Κομοτηνή: 22-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

06:58 22/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικαιρότητα
Ιός του Δυτικού Νείλου
Στη λίστα με τους 39 επηρεαζόμενους από τον ιό του Δυτικού Νείλου Δήμους πανελλαδικά, βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής, μετά τον θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας από τον ιό. Την σχετική λίστα δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, εντάσσοντας περισσότερους Δήμους ανά την χώρα στη λίστα των επηρεαζόμενων από τον ιό περιοχών.

Πολιτική
Ενισχύσεις 46,6 εκατ. ευρώ σε Δήμους της χώρας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Υπουργός Εσωτερικών,

Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε επιχορηγήσεις ύψους 46.649.143,5 ευρώ σε Δήμους της χώρας και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, με χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Μεταξύ άλλων ενισχύεται ο δήμος Ιάσμου Ροδόπης με το ποσό των 233.760.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ζητούν πίσω τις Μνημονιακές κρατήσεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ
1.300.000 ευρώ ζητούν πίσω οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κομοτηνής. Καίτοι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου η ΔΕΥΑΚ οι εργαζόμενοι της υπέστησαν, όπως το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, τις περικοπές των Μνημονίων. Ωστόσο, προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, δικαιώθηκαν και ζητούν την καταβολή των χρημάτων τους δεχόμενοι να υπάρξει διακανονισμός με τον Δήμο. Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής . Σύμφωνα με πρόταση της δημοτικής αρχής το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ θα συνεδριάσει στις 3 Σεπτεμβρίου για να ληφθεί μια τελική απόφαση.

Ανακοίνωση «Εμείς η Πόλης» για την ΔΕΥΑΚ
«Η διοίκηση και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ πρέπει να αντιληφθούν ότι δε πρόκειται για το προσωπικό τους μαγαζί. Διαχειρίζονται μια Δημοτική Επιχείρηση με κοινωφελή χαρακτήρα και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να διαχειρίζονται με προχειρότητα αυτού του είδους τα θέματα τα οποία είναι επιβλαβή για την επιχείρηση αλλά και για τους εργαζομένους.» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της για τη Δημοτική Παράταξη «Εμείς …η πόλη», η επικεφαλής κα Καζάκου Φελίνα. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Οι ισχυρισμοί του προέδρου δεν μας πείθουν αλλά και η ως τώρα διαχείριση του θέματος ήταν επιπόλαιη. Δεν μπορεί μια επιχείρηση όπως η ΔΕΥΑ Κομοτηνής να μην έχει βιώσιμη πρόταση για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος που θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της επιχείρησης.» Και η ανακοίνωση καταλήγει « Αναμένουμε άμεσα την σύγκληση του Δ.Σ. και την επίσημη θέση – πρόταση της διοίκησης καθώς πλέον ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος όλων των εμπλεκόμενων.»

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου με τη βούλα του Δημοτικού Συμβουλίου
Πράσινο στην συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με τον Εμπορικό Σύλλογο και στη σύνταξη Μνημονίου Συνεργασίας με στόχο την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» άναψε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Όπως ειπώθηκε από την πλευρά του Δημάρχου Κομοτηνής, του κ. Γιώργου Πετρίδη, στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» επιδιώκεται η ενίσχυση και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 1.900.000 ευρώ. «Ως μια χρυσή ευκαιρία» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κος Πετρίδης για την περιοχή «Κανάρη, Ηφαίστου, Ερμού».

Περιφέρεια
Αντιπεριφέρεια Ξάνθης
Μετά από οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αλλά και την Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αδειοδότησε άμεσα τα Σφαγεία Εχίνου, ώστε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να προβούν σε σφαγή ζώων, για οποιοδήποτε λόγο νόμιμα. Οι υπηρεσίες κτηνιατρικής είναι σε ετοιμότητα ώστε να υποστηριχθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω του Κουρμπάν Μπαΐράμ, στα συνολικά 3 σφαγεία που λειτουργούν στο Νομό Ξάνθης Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενημερώνει ότι από σήμερα, Τετάρτη 22 Αυγούστου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι, σε όσους σφάζουν ζώα εκτός των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων.

Πρωτογενής Τομέας
Διάκριση για κρασί της Θράκης
Το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό οίνου «Berliner Wein Trophy» στη Γερμανία κέρδισε μια αποκλειστικά γηγενής θρακιώτικη ποικιλία του Κτήματος Βουρβουκέλη, τα κρασιά του οποίου κατέκτησαν άλλα δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το Παμίδι Ροζέ (2017) και ο Άβδηρος Ερυθρός (2015) κέρδισαν από ένα χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Άβδηρος Λευκός (2017) πήρε το ασημένιο.

Μητρόπολη
Προσκυνητές στην Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος
Εκατοντάδες προσκυνητές πριν ακόμη ξημερώσει ξεκίνησαν να διανύουν με τα πόδια την απόσταση που τους χωρίζει μέχρι τη Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Με αφορμή τον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το μοναστήρι αποτελεί σήμερα και αύριο τόπο συνάντησης των πιστών από όλη τη Θράκη. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα, παραμονή της εορτής, Τετάρτη 22 Αυγούστου, με την παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Σήμερα στις 6:00 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού στο παρεκκλήσι «Ρόδο το Αμάραντο» εντός του Αμπελουργικού Σταθμού Αιγείρου και στην συνέχεια λιτάνευση προς τη μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, όπου στη στάση Αμβροσίας θα γίνει η υποδοχή της εικόνας από τον μητροπολίτη, πλαισιωμένο από τον κλήρο και τις τοπικές αρχές, η οποία θα καταλήξει στη Μονή. Στις 7:30 μ.μ. – Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στην πανηγυρίζουσα Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Ακολούθως θα γίνει αρτοκλασία μετά θείου κηρύγματος. Και στις 10:00 μ.μ.: Έναρξη βραδινής θείας λειτουργίας. Αύριο Πέμπτη στις 7:00 π.μ. η έναρξη της ακολουθίας του όθρου και στην συνέχεια πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Στις 7:00 μ.μ. η έναρξη της ακολουθίας του μεθεόρτιου εσπερινού και του παρακλητικού κανόνα προς την υπεραγία Θεοτόκο.

Κοινωνία
«Ευχές για το Kουρμπάν Μπαϊράμ»
Η ΔΗΜΤΕ Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης με την ευκαιρία εορτασμού του Κουρμπάν Μπαϊράμ εύχεται σε όλους τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά με υγεία αγάπη και ευημερία.

Υγεία
Έκκληση για προσφορά από το Γενικό Νοσοκομείο
Επείγουσα είναι η ανάγκη για αίμα ομάδας Α+, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες που ανήκουν στην προαναφερθείσα ομάδα αίματος να βοηθήσουν με την προσφορά τους. Τα ωράρια αιμοδοσίας είναι: Καθημερινές 09:00 με 13:00 και 18:00 έως 19:30.

Παιδεία
ΑΣΠΑΙΤΕ: Τελευταίες μέρες αιτήσεων για φοίτηση στα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ & ΠΕΣΥΠ21 Αυγούστου 2018 – 10:58
Μέχρι αύριο Πέμπτη (23/08/2018) στις 23:59, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για φοίτηση στα Προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ. Ημερομηνία Κλήρωσης την Δευτέρα 27/08/2018 και ώρα 11:00

Πολιτισμός
Ξενάγηση στο Μουσείο
Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν όσοι το επιθυμούν την Κυριακή 26 Αυγούστου από τις 21:00 έως 23:00.

Πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Φανουρίου
Πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Φανουρίου διοργανώνει την Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάλπης, παραμονή της εορτής. Μετά τον Πανηγυρικό εσπερινό θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία του χωριού με φαγητό μαγειρεμένο με μεράκι από μέλη του συλλόγου, κρύα ποτά, χορό και τραγούδι. Στη γκάιντα ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, στο Κλαρίνο ο Νίκος Ζάρκος, στο θρακιώτικο τραγούδι ο Γιώργος Ζιώγας και στο Σαρακατσάνικο τραγούδι ο Θανάσης Ντίνας.

Αθλητικός Όμιλος Αρσακείου
Ο Αθλητικός Όμιλος Αρσακείου ξεκινάει τη δράση του με την πρώτη εκδήλωση του συλλόγου, ένα παραδοσιακό γλέντι το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 21:00 στο σχολείο Αρσακείου με είσοδο δύο ευρώ. Κρατήσεις μπορούν να γίνουν στα 6978941004 και 6909082192. Τη βραδιά θα διανθίσει μουσικά το γνωστό και αγαπημένο σε όλους Θρακόμελο, και τους Νίκο Βερβερίδη στο μπουζούκι, τον Παντελή Δημόπουλο στο τραγούδι και τους Βαγγέλη Κοτσάκη στη γκάιντα, Βαγγέλη Γιαννακόπουλο στη λύρα, Βαγγέλη Μποζανάκη στο νταούλι.

Αθλητισμός
Κυκλώπειες Διαδρομές
Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Κομοτηνής με την υποστήριξη των Δήμων Μαρωνείας και Κομοτηνής, για 8η συνεχή χρονιά διοργανώνει τις Κυκλώπειες Διαδρομές, στις 24, 25 και 26 Αυγούστου, στις Πέτρινες κατασκηνώσεις της Μαρώνειας, οι οποίες έρχονται να ταράξουν τα νερά. Στην συνάντηση συμμετέχουν μοτοσυκλετιστές από την Βόρειο Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Τουρκία κ.α.. Πάνω από 30 Λέσχες και Μοτοσυκλετιστικοί Όμιλοι και φίλοι της μοτοσυκλέτας στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Ακόμη γίνεται η 3η κατά σειρά συγκέντρωση Γυναικών μοτοσυκλετιστριών.

Καιρός
Αίθριος καιρός σήμερα με τοπικές νεφώσεις και πιθανές βροχοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Αίθριος καιρός την Πέμπτη με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, κεελπνο, δευα, δευακ, βιωσιμότητα, μνημονιο, προυπολογισμος, κος, προσφορες, ασπαιτε, δραση, ελλαδα, καιρος, αιγαιο, ert, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, θανασης γιαννακοπουλος, χρονια πολλα, αλλαγη ωρας 2013, ημερομήνια, το θεμα, αιτηση, ασπαιτε, βουλγαρια, γερμανια, ζωα, θεμα, θρακη, λυρα, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ωρα, αγαπη, αιμα, αφορμη, βιωσιμότητα, βραδια, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινεται, γλεντι, δευα, δευακ, δευτερα, δημος, διοικηση, ευκαιρια, ευρω, ερχονται, εσωτερικων, ευημερια, ζιωγας, ζωων, ιδια, υπηρεσιες, θεια λειτουργια, κατασκηνωσεις, κλαρινο, κος, κρασι, κρασια, λειτουργια, λογο, μπουζουκι, νικο, εξοφληση, ομαδα, ομιλος, ομαδα αιματος, πεμπτη, πετριδης, ποτα, προγραμματα, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταξη, σειρα, συγκεντρωση, σφαγεια, σχολειο, ταμειο παρακαταθηκων και δανειων, ταμειο παρακαταθηκων, τιμη, τουρκια, χρυση, χρονος, μποφορ, φιλοι, ηπειρωτικα, χωρα, κυριακη, ποδια, θανασης, θεια, θεματα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα