέων αγροτών ή να κάνουν ένα ενοικιαστήριο, 10ετίας ή 20ετίας.» δηλώνει ο κος Σαϊτ Ερντογάν. Παράλληλα, σημειώνει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που αγγίζει μια μεγάλη περιοχή από Πολύανθο έως Σύμβολα, τους οικισμούς δηλαδή στους πρόποδες της Ανατολικής Οροσειράς της Ροδόπης, πρόβλημα το οποίο αφορά 8.000-10.000 κατοίκους.

Εργάζονται στο εξωτερικό σε επικίνδυνες για την υγεία δουλειές

Η έλλειψη χρημάτων, αλλά και η έλλειψη κάποιας σοβαρής προοπτικής οδηγεί πολλούς νέους σε ηλικία από την περιοχή σε τρίμηνες κι εξάμηνες εργασίες στο εξωτερικό, κυρίως σε Ολλανδία και Γερμανία. Εκεί, όπως σημειώνει ο κ. Σαϊτ Ερντογάν, εργάζονται σε δύσκολες κι ανθυγιεινές συνθήκες. «Υποχρεωτικά θα πρέπει να μπούμε στη δενδροκαλλιέργεια, ίσως, να δώσει αυτή η επιλογή, άλλη προοπτική στον τόπο μας.» καταλήγει ο έμπειρος αιρετός.
Φώτο:Σαϊτ Ερντογάν Κείμενο Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα