Κομοτηνή: 40 χρόνια Πολιτιστική Κίνηση στη Ροδόπη

12:50 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ανήκω στη γενιά εκείνη που πίστεψε ότι μπορεί να επιστρέψει στο γενέθλιο χώρο και να δουλέψει μαζί με τους υπόλοιπους επιστήμονες για την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Και η Πολιτιστική Κίνηση ως θεμελιώδη στόχο της ύπαρξης της έβαλε αυτόν τον σκοπό, την πνευματική ανύψωση του τόπου, παράλληλα με την κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη του μαζί με άλλους νέους επιστήμονες. Αυτός ήταν ο σκοπός μας όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος το 1977, όταν πλέον βρισκόμασταν στην Μεταπολίτευση» δηλώνει η κα Δώρα Κάσσα, γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης.

Μέχρι

το 1988 ο Σύλλογος «αγκάλιαζε» νέους επιστήμονες του τόπου. Από το 1988 και μετά ο Σύλλογος Νέων Επιστημόνων «ανοίχτηκε» σε όλη την πόλη κι επέτρεψε την είσοδο των 18 και άνω νέων ανθρώπων. «Ένα άνοιγμα πολύ σωστό και δημοκρατικό, οπότε μετονομάστηκε ο Σύλλογος σε Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης» δηλώνει η κα Κάσσα και σημειώνει ότι ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί 300 μέλη. Ενεργά κάθε εβδομάδα εργάζονται και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις πάνω από 130 μέλη.

Στις 15 Οκτωβρίου οι Balkanatolia θα δώσουν συναυλία

Σύμφωνα με την «ψυχή» της Πολιτιστικής Κίνησης, τα τελευταία δέκα χρόνια, πρόκειται για ένα ανοικτό βήμα πολιτισμού. «Χαιρόμαστε που τα τελευταία χρόνια μας προτιμούν και πάρα πολλοί νέοι. Πολλοί έρχονται οργανωμένοι με τις μπάντες τους, ασχολούνται με το ΡΟΚ και το έντεχνο και μάλιστα φιλοξενούμε μπάντες από την μειονότητα. Το studio που διαθέτει η Π.Κ. είναι ανοικτό σε όλους με την προϋπόθεση ότι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά την δουλειά τους στο χώρο μας» δηλώνει η κα Κάσσα και σημειώνει ότι στις 15 Οκτωβρίου οι Balkanatolia θα δώσουν συναυλία για την ενίσχυση της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παραρτήματος Νομού Ροδόπης.

«Περάσαμε στην ηλικία της ωριμότητας, ως Σύλλογος δώσαμε το στίγμα μας στην τοπική κοινωνία η οποία μας αναγνωρίζει και μας τιμά και προσέρχεται στις εκδηλώσεις κι αυτό μας γεμίζει με ικανοποίηση κι ευθύνη».

Οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια λειτουργίας περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ με τις κυριότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου την τελευταία 10ετία (έχει προηγηθεί κάτι αντίστοιχο για τα πρώτα 30 χρόνια του Συλλόγου) και συνεντεύξεις με όλους τους προέδρους που πέρασαν.

«Ο εθελοντισμός δεν είναι εύκολο πράγμα, θέλει χρόνο, διάρκεια και νέες ιδέες» δηλώνει η ακούραστη γραμματέας και μιλά με αγάπη για τα τμήματα που λειτουργούν στους κόλπους του Συλλόγου. Τμήματα όπως, το θεατρικό, λειτουργεί από το 2000, με θεατρικές παραστάσεις αξιώσεων και την παρουσία νέων ανθρώπων, με δύο τμήματα θεατρικής παιδείας και θεατρικής ομάδας. Επίσης, δέκα χρόνια τώρα δύο ομάδες ασχολούνται με παραδοσιακό χορό και την παράδοση, υπό την τεχνική επίβλεψη του κ. Γιώργου Μαυρίδη. Εργάζονται μάλιστα φοιτητές μέσω ΕΣΠΑ, τα τελευταία πέντε χρόνια. Δύο τμήματα- εργαστήρια γυναικών για πλέξιμο, ντεκουπάζ, διακοσμητικό κερί. Αλλά και τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 3 έως 6 χρόνων με μουσικό κινητικές ασκήσεις υπό την επίβλεψη μεταπτυχιακών φοιτητριών του ΤΕΦΑΑ. Τελευταίο «λιθαράκι» στην πλούσια δράση της Π/Κ ήταν η δημιουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης η οποία είναι ήδη μέλος της Οργάνωσης Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και λειτουργεί με υπεύθυνη την κα Σμαράγδα Λεοντή.

«Ο Πολιτισμός είναι πάνω από όλα διατήρηση ταυτότητας, αυτογνωσίας,δημιουργία, μετάγγιση γνώσεων, παράδοση, συλλογικότητα κι αλληλεγγύη» τονίζει η κα Κάσσα στέλνοντας έτσι το δικό της επίκαιρο, όσο ποτέ, μήνυμα .
Φώτο: Η κα Δώρα Κάσσα γραμματέας της Π/Κ Ροδόπης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα