Κομοτηνή: 8-10-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:29 8/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνία
1η θέση στο Παγκόσμιο για Κομοτηναία αθλήτρια
Την 1η θέση στον Αγώνα Παγκρατίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας κατέκτησε η Κομοτηναία Ελευθερία Αντωνακοπούλου. Η Ελευθερία αγωνίστηκε στην κατηγορία 15-17 ετών για 63 κιλά στον τελικό εναντίον της Ρωσίδας πρωταθλήτριας. Μπράβο Ελευθερία και καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου!

Οικονομία
Ικανοποίηση από την Λευκή Νύχτα
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι διοργανωτές της 4ης Λευκής Νύχτας στην Κομοτηνή. Ο καλός καιρός

και οι πολλές εκδηλώσεις ώθησαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αξιοποιήσει τις δελεαστικές προσφορές των καταστηματαρχών. Σημαντική ήταν και η παρουσία καταναλωτών από τις γειτονικές πόλεις. Κάνοντας τον απολογισμό τους οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ροδόπης κ.κ. Κική Κωνσταντινίδου και Ανέστης Βαφειάδης δηλώσαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής ικανοποιημένοι από την διοργάνωση και την ανταπόκριση του κόσμου υποσχόμενοι ότι η προσπάθειά τους θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Πρωτογενής Τομέας
4η Γιορτή μελιού στην Κομοτηνή
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ακόμη προσπάθεια για την προώθηση και τη διάδοση του μελιού στην περιοχή από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ροδόπης «Το Κεντρί» με την διοργάνωση της 4ης Γιορτής μελιού στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής παρουσίασαν τόσο το μέλι, όσο και άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη και την κερήθρα.

Σε ισχύ ο περιορισμός του εργαλείου της βιντζότρατας
Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση για τα «πρόσθετα εθνικά διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία με το εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα, ετήσιας ισχύος». Με την απόφαση αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προσθέτει 11 περιοχές, αυξάνοντας το μήκος της ακτογραμμής, στο οποίο απαγορεύεται η αλιεία με το εργαλείο βιντζότρατα κατά 5% για ένα έτος και, έτσι, διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας και των ιχθυοαποθεμάτων των θαλασσών μας. Ακόμη όσοι χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο υποχρεούνται να εκφορτώνουν μόνο στα λιμάνια, που καθορίζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Μετά από εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ, ξεκινά και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές. Είναι η πρώτη από μια σειρά αποφάσεων, που θα εκδοθούν, προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να προστατεύσει τα ιχθυοαποθέματα της χώρας μας από τις πιέσεις που δέχονται.

Η προθεσμία για τον ΕΛΓΑ
Η προθεσμία για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2017 υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) λήγει στις 10 Οκτωβρίου 2018. Όπως έχει ανακοινώσει προηγουμένως ο Οργανισμός, με δεδομένο ότι η παράταση αυτή είναι η τρίτη που δίνεται, όσοι παραγωγοί δεν έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά του 2017 θα πρέπει εντός της προθεσμίας αυτής να την εξοφλήσουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Πληρωμένες ΟΠΕΚΕΠΕ
Η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης προγραμματίζεται µετά τις 16 Οκτωβρίου σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Νωρίτερα, και το αργότερο έως τις 15/10, θα πληρωθούν ενισχύσεις που αφορούν τα επιχειρησιακά προγράµµατα των οργανώσεων παραγωγών, τα προγράµµατα προώθησης οίνων και γεωργικών προϊόντων, αναδιάρθρωσης αµπελώνων και µελισσοκοµίας. Στα µέσα Δεκεµβρίου, και όσον αφορά τις άµεσες ενισχύσεις του έτους 2018, θα χορηγηθούν η εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης, η Πράσινη Ενίσχυση και η Ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Έως το τέλος του έτους, θα πληρωθεί στους δικαιούχους η Εξισωτική Αποζηµίωση έτους 2018.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εγκαίνια στην παιδική χαρά του Δήμου Κομοτηνής στο Ροδίτη

Προς χρήση δόθηκε η ολοκαίνουρια παιδική χαρά του Δήμου Κομοτηνής στο Ροδίτη, μετά τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη και εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχουν οι σύγχρονοι και ασφαλείς χώροι ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος επιδίωξε την ανακατασκευή παιδικών χαρών στην Κομοτηνή, με σχετικό αίτημά του να ενταχθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στα έργα κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί στην περιοχή ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Η παιδική χαρά στο Ροδίτη είναι πλέον ανοικτή στο κοινό, όπως και οι άλλες πέντε παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν στο Μεσοχώρι, το Κόσμιο, το Θρυλόριο, το Φύλακα και το Μεγάλο Δουκάτο.

Κοινωνία
Ανακοίνωση καταπέλτης του Κτηνιατρικού Συλλόγου για το Κυνοκομείο
Τη σύννομη λειτουργία του κυνοκομείου του Δήμου όσο και τη νομιμοποίηση ή κατάργηση του λεγόμενου κυνοκομείου της Φιλοζωικής, που εδώ και χρόνια λειτουργεί υπό την ανοχή των υπευθύνων ζητά με ανακοίνωσή της ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ροδόπης. « Δεν θεωρούμε συμβατή την έννοια της φιλοζωίας και της ευζωίας με την συγκέντρωση σε ακατάλληλους, ρυπαρούς χώρους που δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα τον συχνό τραυματισμό, κανιβαλισμό των ζώων και τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών» τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Δεν γίνεται να στοιβάζουμε 400 σκυλιά, σε δομές που κατασκευάστηκαν για 80, χωρίς να αναμένουμε τις αντίστοιχες συνέπειες στην υγιεινή, αλλά και τη συμπεριφορά των ζώων.» Η πρόταση του Συλλόγου εστιάζει στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης, διαδημοτικής δομής, που θα είναι ικανή να περιθάλψει και να φιλοξενήσει τα ζώα για το προβλεπόμενο διάστημα.

Δωρεάν μαθήματα για 3η χρονιά από το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ξάνθης
Τις «πόρτες» του άνοιξε και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ξάνθης, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, παρέχοντας διδακτική υποστήριξη σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στρατός
Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού
Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (09 Οκτωβρίου 2018) στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» ως εξής: • Στις 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). • Στις 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης). Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Πολιτισμός
Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2018
Στο πλαίσιο των δράσεων της ECCO (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations) για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, θα εορταστεί η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης και στην Εφορεία ρχαιοτήτων. Στόχος είναι η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία του κοινού με το αθέατο επάγγελμα του συντηρητή. Επικοινωνώντας τη συντήρηση με το ευρύ κοινό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης θα συμμετέχει στον παραπάνω εορτασμό με την οργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, ενώ κατά το διάστημα από 8 έως 21 Οκτωβρίου οι συντηρήτριες της Εφορείας θα δέχονται, κατόπιν συνεννόησης, οργανωμένες επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Βιβλιοπαρουσίαση: η έμμηνος ρήση μου

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Οι εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ και η Μαρία Μαλαμίδου παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο: «η έμμηνος ρήση μου – στριμωγμένες αδυναμίες κοινής γυναίκας»,το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στις 8 μ.μ. στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης.

Βραδιά ποίησης
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου δίνει βήμα στους ποιητές διοργανώνοντας για μία ακόμη φορά ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΝΕΟΥ δημοτικού σχολείου Ιάσμου δίπλα στο γήπεδο. Θα προηγηθεί στις 18:00 στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ιάσμου,Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας επί της εορτής του Αγίου Κοσμά που είναι την επομένη. Υπεύθυνος οργανωτικού της εκδήλωσης ο κ Μπατζάκας Γεώργιος.

Οι «Φιλοτέχνες» διασκεδάζουν
Οι «Φιλοτέχνες» το Σάββατο 03 Νοεμβρίου στις 20:30 πραγματοποιούν τον ετήσιο χορό τους, στο Κέντρο Διασκέδασης «Ποσειδώνιο». Μαζί τους θα είναι οι “Οδρύσες”, ένα από τα καλύτερα Θρακιώτικα μουσικά σχήματα , καθώς και οι εξαίρετοι μουσικοί Τάσος Πετρόπουλος (ποντιακή λύρα και τραγούδι) και Κώστας Μπανιώτης (σαρακατσάνικο και ηπειρώτικο τραγούδι) σε ένα γλέντι με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που θα κρατήσει ως τις πρωινές ώρες.

Παραδοσιακοί χοροί
Ξεκίνησαν τα μαθήματα παραδοσιακών χορών για νέους και ενήλικες στο Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων » . Οι μαθητές μας διδάσκονται γρήγορα και ευχάριστα τους παραδοσιακούς μας χορούς. Λειτουργούν τμήματα κάθε Κυριακή για αρχάριους και προχωρημένους, σε όλες τις ηλικίες (παιδικά -εφηβικά και ενηλίκων) στο χώρο του 13ου Δημοτικού σχολείου. Τιμή (5 Ευρώ ) το μήνα

Φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις
Ξεκινά την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις [11.00] στα σχολεία του Ν. Ξάνθης το Φεστιβάλ για το Μάνο Χατζιδάκι. Τίτλος των εκδηλώσεων «Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία». Στις [21.00] στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ θα δοθεί συναυλία με τη May Roosevelt . Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις [12.00] στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας τη Λιλιπούπολη» Εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις. Στις [20.00] στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ θα πραγματοποιηθεί προβολής της ταινίας του Κυριάκου Κατζουράκη και συζήτηση με τους δημιουργούς. Πληροφορίες – κρατήσεις: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.25410 25421

Αθλητικά
Αντισφαίριση με αμαξίδιο
Στην πόλη της Κομοτηνής, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, φιλοξενήθηκε το σύνολο των Ελλήνων αθλητών με αναπηρία στο αγώνισμα της αντισφαίρισης με αμαξίδιο λόγο της διεξαγωγής προπονητικού προγράμματος με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη του αθλήματος και την βελτίωση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων αθλητών. Η αντισφαίριση με αμαξίδιο είναι ένα δυναμικό άθλημα. Οι αθλητές με αναπηρία αξίζουν τον θαυμασμό μας, μα κυρίως όμως αξίζουν την στήριξη της πολιτείας για να συνεχίσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Με ελλείψεις η Λάρισα στην Ξάνθη

C

Την ομάδα της Λάρισας αντιμετωπίζει η Ξάνθη σήμερα στις 7 το απόγευμα. Η Λάρισα θα παίξει χωρίς τον τραυματία Μόρα και τον τιμωρημένο Μόρσι για την αναμέτρηση της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Αστυνομικό Δελτίο
Καταδίωξη και τραυματισμός μεταναστών
Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Τοπείρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, συνέλαβαν τον 36χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, εννέα μη νόμιμους μετανάστες. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 36χρονος, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Λίγο πιο κάτω, το όχημα εξετράπη της πορείας του και ανετράπη σε παρακείμενη αγροτική περιοχή. Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν ο 36χρονος διακινητής και πέντε διακινούμενοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης για νοσηλεία. Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Συνελήφθη προχθές (5-10-2018) το απόγευμα, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 27χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι προέβαινε στην πώληση λαχνών της λαχειοφόρου αγοράς συλλόγου, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια από το νόμο. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα μπλοκ αποδείξεων, ένα μπλοκ λαχνών και το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Συνελήφθη 29χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη, την 6-10-2018 το πρωί, στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, 29χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συνελήφθη 20χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη, την 6-10-2018 το απόγευμα, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, 20χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Καιρός:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πρόσκαιρες βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά όπου πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, καιρος, προσφορες, ΕΡΤ, ισχύ, υπαατ, βιωσιμότητα, ελγα, οπεκεπε, αναδιαρθρωση, european, βιβλιο, βραδια, ελλαδα, σχολεια, roosevelt, λαρισα, ξανθη, συλληψεις, ημεδαπός, μπλοκ, αιγαιο, ert, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, ασφαλιστικη ικανοτητα, γιορτη σημερα, γυρη, ημεδαπός, αδεια, αυτοκινητο, βημα, εθνικη, ζωα, ηχος, ιονιο, λυρα, μορα, ονειρα, οπεκεπε, πλαισιο, τραγουδια, ωρα, αγροτικη, αλιεια, αναπηρια, ατυχημα, βιβλιο, βιωσιμότητα, βραδια, γινεται, γηπεδο, γλεντι, γνωριμια, δεδομενο, διαστημα, δημος, δοθει, δυναμικο, δοθηκε, εγνατια, αιθουσα, ευρω, εκκαθαριση, ελευθερια, εννοια, εργα, εξηντα, επιτυχια, ετων, ετος, εφορεια, ζητα, ζωων, η πρασινη, ιστορικο, εκδοσεις, κικη, κιλα, λευκη, λειτουργια, λεσχη, λογο, μελι, μηκος, μπλοκ, μανο, μαρια, νυχτα, ομαδα, οχηματα, οχημα, παιδικη χαρα, παιδια, πετριδης, ρηση, πρασινη, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντηρηση, σειρα, συγκεντρωση, σκυλια, σπιτι, σχηματα, τασος, τιμη, τμημα, τριτη, τιτλος, υπαατ, ισχύ, φεστιβαλ, φυλλο, φροντιστηριο, φορα, χατζιδακις, χαρα, ωρες, μποφορ, εξισωτικη, εννεα, γιορτη, ηπειρωτικα, υπουργειο, κωστας, κυριακου, κυριακη, νοσοκομειο, πληροφοριες, ποιητες, πωληση, roosevelt, σημα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα