Κομοτηνή: Αδυνατούν να καλλιεργήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων

16:45 3/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αδυναμία να βάλουν μπροστά τα τρακτέρ τους, να κινήσουν τον εξοπλισμό τους και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης. Σύμφωνα με τον κ. Αλή Μουχαρέμ, καπνοκαλλιεργητή από το χωριό Πάσσος της Ροδόπης, μέχρι στιγμής οι έμποροι δίνουν 5,10 και 5,20 ευρώ το κιλό κι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ακόμη δεν έχουν εισπράξει χρήματα.

«Πρώτα παίρναμε 4 ευρώ το κιλό από τους εμπόρους και 4,5 ευρώ το κιλό η επιδότηση και ήμασταν καλά, τώρα,

όμως, δυσκολευόμαστε ακόμη και στα απλά, στα καθημερινά» δηλώνει ο κος Μουχαρέμ σημειώνοντας ότι η απογοήτευση στο χώρο των παραγωγών είναι μεγάλη.

Το 80% των κατοίκων του οικισμού Πάσσος ασχολείται με την καλλιέργεια του καπνού. Ελάχιστοι νέοι ανάμεσά τους. «Τρεις- τέσσερις οικογένειες είναι οι νέοι καλλιεργητές, οι υπόλοιποι είναι άνεργοι κι αναζητούν εργασία στις πόλεις ή περιμένουν το χαρτζιλίκι από τους γονείς και τους παππούδες τους». Από το σκηνικό που μας περιγράφει ο έμπειρος καπνοκαλλιεργητής δεν απουσιάζει και η μετανάστευση. Η Ολλανδία και η Γερμανία γίνεται πόλος έλξης για τους άνεργους νέους, τόσο του Πάσσου, όσο και των υπολοίπων χωριών της περιοχής. «Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλιώς το μέλλον μας είναι μαύρο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κος Μουχαρέμ.

Όσον αφορά στα έργα εκείνα που θα δημιουργούσαν νέες προοπτικές τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και ο κος Μουχαρέμ αναφέρονται στην ανάγκη υλοποίησης έργων υδροληψίας. Τουλάχιστον, όπως λένε, θα μειωνόταν το κόστος για το πότισμα των χωραφιών. «Δεν έχει γίνει αναδασμός, ποτίζουμε με το τρακτέρ και το πετρέλαιο βρίσκεται στα ύψη. Πώς θα ανταπεξέλθουμε;» αναρωτιούνται οι αγρότες της περιοχής μην κρύβοντας τον προβληματισμό τους.
Φώτο: Αλή Μουχαρέμ, καπνοκαλλιεργητής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα