Κομοτηνή: 18-2-2019 Πρωινή Ενημέρωση

07:00 18/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Μέτρα για τους αγρότες
Τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτης. Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν: Α) Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες Χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές Τρίτες Χώρες, όπως την Αλβανία.

Β) Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό

Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Γ) Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους. Δ) Τέλος Δεκέμβρη ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Ανάπτυξη
Εκδήλωση για δύο νέες δράσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης θα παραστεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου σε ενημερωτική εκδήλωση για τις δύο νέες δράσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑνΕΚ με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 450 εκατ. ευρώ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση» . Την εκδήλωση διοργανώνει η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20/2, στις 18.30, στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου ΘΑΜΥΡΙΣ, στην Ξάνθη. Απευθύνεται σε φορείς της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβούλους επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και πολίτες της ευρύτερης περιοχής της ΑΜΘ.

Εκλογές Μάιος 2019
Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
Η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Κώστα Κατσιμίγα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε χθες. Ο κ. Κατσιμίγας ηγείται της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού του. «Η πρόοδος και η ευημερία απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες» ανέφερε ο κος Κατσιμίγας ζητώντας « τη συστράτευση και τη συμπόρευσή όλων για την Τελική Νίκη». Για να καταλήξει λέγοντας πως «Η πρόοδος και η ευημερία δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες». Δηλώνοντας βέβαιος ότι «μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», υπογράμμισε ότι «το να παλέψουμε για το τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον».

Παρουσίαση και Ονόματα υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων
Τους πρώτους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους που θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιό του παρουσίασε το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης στην Καβάλα, μεταξύ των οποίων και υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους στη Ροδόπη. Ο κ. Τοψίδης τόνισε πως το όνομα του συνδυασμού του βασίζεται στο γεγονός ότι συνθέτουν ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις από τη μια, αλλά και τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ σε ένα από την άλλη, ενώ οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τον συνδυασμό, επιλέχθηκαν με μόνο γνώμονα τη σύνθεση.

20 πρώτοι υποψήφιοι από την Κοινωνία των Πολιτών
Τους είκοσι πρώτους από τους υποψηφίους του ανακοίνωσε ο επικεφαλής της «Κοινωνίας των Πολιτών» Γιάννης Γκαράνης σημειώνοντας πως πρόκειται για άξια μέλη της τοπικής κοινωνίας. «Συμπολίτες και συμπολίτισσες με αρχές, με έργο, με ιδέες, συστρατεύονται με την Κοινωνία Πολιτών, με στόχο την Πρόοδο με Πράξεις. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνέργεια στην κοινή προσπάθεια συνέχισης της πορείας του τόπου μας προς ένα καλύτερο αύριο. Έχω τη βαθειά πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.» ανέφερε ο κος Γκαράνης. Οι υποψήφιοι είναι : Βιλντάν Γιουσούφ, Γεωργούδη Ιωάννα, Γκαϊντατζή Κυριακή, Δημόπουλος Ιωάννης, Εμρέ Αχμέτ, Ζεϊρά Ταλήπ, Καρακύργιος Βαγγέλης, Καντές Βασίλης, Καρασταύρου Δημήτρης, Κιασήφ Τουργκάι, Κυριαζής Ιωάννης, Κωνσταντινίδου Χριστίνα, Κώτσου Θεοδώρα, Λιβεριάδου Νατάσα, Μεχμέτ Μεσούτ, Μουρτίδης Ιωάννης, Μουσταφάογλου Σιμπέλ, Πολιτειάδης Δημήτρης, Σωτηρακόπουλος Νίκος.

Κόμματα Κινήματα
Συζήτηση με τους ανθρώπους της αγοράς
Με την «Αγορά» της Ροδόπης συζήτησε χθες ο Ευριπίδης Στ.Στυλιανίδης. Παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής αγοράς και επιχειρηματιών και επαγγελματιών του Νομού, ο πρώην Υπουργός ενημέρωσε για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη του για τη Ροδόπη . Συζήτησε τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές της τοπικής Οικονομίας. Άκουσε εισηγήσεις και συνδιαμόρφωσε μαζί με τις τοπικές δυνάμεις προτάσεις, που μπορούν να συναποτελέσουν τη βάση ενός νέου Οδικού Χάρτη για τη Ροδόπη, ένα Νέο Σχέδιο για την Έξοδο της από την κρίση, την Ανασυγκρότηση της και την Ανάπτυξη της.

Οικονομία
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο επισκέφτηκε την Τετάρτη 13/2/2019 τριμελής επιτροπή της νεοεκλεγείσας ηγεσίας της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Πέτρο Δούκα, τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Αγγελίδη και τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Νικόλαο Βερνίκο. Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των κανόνων του εμπορίου, αλλά και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης πάνω στα εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σε θέματα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο, κλπ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο
Συνεδριάζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής σήμερα στις δύο το μεσημέρι σε ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση, για να συζητηθεί το θέμα της μη κατανομής χρημάτων από τους ΚΑΠ (Α΄ Κατανομή 2019) για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρές και επείγουσες λειτουργικές ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών, που πρέπει να καλυφθούν άμεσα.

Διανομή τροφίμων στους απόρους
Είδη παντοπωλείου, είδη βασικής υλικής συνδρομής, οπωροκηπευτικά και γραβιέρα θα διανείμουν στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD) ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή 22/02/2019 ώρα 09:00 – 14:30 Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.

Περιφέρεια
Ενημέρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού υποδέχεται τους χιονοδρόμους και τους λάτρεις του βουνού, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο χιόνι. Οι σκιέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπευθύνων, μπορούν να εξοπλιστούν από τα καταστήματα που βρίσκονται στο Χιονοδρομικό και οι επισκέπτες να απολαύσουν τον καφέ τους σε κάποιο από τα σαλέ του κέντρου.

Απαγόρευση αλιείας καραβίδας 2019
Απαγορεύεται απολύτως σε όλες τις λίμνες και ποταμούς της επικράτειας, η αλιεία καραβίδας από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαΐου εκάστου έτους σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
.

Παιδεία
Πρόγραμμα γνωριμίας – εξοικείωσης των νηπίων
Πρόγραμμα γνωριμίας – εξοικείωσης των νηπίων με το άθλημα της μίνι αντιπτέρισης (μπάντμιντον) πραγματοποίησαν σε σχολικές μονάδες προσχολικής αγωγής, που εδρεύουν στην πόλη της Κομοτηνής η Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης (ΕΟΦΣΑ).

Λειτουργία του Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών στην Κομοτηνή
Την λειτουργία του Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών στην Κομοτηνή και όχι στην Θεσσαλονίκη προτείνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ.Κώστας Κατσιμίγας με ανάρτησή του εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε μέρος των προτάσεων που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Φεβρουαρίου και αφορά στον τρόπο λειτουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου. Ο κ. Κατσιμίγας επισημαίνει πως στην Κομοτηνή λειτουργεί ήδη αντίστοιχο τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την δημιουργία νέων τμημάτων σε Μητροπολιτικά κέντρα.

Το ΓΕΛ Ιάσμου υλοποιεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+
Το ΓΕΛ Ιάσμου υλοποιεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 συμπράξεις μεταξύ σχολείων. To πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ετών και τίτλο: Αειφόρος διαχείριση του νερού. Εκτός από το ΓΕΛ Ιάσμου σε αυτό συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Δανία. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η Διευθύντρια του σχολείου κ. Βάγια Σερέτη που έχει οριστεί υπεύθυνη για την υλοποίηση του σχεδίου και η υποδιευθύντρια κ. Ευφροσύνη Ανδρεαδάκη επισκέφθηκαν το σχολείο εταίρο στο Μπιλμπάο της Ισπανίας για την πρώτη συνάντηση των καθηγητών, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες πλατφόρμες και να σχεδιαστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στην υλοποίηση του σχεδίου.

Πολιτισμός
Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας στο χώρο του, στη συμβολή των οδών Αγ. Γεωργίου και Βενιζέλου γωνία, στον 1ο όροφο, από ώρα 18:30 έως 22:00. Το Σάββατο και την Κυριακή επί πλέον και από ώρες από 11:00 έως 13:30.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις
«Στρατιωτικές Επιχειρήσεις: 1912 – 1920 σε Μακεδονία και Θράκη» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με ομιλητής τον Ανχη(ΠΖ) Νάκο Παναγιώτη, ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Η Οργάνωση ανήκει στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ σε συνεργασία με το Δ.Σ.Σ

Αστυνομικό δελτίο
Έρευνες για την σύλληψη των δραστών
Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής λήστεψαν βενζινάδικο στην ΕΟ Ξάνθης Καβάλας. Έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και επιβαίνοντας σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, πήγαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων, στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Καβάλας, όπου ο ένας από τους δράστες, με την απειλή πιστολιού, αφαίρεσε από την κατοχή του 44χρονου υπαλλήλου, χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και μία ηλεκτρονική συσκευή, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύλληψη 38χρονου ημεδαπού για κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου
Συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 38χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίστηκε να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχε αφαιρέσει, λίγη ώρα νωρίτερα, από την πόλη της Ξάνθης. Το αφαιρεθέν όχημα παρελήφθη από τον ιδιοκτήτη του.

Αθλητικά
Τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής

C

Με την δράση της 19ης αγωνιστικής συνεχίστηκε το μεσημέρι το πρωτάθλημα της Γ’΄εθνικής κατηγορίας με τους πρωτοπόρους, Νέστο Χρσυούπολης και ΑΟΚ, να συνεχίζουν με νίκες, ενώ τον ΠΑΟΚ Κοσμίου να φεύγει με το διπλό από την Ξάνθη επικρατώντας της Ασπίδας με 0-2.
Τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής:
Ορφέας Ξάνθης – ΑΟ Καβάλα 1-2 Ασπίδα Ξάνθης – ΠΑΟΚ Κοσμίου 0-2 Εθνικός Αλεξανδρούπολης – Εθνικός Σιδηροκάστρου 1-0 , Πανσερραϊκός – Άρης Αβάτου 2-1 , Νέστος Χρυσούπολης – Κεραυνός Πέρνης 1-0, Απόλλων Παραλιμνίου – Αλέξανδρος Κιλκίς 2-0, ΑΕ Καλαμπακίου – Αετός Ορφανού 3-0

Μεγάλη νίκη για τον ΓΑΣ
Την ομάδα 10Α Ευόσμου νίκησε η ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή με 58-71 για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ποπ, νέα, ξανθη, αμθ, εκλογες, συμμετοχή, κος, καβαλα, γνώμονα, icc, κεα, μαΐου, θεσσαλονικη, σχολεια, βασεις, βενιζελος, ιστορικο, συλληψεις, ηλεκτρονική, ημεδαπός, δραση, αοκ, ΠΑΟΚ, αρης, καιρος, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, αξια ανδρεαδακη , ομαδα διας, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νακος, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, χιονι, ημεδαπός, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αλβανια, αυτοκινητο, γωνια, δανια, εθνικη, θεμα, ισπανια, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, ωρα, αειφορος, αετος, αλιεια, αμθ, αοκ, απολλων, ασπιδα, αχμετ, βαγια, γεγονος, γεωργιου, γνώμονα, δημος, διπλο, ευρω, ερευνες, εστιαση, ετων, ευημερια, ιδεες, εικοσι, υφυπουργος, θεοδωρα, ιωαννα, ιστορικο, κινητο, κιλκις, κλιμα, κλοπη, κος, κτιριο, λειτουργια, λεπτομερειες, λιπασματα, μαΐου, μαιος, μακεδονια, μεχμετ, μινι, μειωση, νεστος, νικη, εξοφληση, ομαδα, ονομα, οπωροκηπευτικα, οχημα, παρουσιαση, περιφερειακο, πλατφορμες, ποπ, πορτογαλια, προβληματα, πρωι, σαλε, σαββατο, συνεχεια, συλληψη, συμμετοχή, σχεδιο, σχολειο, τμημα, τριτη, υλοποιηση, φαρμακα, χριστινα, χριστοδουλος, ιωαννης, ωρες, ανηκει, μποφορ, δημητρης, εφαρμογη, ειδη, ευριπιδης, κωστας, κυριακη, μελετη, σωτηρακοπουλος, θεματα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα