Κομοτηνή: Απαιτείται σχεδιασμός, συντονισμός κι ανάπτυξη του τουριστικού τομέα

12:30 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια πολύ πιο έντονα και πολύ πιο συστηματικά γνωρίζω από κοντά τους ανθρώπους της περιοχής μου, τα προβλήματα, τα θέματα που τους απασχολούν και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.» δηλώνει η πολιτευτής της Ν.Δ. κα Βούλα Ελευθεριάδου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αναφερόμενη στις επαφές και στις επισκέψεις που έχει με φορείς, συλλόγους, κατοίκους της περιοχής για να μπορέσει, όπως λέει, σε δεύτερο χρόνο να διαμορφώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής με βάση τα πλεονεκτήματα, τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες που έχει.

Όσον αφορά στις παρατηρήσεις της και στα συμπεράσματα στα οποία έχει οδηγηθεί; Μιλά για «Εγκατάλειψη, ανέχεια και μεγάλο ποσοστό ανεργίας.»

«Χρειάζεται σχεδιασμός, συντονισμός κι ανάπτυξη του τουριστικού τομέα»
«Είναι πολλά τα αιτήματα των πολιτών για να βοηθήσω. Λείπει ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής που θα ξεκινάει από τη βάση και θα πηγαίνει προς τα πάνω. Είχαμε στο παρελθόν αποσπασματικές ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα. Το 2006 για παράδειγμα υπήρξε μια συνολική μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής, έμεινε στα χαρτιά. Πρέπει να καθορίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, σε ποιό σημείο μπορούμε να το κάνουμε. Είναι σημαντικό να προσελκύσουμε κι εμείς ένα «κομμάτι» από την πίτα του Τουρισμού. Είναι το άλφα και ωμέγα. Χρειάζεται σχεδιασμός, συντονισμός κι ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.» δηλώνει η κα Ελευθεριάδου.

«Λείπει η κεντρική οργάνωση και η καθοδήγηση»
Μιλώντας για το ανθρώπινο δυναμικό τονίζει πως «Έχει αξιόλογα άτομα η περιοχή τα οποία απλά δεν λειτουργούν, όπως θα έπρεπε γιατί δεν υπάρχει μια κεντρική οργάνωση και καθοδήγηση, έτσι ώστε οι δυνατότητες που έχουν να κατευθυνθούν σε ένα συγκεκριμένο στόχο. » Αυτό που η ίδια υπόσχεται είναι η προσπάθεια για την ένωση, τη σύμπραξη δυνάμεων και την «εκτίναξη» της περιοχής σε φάση ανάπτυξης αναλαμβάνοντας η ίδια την κεντρική οργάνωση και την καθοδήγηση σε ένα σκοπό. «Η κοινωνία», όπως λέει, «δείχνει το δρόμο. Για να μπορέσουν οι δράσεις της κοινωνίας να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και κοινή καθοδήγηση.»
Δυσπιστία του κόσμου για το πολιτικό σύστημα
«Υπάρχει μια δυσπιστία γενικά στο πολιτικό σύστημα.» παραδέχεται η πολιτευτής της Ν.Δ. σπεύδοντας, όμως, να προσθέσει πως «θα μπορούσε η συντονισμένη αυτή προσπάθεια να γίνει και μέσα από μια πολιτική σκέπη, όπως αυτή της κεντροδεξιάς παράταξης, όχι, όμως, άμεσα εξαρτώμενη από κομματικούς παράγοντες και μηχανισμούς.»
«Μόνο οι άνθρωποι της δουλειάς μπορούν να εκπροσωπήσουν καλύτερα τον κόσμο.»
Μιλάμε για επαγγελματίες πολιτικούς και επαγγελματίες της δουλειάς. Ήμουν και για βιοποριστικούς λόγους επαγγελματίας της δουλειάς, ιατρός παθολόγος. Λειτουργώ στην Κομοτηνή από το 2001. «Δεν είναι εύκολο ειδικά για έναν ελεύθερο επαγγελματία να μπει στα κοινά. Μέχρι τώρα ο κόσμος λειτουργούσε παραδοσιακά. Γνώριζε έναν πολιτικό, πήγαινε προς τα εκεί. Μηχανισμοί, οικονομική δυνατότητα, κομματική στήριξη έπαιζαν ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει πως ένας άνθρωπος, που είναι άνθρωπος της δουλειάς πρέπει να αφήσει την πολιτική για τους άλλους. Είναι κι ένα κάλεσμα αυτό προς τους ανθρώπους της εργασίας, του ένσημου, να αντικαταστήσουν επιτέλους τους επαγγελματίες πολιτικούς. Μόνο οι άνθρωποι της δουλειάς μπορούν να εκπροσωπήσουν καλύτερα τον κόσμο. Να βρουν λύσεις. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι πολιτικοί μας δεν ήξεραν καν πως λειτουργεί η αγορά, τι σημαίνει ΦΠΑ, ποιες οι ανάγκες μιας επιχείρησης. Οι πολιτικοί έχουν μεγάλη απόσταση από την κοινωνία. »
«Η πολιτική είναι 100 φορές πιο δύσκολη για μια γυναίκα»
Όσον αφορά στην εμπειρία που έχει αποκομίσει όλον αυτόν τον καιρό ερχόμενη σε επαφή με κατοίκους της περιοχής η κα Ελευθεριάδου δηλώνει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία και να μην γίνεις σοφότερος» προσθέτοντας «Δύσκολες και επίπονες διαδικασίες έχω περάσει και ως άτομο και επαγγελματικά. Αν η ιατρική έχει έναν βαθμό δυσκολίας, η πολιτική έχει 10 για τους άνδρες και 100 για μια γυναίκα.»
«Δεν με φοβίζει τίποτα»
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την περίπτωση να είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην υπουργός Ε. Στυλιανίδης τονίζει πως «δεν με φοβίζει τίποτα» προσθέτοντας «Έχω μπει σε μάχες γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι θετικό το αποτέλεσμα. Ποτέ δεν έχω διστάσει να μπω σε μια διαδικασία. Τίποτα δεν φοβίζει τη Βούλα, καλοδεχούμενος οποιοσδήποτε στο ψηφοδέλτιο. Ο λαός ας επιλέξει. Έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου.» Είστε σίγουρη ότι θα είστε υποψήφια; την ρωτήσαμε για να απαντήσει με ερώτημα «Υπάρχει κανείς που να ισχυριστεί σοβαρά ότι θα αποκλειστώ από το ψηφοδέλτιο;»
Φώτο: Βούλα Ελευθεριάδου Ρεπορτάζ- κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα