Κομοτηνή: 8-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση

06:55 8/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκθεση- Οικονομία
4η Θρακο-Μακεδονική Synergia
Η «4η Θρακο-Μακεδονική Synergia» Ένδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 στην είσοδο του Διοικητηρίου της ΠΕ Δράμας. Στο πλαίσιο της «4ης Θρακο-Μακεδονικής Synergia» θα πραγματοποιηθούν: Έκθεση τοπικών προϊόντων στον προαύλιο χώρο – Ημερίδα “Synergia” στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της ΠΕ Δράμας. Παρουσίαση Περιφερειακής κουζίνα ς- Έκθεση Φωτογραφίας παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Έκθεση παραδοσιακών οικιακών σκευών – Συναντήσεις Β2Β. Μουσικοχορευτικές Εκδηλώσεις.

Κόμματα
Φεστιβάλ

50 χρόνια ΚΝΕ
Με σύνθημα «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος! …Σίγουρος δρόμος… 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ …τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…», που είναι και το σύνθημα του 44ου Φεσυιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, το Τ.Σ. Ξάνθης της ΚΝΕ διοργανώνει και φέτος το Φοιτητικό Φεστιβάλ στις 23 Ιούνη στο χώρο των ΠΡΟΚΑΤ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής (ώρα έναρξης: 20:30): Παρουσίαση της ομάδας κρουστών της Φ.Ε.Ξ. : bb5 “percussion system’’. Επίδειξη αυτοάμυνας από τον αθλητικό σύλλογο πυγμαχίας Α. “Μπαντάκ”. Πολιτική Ομιλία με θέμα: “H αντιιμπεριαλιστική δράση της ΚΝΕ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.”, από τον Νικόλα Καλομοίρη, γραμματέα του Τ.Σ. Ξάνθης της ΚΝΕ και ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ με τους: Αλέξανδρος Παπουτσής (θρακιώτικη λύρα-τραγούδι) Στέλιος Μαρκάκης (γκάιντα-τραγούδιι), Γιάννης Κουμής (καβάλι-τραγούδι) και Δημήτρης Γεωργιάδης (νταούλι).

Ανακοίνωση για τα εγκαίνια των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην Κομοτηνή
«Με την πολυδιαφημιζόμενη «τομή» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί ξανά να δημιουργήσει μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ).» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΚΚΕ Ροδόπης. «Η κυβέρνηση δίνει τα «ρέστα» της στην εξαπάτηση των λαϊκών οικογενειών, που στον 21ο αιώνα δεν έχουν πρόσβαση στην πρόληψη, που πληρώνουν ακόμα και τον προγεννητικό τους έλεγχο και τα εμβόλια των παιδιών τους, που όσοι αθλούνται πληρώνουν ακόμα και τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο, ενώ δεν υπάρχουν -σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι- επαρκείς σε αριθμό συμβεβλημένοι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να απευθυνθεί.» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέα ανακοίνωση για τα δημοτικά ποδήλατα
Επανέρχεται με νέα ανακοίνωσή της στο θέμα των Δημοτικών Ποδηλάτων η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς η Πόλης» κα Φελίνα Καζάκου. « Διαπιστώσαμε ότι παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης του θέματος ο κος Πετρίδης (Δήμαρχος Κομοτηνής) δεν πρόλαβε, καθώς ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί στην τοποθέτηση και στην αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των ποδηλάτων, ο ένας και μοναδικός συντηρητής που εκλύθηκε.» αναφέρει η κα Καζάκου.

Κοινωνία
Ανακοίνωση για τη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΕΔΕ/STR

Την ικανοποίηση της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού το παράρτημα Ξάνθης για την συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Καβάλα. «Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, όπως και 16 ακόμη Σύλλογοι- Ενώσεις που συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο της ΚΑΒΑΛΑΣ της 6ης Ιουν.2018, ευχαριστούν θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, όπως και τον Δήμαρχο Ξάνθης, που ήταν παρόντες στο Εθνικό αυτό κάλεσμα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως «Από την Ξάνθη συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο 330 άτομα, που κινήθηκαν με λεωφορεία, τα οποία και ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους άλλους που προσήλθαν με ΙΧ. Εκεί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώσαμε τις φωνές μας με άλλες 8.000-10.000 άτομα, για να ακούσουν, όσοι παίρνουν αποφάσεις στην Αθήνα και στο Εξωτερικό για την ονομασία του Κρατιδίου των Σκοπίων (FYROM), ότι: « Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παιδεία
1ος χρόνος υλοποίησης Erasmus+ προγράμματος από την ομάδα ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής
Το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής υλοποιεί το πρώτο του Erasmus+ πρόγραμμα, με στόχο την «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών». Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή των καλών πρακτικών της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων. Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και σχολεία από την Ισπανία και την Εσθονία. Η σχολική χρονιά 2017-18 ήταν η πρώτη χρονιά υλοποίησης του διετούς προγράμματος και περιλάμβανε 3 Διεθνικές συναντήσεις των συντονιστών και 2 Διεθνικές συναντήσεις μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης (μετακινήσεις μαθητών).

