Κομοτηνή: Από τις 74 παιδικές χαρές οι 11 κοντά στην πιστοποίηση

21:04 27/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πιστοποίηση από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με στόχο να λάβουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας και το ανάλογο ειδικό σήμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστοποίηση μετ’ εμποδίων, χωρίς πόρους και χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, όμως, για όλους τους δήμους της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση μη συμμόρφωσης απαιτείται διακοπή της λειτουργίας τους.

«Στον Δήμο Κομοτηνής, που δεν αποτελεί εξαίρεση, οι παιδικές χαρές,οι οποίες ανέρχονται σε 74,λειτουργούσαν και λειτουργούν παράνομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες της διοίκησης του Δήμου και ως εκ τούτου ή θα πρέπει να πιστοποιηθούν

άμεσα ή να διακοπεί η λειτουργία τους». Αυτό υποστηρίζει η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κα Ελένη Λαφτσή σημειώνοντας το μάλιστα σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο συνέπεσε με μια εποχή που ο κόσμος βγαίνει από τα σπίτια του, μετά από ένα βαρύ χειμώνα, και θέλει να εκτονωθεί, να διασκεδάσει και στις παιδικές χαρές» δηλώνει η κα Λαφτσή μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να μένει κανείς απαθής και να επαναπαύεται θεωρώντας ότι αυτό αφορά μόνο τη διοίκηση του Δήμου. « Όχι, αφορά όλους ο καθένας οφείλει να συμβάλει με τον τρόπο του χωρίς να μπορεί να υποκαταστήσει το Δήμο και την ΚΕΔΕ, τους οποίους παρακολουθώ να τηρούν μια στάση αμηχανίας, σαν να πρόκειται να λύσει ο από μηχανής Θεός το πρόβλημα».

Όπως τονίζει η κα Λαφτσή, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων,το κόστος προσαρμογής στις απαιτούμενες προδιαγραφές, η πιστοποίησής τους αγγίζει ή και ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ,ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής. Η διοίκηση του Δήμου αδυνατεί να αντεπεξέλθει και ως εκ τούτου διακόπτεται η λειτουργία των περισσοτέρων παιδικών χαρών.

Η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» προτείνει ώστε να διευκολυνθούν οι δήμοι (και οικονομικά να προβούν σε καλύτερο προγραμματισμό και να το διαχειριστούν αποτελεσματικότερα από πλευράς έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού) και να συμμορφωθούν με την Υπουργική Απόφαση. Σημειώνοντας σ’ αυτό το σημείο ότι οι προδιαγραφές που θέτει αυτή η Υπουργική Απόφαση είναι πολύ αυστηρές και πολύ δαπανηρές. «Ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και άλλοι δήμοι, ένα 10% να υλοποιούσαν κάθε χρόνο από το 2009 έως σήμερα θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Αλλά δεν ήταν στη λογική τους. Έχουν ίσως άλλες προτεραιότητες, που θα τους αποφέρει περισσότερα από ότι αυτό το ζήτημα, μ’ αυτό το ζήτημα δεν ασχολήθηκαν.»

Σύμφωνα με την κα Λαφτσή από τις 74 παιδικές χαρές οι 11 σ΄αυτή τη φάση θα πιστοποιηθούν. «Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δεν δοθεί μια μικρή παράταση και αν δεν συμφωνηθεί να πιστοποιέίται ένα ποσοστό 10-15% κατά έτος» δηλώνει αποκαλύπτοντας ότι το κλίμα που συνάντησε από την πλευρά του Υπουργού ήταν πολύ καλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα