Κομοτηνή: 16-4-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

08:57 16/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία – Κορονοϊός
Δήμος Ξάνθης: Κερδίσαμε ακόμη μια μάχη. Δεν κερδίσαμε ακόμη τον πόλεμο.
Την χαρά του, καθώς από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και τα 326 δείγματα που αφορούν το Δήμο Ξάνθης και το Δήμο Τοπείρου, είναι όλα αρνητικά γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης. «Μια μάχη κερδίσαμε, καθώς από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι δεν έχουμε επιπλέον διασπορά. Μόνο μια μάχη κερδίσαμε, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Χρειάζεται υπομονή από όλους μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα το «Μένουμε σπίτι».» τόνισε με ανακοίνωσή του.

Επιστολή Δημάρχου Αρριανών

για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι
Με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών ο Δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αμέτ ζητά τη χορήγηση επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζομένους στον τομέα της καθαριότητας και του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού που διανύουμε, έχουν καταστήσει σαφές το εξαιρετικό έργο που επιτελούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων αλλά και οι δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι εργαζόμενοι αυτοί αποδεικνύουν καθημερινά την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους και συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.
Κλειστά αύριο τα κοιμητήρια
Και τα κοιμητήρια του Δήμου Κομοτηνής θα είναι κλειστά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, οι χώροι των κοιμητηρίων συγκαταλέγονται στους τόπους λατρείας.

Ο Δήμος Ξάνθης ανάβει 6.000 κεριά διαρκείας
Τα καντήλια με 6000 κεριά διαρκείας θα ανάψει ο δήμος Ξάνθης σε όλα τα κοιμητήρια των διοικητικών του ορίων την ώρα της τέλεσης του Τρισάγιου. Με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους να προσευχηθούν από τα σπίτια αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες.

Πρωτογενής Τομέας
Επιστολή Κτηνοτρόφων
Επιστολή απέστειλαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ προς τον υπουργό ΑΑΤ κ.Μ.Βορίδη με θέμα : «Μέτρα οικονομικής στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας» . «Βιώνουμε τα διαχρονικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία. Προτείνουμε μέτρα στήριξης, μέσω της επιστολής μας, για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας» αναφέρεται στην επιστολή και σημειώνεται ότι: « όσοι πλήττονται, πρέπει να στηριχτούν άμεσα και στοχευμένα, όπως και όποιος πληγεί στο μέλλον. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αργά ή γρήγορα θα λήξουν, όμως οι οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία θα φανούν κυρίως στο επόμενο χρονικό διάστημα.»

Έκδοση 3ης Πρόσκλησης της Δράσης για το Κομφούζιο
Η έκδοση της 3ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης 10.01.08 «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α), θα εκδοθεί μετά το πέρας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το 2020. Η υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το 2020 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των ενδιαφερομένων στην δράση, στην οποία θα πρέπει να περιλάβουν τα αγροτεμάχια που επιθυμούν να εντάξουν με αναγραφή του κωδικού παράλληλης δράσης. Επιλέξιμες στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης της δράσης είναι οι καλλιέργειες ροδακινιάς νεκταρινιάς, βερικοκιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, κυδωνιάς και για πρώτη φορά οι καλλιέργειες δαμασκηνιάς και αμπέλου (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο και σταφίδα).
Ενίσχυση των παράκτιων αλιέων όλης της χώρας
Κατεπείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητά την άμεση στήριξη των παράκτιων αλιέων όλης της χώρας μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Το συνολικό ποσό της αιτούμενης ενίσχυσης ανέρχεται σε 15.300.000 ευρώ.

Κόμματα – Κινήματα
ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜ_Θ:»Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολιτική «βλέποντας και κάνοντας»

Τις προσπάθειες όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ στην ΑΜ_Θ που δίνει μια ιδιαίτερη και πολυεπίπεδη μάχη σε δύσκολες συνθήκες για την προστασία της δημόσιας υγείας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Αν.Μ.Θ.. στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολιτική «βλέποντας και κάνοντας». Κλείνει τις επιχειρήσεις, αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας, μετατρέπει τους εργαζόμενους σε επιδοματούχους ανέργους των 800€ για 1,5 μήνα (τους δίνει δηλαδή κάτω από το βασικό μισθό) χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα.» Και η ανακοίνωση καταλήγει με την σημείωση ότι: «Τις δυσκολίες της πανδημίας θα τις περάσουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη και δε θα επιτρέψουμε να χύνεται το δηλητήριο του μίσους στην ΑΜ_Θ για να κρυφτούν κυβερνητικές αβλεψίες.»

Μητρόπολη
Μηνιαία διανομή επισιτιστικής βοήθειας
Πραγματοποιήθηκε, μέσω του καταστήματος υπεραγοράς «Μασούτης», η μηνιαία διανομή του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε εκατό δικαιούχες οικογένειες της Μητροπόλεώς Ξάνθης με χαμηλό εισόδημα. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας της Μητροπόλεως με την Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των καταστημάτων «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» και εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια, που σκοπό έχει την ανακούφιση συμπολιτών μας που έχουν πληγεί τόσο από την εντεινόμενη οικονομική κρίση, όσο και από την τρέχουσα πανδημία.
Εθελοντισμός –Αλληλεγγύη
27 ασπίδες προστασίας δωρεά στην Παθολογική Κλινική
27 ασπίδες προστασίας παρέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης στην παθολογική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής για την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ,έναντι του covid-19. Πρόκειται για τη δωρεά του Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής. Οι ασπίδες κατασκευάσθηκαν εξ ολοκλήρου από τον 3D εκτυπωτή του 1ου ΕΚ , με συνδρομή ενός επίσης 3D εκτυπωτή του εσπερινού ΕΠΑΛ σύμφωνα με πρότυπο που χρησιμοποιούν οι εθελοντικές ομάδες. «Στις συνθήκες που ζούμε ο εθελοντισμός και η προσφορά είναι πολύ σημαντικές και δίνουν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα.» ανέφερε ο κος Χαριτόπουλος που παρέδωσε χθες τις ασπίδες προστασίας στην διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, την κα Τριάδα Εξιάρα.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Μέσα από τη σελίδα του στο Facebook ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ μεταδίδει ζωντανά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου μέχρι και την Ανάσταση.

Αστυνομία
Συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας χθες από τις 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Καιρός- Μ.ΠΕΜΠΤΗ 16-04-2020
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομοτηνή, 16-4-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις,komotini, 16-4-2020 ert eidiseis