ΑΣΠΑΙΤΕ τελετή αποφοίτησης
Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών/τριών του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΣΑΠΩΝ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο στις Σάπες. Έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις φοίτησης για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 και ολοκληρώνονται στις 23/7/18. Στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών εκτός από τα τμήματα ΕΠΠΑΙΚ 200 ατόμων, θα λειτουργήσει και τμήμα ΠΕΣΥΠ 35 ατόμων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην κεντρική ιστοσελίδα της ΑΣΠΑΙΤΕ.

ΑμεΑ
Εγκαίνια του κέντρου «Άγιοι Θεόδωροι»
Τα Εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητ. Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο, 9 Ιουνίου στις 19.00. Συμβολική τιμή εισόδου: 5 ευρώ. Περιλαμβάνεται φαγητό, ποτό/αναψυκτικό, μουσική και χορός.

Εθελοντισμός
Γυναίκα και δημιουργία
Στον εθελοντικό καθαρισμό των παραλιών Αρωγής και Φαναρίου Ν. Ροδόπης από απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά θα προβεί την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 10:00 ο σύλλογος «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» του Ν.Ροδόπης με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής . Η δράση εντάσσεται στην εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2017.

Αλληλεγγύη
Στο πλευρό οικογένειας που επλήγη
Κάλεσμα αλληλεγγύης για την στήριξη της οικογένειας Πασχαλίδη στις Σάπες που έχασε το σπίτι της μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς απευθύνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. «θεμιτή θα ήταν η άμεση ενεργοποίηση, αποτελεσματική και έμπρακτη κινητοποίηση και προσφορά όλων των πολιτών και των φορέων της πόλης. Ας αποδείξουμε όλοι, για μία ακόμη φορά, ότι στην περιοχή μας παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση και την υποβάθμιση που αυτή υφίσταται, αξίες όπως ανθρωπισμός, αλληλεγγύη και αλτρουισμός, παραμένουν αναλλοίωτες.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να προσφέρει, αν το επιθυμεί, είναι:
1) Οικονομικά: στον τραπεζικό λογαριασμό: GR71 0172 3560 0053 5605 7907 468 στην τράπεζα Πειραιώς.
2) Προσφέροντας οικοδομικά υλικά ( τσιμέντα, τούβλα, κεραμίδια, ασβέστη, άμμο, κλπ) : ύστερα από λίγες ημέρες, κατόπιν συνεννοήσεως με την οικογένεια, στο τηλέφωνο 6972377050.

Πολιτισμός
1ο Παιδικό Φεστιβάλ
Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ με τίτλο «Καλωσήρθες Καλοκαίρι» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 9 και 10 Ιουνίου, στο Άλσος Αγ. Παρασκευής. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης με την υποστήριξη του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής, της Δ/νσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Τμήμα Φυσικής Αγωγής και του Δήμου Κομοτηνής. Ομάδες μαθητών, από τα δημοτικά σχολεία του Ν.Ροδόπης επικουρούμενοι από χοροδιδασκάλους του Συλλόγου Εβριτών, της Ομάδας Φυσικής Αγωγής, και των γυμναστών των σχολείων, θα παρουσιάσουν στο κοινό της Κομοτηνής στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με αναφορά στην παράδοση της Θράκης και το λαϊκό πολιτισμό της και μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις που αφορούν τον μοντέρνο χορό, τα παραδοσιακά παιχνίδια, την ζωγραφική, τις παιδικές κατασκευές, την προβολή ταινιών, την ανάγνωση παραδοσιακών παραμυθιών, το παιδικό θέατρο, την δημιουργική απασχόληση με κλόουν κ.λ.π., ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας που στηρίζετε κατά κύριο λόγο στον εθελοντισμό.

Εκδήλωση από την Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης
Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ροδόπης αύριο Σάββατο 9 Ιουνίου στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής. Στις οκτώ και μισή το βράδυ θα ανέβει θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής σε σκηνοθεσία της δασκάλας Στέλλας Μπομποτά, μουσική επιμέλεια Βερόνικας Σεμερτζίδου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μουσικό αφιέρωμα με μουσική από την Μαρία Κηπουρού (βιολί) και την Αλίκη Διαμαντίδου (πιάνο).

Έκθεση στον Αθηνίων
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το Σάββατο και Κυριακή 16-17 Ιουνίου τη «Γιορτή Εργαστηρίων 2018″για να τιμήσει τους μαθητές και τα στελέχη των εργαστηρίων του. Μια διήμερη εκδήλωση που θα περιλαμβάνει, απονομές βεβαιώσεων επιτυχημένης παρακολούθησης των εργαστηρίων προς τους μαθητευόμενους, έκθεση 150 έργων που θα αποτυπώνει ανάγλυφα τη δουλειά των 14 εργαστηρίων του Συλλόγου κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 και εορταστικό μουσικό πρόγραμμα τη πρώτη μέρα, ξεκινώντας στις 8 το απόγευμα. Τη δεύτερη μέρα το κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας θα μπορεί να γνωρίσει από κοντά τα εργαστήρια, πρώτες ύλες και εργαλεία, με τη καθοδήγηση των δασκάλων κάθε εργαστηρίου.

Βιβλιοπαρουσίαση: Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου
Το βιβλίο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» του Νίκου Αγγελίδη παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στις 9 Ιουνίου στις 19:00 στην Κομοτηνή, στο Away The New Era (στην Κεντρική Πλατεία Ειρήνης 66). Την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 19:00 παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Οδός Αίνου 46). Την Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 19:30 παρουσιάζεται στην Ορεστιάδα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο (Κωνσταντινουπόλεως 55). Τέλος, θα ακολουθήσει παρουσίαση και στην πόλη της Ξάνθης στις 30 Ιουνίου.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Την ακολουθία της Ἀρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, όπου θα τελεσθεί η λήξης των Κατηχητικών Μαθημάτων θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αύριο το πρωί. Την Κυριακή το πρωϊ θα ἱερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παμφόρου.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 30χρονος ημεδαπός για παράνομη οπλοκατοχή
Συνελήφθη προχθές (6-5-2018) το πρωί, σε χωριό της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 30χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι κατείχε στην οικία του 1 περίστροφο κρότου, 46 αβολίδωτα φυσίγγια, 1 εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων και 1 θήκη μεταφοράς όπλου, τα οποία και κατασχέθηκαν. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

Καιρός:
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Νεφώσεις παρωδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες προβλέπει η ΕΜΥ για τα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ΚΚΕ, κνε, προκατ, δραση, γλεντι, συριζα, εοπυυ, νέα, κος, συμμετοχή, μακεδονια, καβαλα, ξανθη, λεωφορεια, αθηνα, σκοπια, fyrom, σχολεια, ασπαιτε, ιουνίου, θεατρο, αμεα, γυναικα, προσφορες, υφίσταται, τραπεζες, καλοκαιρι, ΑΕΚ, era, αλεξανδρουπολη, συλληψεις, ημεδαπός, καιρος, ΕΜΥ, ert, εθνικη τραπεζα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, ξανα, ημεδαπός, οικονομικη κριση, φυσιγγια, τμημα φυσικης, αμεα, ασπαιτε, δουλεια, εργαλεια, ζωγραφικη, θεμα, ισπανια, κνε, λυρα, μουσικη, παιχνιδια, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, τραγουδια, χορος, era, αιτησεις, αλληλεγγυη, αλσος, αλτρουισμος, βιβλιο, βραδυ, φαγητο, γεωργιου, γιατροι, γλεντι, δευτερα, δρομος, ευρω, εκθεση, εκστρατεια, εμβολια, εσθονια, ετος, ιδια, ιδρυση, υφίσταται, θηκη, εικονα, ομιλια, κατασκευες, κυβερνηση, κουζινα, κλοουν, κος, λογο, μακεδονια, μαρια, ομαδα, οικια, οικογενεια, οκτω, ορεστιαδα, παρουσιαση, πετριδης, προκατ, πρωι, σαπες, σαββατο, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σπιτι, συλλογοι, σχολειο, τιμη, τμημα, τουβλα, τριτη, φεστιβαλ, φορα, χρονος, ωρες, μποφορ, δημητρης, δημοτικα, ενωση, εθνικο, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, ιουνίου, κυριακη, ομαδες, τραπεζα, θερμοκρασια, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα