Κομοτηνή: Από την Αλβανία στην Ελλάδα για μια καινούργια ζωή

14:17 2/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από την Αλβανία στην Ελλάδα ο κος Πέτρος Λούκας. Μια καινούργια ζωή και μια άλλη που αφέθηκε πίσω. Στην Σκόδρα ήταν εργάτης, εδώ βοσκός. «Η κόρη μου είναι παντρεμένη με Έλληνα κι εγώ προσέχω το κοπάδι του.» λέει. Πιο πριν μας καλωσόρισε αιφνιδιασμένος για την επίσκεψη ενός δημοσιογράφου στο «λημέρι» του. Μια καταπράσινη έκταση, όπου μπορεί να βοσκήσει τα πρόβατα του χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάποια ζημιά. «Πως από εδώ;» ρωτά

κι όταν του λέμε πώς θέλουμε να ακούσουμε την ιστορία του παραξενεύεται «μα εγώ δεν έχω κάτι σημαντικό να σας πω» λέει ξανά..

«Η ζωή στην Αλβανία ήταν πολύ δύσκολη. Δεν ήξερες τι θα σου ξημερώσει. Η φτώχεια ήταν μεγάλη. Και τα πολύ απλά ακόμη με δυσκολία τα εξασφαλίζαμε» απαντά όταν του ζητάμε να μας διηγηθεί κάτι από την ζωή του στην Αλβανία. Στέκεται για λίγο σιωπηλός σαν επιστρέφει νοερά πίσω. Ρίχνει μια ματιά στο κοπάδι, που τρώει αμέριμνο κάτω από τη λιακάδα της Άνοιξης κι ύστερα μας κοιτά και χαμογελά ξανά. «Βοσκός στην Ελλάδα;» τον ρωτάμε και χαμογελά «Ναι, η κόρη μου παντρεύτηκε Έλληνα. Έχω έναν εγγονό 16 χρονών, όσο μπορώ βοηθάω» απαντά με καμάρι.

Απολαμβάνει όπως λέει τη ζωή στην Ελλάδα. Μπορεί τα προβλήματα να μην λείπουν, ωστόσο, η καθημερινότητα είναι διαφορετική και η ποιότητα της ζωής εδώ σαφώς καλύτερη. «Στηρίζω όσο μπορώ τα παιδιά μου» λέει ξανά «Εγώ είμαι παππούς δεν θέλω κάτι για μένα» λέει. Με τους ήχους ενός μικρού ραδιοφώνου συντροφιά περνά η ημέρα μακριά από το χωριό. Κι όταν ζυγώνει η ώρα της επιστροφής τα πρόβατα με κατεβασμένα τα κεφαλιά προχωρούν μπροστά κι εκείνος από πίσω ακολουθεί. «Ξέρουν την ώρα για το μαντρί και μαζεύονται μόνα τους» λέει χαμογελώντας και μας αποχαιρετά. Σταματά για λίγο, γυρνά, στέκεται, μας κοιτά και κουνά το χέρι του θέλοντας να μας αποχαιρετίσει ξανά και συνεχίζει επιταχύνοντας το βήμα, θέλοντας έτσι να προλάβει το κοπάδι που προπορεύεται.
Φώτο: Ο κος Πέτρος Λούκας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα