Κομοτηνή: 17-4-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

13:37 17/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία – Κορονοϊός
Όλες οι άσκοπες μετακινήσεις τιμωρούνται με πρόστιμο
Δύο επιπλέον μέτρα προστασίας και αποφυγής της διασποράς του κορονοϊου που θα ισχύουν από το βράδυ του Μ. Σαββάτου στις 21.00 έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό όλες οι άσκοπες μετακινήσεις τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ και αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος.

Επίσης, στο ίδιο διάστημα τυχόν κατάχρηση του κωδικού β4 (βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη) θα τιμωρείται πολύ αυστηρά και με πρόστιμο 300 ευρώ για τον οδηγό οχήματος που κάνει χρήση του συγκεκριμένου κωδικού και 150 στον συνοδηγό, αν αυτός υπάρχει. Η χρήση του συγκεκριμένου κωδικού θα ελέγχεται σαρωτικά είπε ο κος Χαρδαλιάς.

Εκκλησία
Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη
«Η σοβούσα πανδημία του νέου κορονοϊού απέδειξε πόσο εύθραστος είναι ο άνθρωπος» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα και σημειώνει, «πόσο ευκόλως τον κυριεύει ο φόβος και η απόγνωσις, πόσο αδύναμοι αποδεικνύονται οι γνώσεις και η αυτοπεποίθησής του, πόσο έωλος είναι η άποψης ότι ο θάνατος αποτελεί εν γεγονός εις το τέλος της ζωής και ότι η λήθη ή η απώθησης του θανάτου είναι η ορθή αντιμετώπισής του». Όπως τονίζει στο ίδιο μήνυμά ο Πατριάρχης οι οριακές καταστάσεις αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είναι ανίκανος να διαχειρισθεί σθεναρώς την ύπαρξή του, όταν πιστεύει ότι ο θάνατος είναι η ανίκητος πραγματικότης και το ανυπέρβλητο όριο.

Πρωτογενής Τομέας
ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Άμεση απονομή σύνταξης στους αγρότες με ένα «κλικ»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση ενέταξαν στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, τις αποφάσεις συντάξεων γήρατος αγροτών τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Στην κατηγορία περιλαμβάνεται η έκδοση, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 12.000 συντάξεων του τέως ΟΓΑ «με το πάτημα ενός κουμπιού» παρακάμπτοντας έτσι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών και επιτρέποντας στους αγρότες να εισέλθουν πρώτοι στη νέα ψηφιακή εποχή που εγκαινιάζει η Κυβέρνηση.
Κόμματα Κινήματα
Ιλχάν Αχμέτ: Να δοθεί προκαταβολή στους παραγωγούς τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Να δοθεί προκαταβολή στους παραγωγούς τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ» ζητά με ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών το ΚινΑλ την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. «Η πιο κατάλληλη λύση που απομένει είναι η χρηματοδότηση των επειγουσών αναγκών των γεωργών τώρα με απλοποιημένη διαδικασία με την καταβολή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων του 2020 (αποστολή SMS σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, απλή ενεργοποίηση με βάση τις πληρωμές του 2019 ή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2020 κλπ ).» τονίζεται στην ερώτηση και σημειώνεται ότι: «Λόγω της έκτακτης κατάστασης δεν υπάρχει ασυμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία ενώ το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους των 850 εκ ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο όπου θα συμψηφισθεί η ταμειακή διευκόλυνση με την προκαταβολή και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.»

Περιφέρεια
Είδη ατομικής προστασίας στους Σαμαρείτες από την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης διέθεσε είδη ατομικής προστασίας και εξοπλισμού, στο σώμα εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του περιφερειακού τμήματος Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής. Στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας για την πρόληψη εξάπλωσης του covid 19, παραδόθηκαν ήδη υλικά ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στους εθελοντές Σαμαρείτες, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης.

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
Από το Γραφείου τύπου της Περιφερειακής Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εκδόθηκε η συνημμένη Ανακοίνωση με τίτλο: «Περί Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας. Αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας ή … χαρτζιλίκωμα ημετέρου;» με αφορμή μια προκήρυξη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, για εκδήλωση ενδιαφέροντος πρόσληψης Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας .»Αυτός που πρόκειται να προσληφθεί με αποκλειστική απόφαση του Περιφερειάρχη και με ελάχιστα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι, να περιοριστεί στο χαρτζιλίκι του, γιατί αν αναμιχθεί και αποφασίζει στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, με τις τόσο περίπλοκες και περίεργες πολλές φορές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, μάλλον θα τα κάνει …μαντάρα.» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αναφορά του Γιάννη Λεβέντη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κομοτηνής
Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική προστασία και στήριξη του λαού, που δοκιμάζεται από την πανδημία, «για να μην πληρώσει «το μάρμαρο» ακόμη μια φορά η λαϊκή οικογένεια» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ Κομοτηνής κος Γιάννης Λεβέντης στην τελευταία  του συνεδρίαση δια περιφοράς.
Οικονομία
Προτάσεις και μέτρα στήριξης από τα Σωματεία εστίασης Βορείου Ελλάδος
Με επιστολή τους προς τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, κο Θεόδωρο Καράογλου τα Σωματεία εστίασης Βορείου Ελλάδος αναδεικνύουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γενικότερος κλάδος της Εστίασης και Καφέ-Μπαρ και προτείνει ενδεχόμενες σχετικές λύσεις. Ο κλάδος της εστίασης αποτελείται από 90.000 επιχειρήσεις και απασχολεί περί 300.000 εργαζόμενους και περισσότερα από 150.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας. «Στα πλαίσια της στήριξης, μέσα στο πακέτο των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τον κλάδο που έχει πολλές ιδιαιτερότητες» τονίζεται στην επιστολή και ζητείται: 1) Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση τη ς προκαταβολή ς για το οικονομικό έτος 2020 2) Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας στο σύνολο του και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/12/2020. 3) Ένταξη και των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτης κατοικίας. 4) Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνησή του. 5) Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων μετά την λήξη της πανδημίας για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Αστυνομικό Δελτίο
Εξιχνίαση δύο διαρρήξεων
Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο διαρρήξεις επιχειρήσεων, μια κλοπή οχήματος και μία απόπειρα, που διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα από 14 έως 16-4-2020, στο νομό Ροδόπης. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών και μίας ημεδαπής, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές. Συνελήφθησαν την 15 και 16-4-2020, στο νομό Ροδόπης, οι τρεις από τους δράστες.

Καιρός ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-04-2020
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα