Κομοτηνή: 1-5-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

10:45 1/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτομαγιά
Η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά

Στα πλαίσια των ισχυόντων μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας, αντιπροσωπεία του N.T της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης θα τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά

στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης, στην πρώην Νομαρχία, στις 11:00 π.μ. Μισή ώρα νωρίτερα θα καταθέσει στεφάνι αντιπροσωπία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.

Ο Βουλευτής Δ.Χαρίτου στις 11:00 καταθέτει στεφάνι
ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σήμερα Παρασκευή 1η Μαΐου στις 11 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι για την εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κομοτηνή (παραπλεύρως του κτιρίου της ΠΕ Ροδόπης).

Ανακοίνωση Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης
Κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας – ΟΓΕ) «Αντλούμε δύναμη από το παράδειγμα χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών και ανδρών στην παγκόσμια ιστορία, όπως οι εργάτες του Σικάγο το 1886, που δε συμβιβάστηκαν με τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, με τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.Εμπνεόμαστε, τους τιμάμε και συνεχίζουμε.» τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου και σημειώνεται ότι: «Η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σήμερα σε συνθήκες πανδημίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ!»

Το μήνυμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής
 «Η Πρωτομαγιά του 2020 μας βρίσκει αντιμέτωπους με τις συνέπειες της πανδημίας και κυρίως με τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα συστήματα υγείας όλων των χωρών όπου η Υγεία είναι εμπόρευμα! Σε αυτή τη συγκυρία, που η τάξη μας μετράει χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως, φανερώνονται ξανά τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος, ότι ο εχθρός είναι ορατός και είναι ο καπιταλισμός», αναφέρεται σε  μήνυμα της  Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. ενώ γίνεται λόγος για απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, μη καταβολή του δώρου Πάσχα, απλήρωτους εργαζομένους κι άλλα προβλήματα. «Πληρώσαμε πολλά! Να μην πληρώσουμε ξανά! Να μην επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης», σημειώνει η ΕΝΙΔΥΚ

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ χαιρετίζει την εργατική Πρωτομαγιά. Με ανακοίνωσή της σημειώνει πως πρόκειται για «την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο της πάλης και των θυσιών των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους στην εργασία και την ζωή.» Παράλληλα καλεί τα μέλη της να: «Να δώσουμε την μάχη της διεκδίκησης αναγκαίων άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται και η πανδημία έχει άμεση αντανάκλαση στο εισόδημα τους.»

Η ΕΣΗΕΜΘ για την Πρωτομαγιά
Ο δημοσιογραφικός κόσμος ενώνει τη φωνή με αυτή όλων των εργαζόμενων και απαιτεί: • Την ακύρωση του μέτρου της αναστολής εργασίας και την άμεση επιδότηση της εργασίας με παράλληλα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας στον χώρο του Τύπου και για την μετά κορωνοϊό περίοδο. • Την άμεση εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου που καθυστερεί ανεξήγητα, με δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους στις εφημερίδες, την στιγμή που διατίθενται εκατομμύρια για την διαφημιστική καμπάνια αντιμετώπισης της πανδημίας, με άγνωστα κριτήρια και πάντως όχι με κριτήριο την προστασία των θέσεων εργασίας. • Την υποστήριξη των ανέργων που βρίσκονται όμηροι, εγκλωβισμένοι σε εταιρείες φαντάσματα οι οποίες αυξάνουν συνεχώς.

Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για την Πρωτομαγιά
«ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.» τονίζεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και σημειώνεται ότι: «Αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι εργαζόμενοι ζούν με την αγωνία της επόμενης μέρας δε θα ανεχτούμε συμπεριφορές και ρυθμίσεις εις βάρος τους. Την 1 Η ΜΑΗ απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε γωνιά διότι η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση των ζωών μας.»

Πρωτογενής Τομέας
Χαλαζόπτωση στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών
Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες στο δήμο Μαρωνείας Σαπών στη Ροδόπη μετά την χθεσινή  χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση. Χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού κατέστρεψε τους κόπους των αγροτών στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής χρονιάς.

Στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου

Εκπαιδεύσεις εργ. Μελισσοκομίας

Ενεργοποιείται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη η δράση 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020 – 2022. Με τη συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται εμπράκτως η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας ανά τη χώρα και δια μέσου της παροχής χρηματοδότησης ύψους 2.700.000 με σκοπό την τεχνική στήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων και την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων του Μελισσοκομικού Προγράμματος.

Δ.Π.Θ.
Υλοποίηση φοιτητικών εστιών
Κατά την Συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης χθες εγκρίθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Α’ φάσης του διαγωνισμού για το έργο με τίτλο «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών ερευνητικής και λοιπών υποδομών του ΔΠΘ. με συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ)» και η δημοπράτησή του. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 107.300.000,00 το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα σύνθετο οικοδομικό συγκρότημα που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη) .
Ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Κτιρίων
Εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Κτιρίων στην Π. Τσαλδάρη και η προμήθεια δύο αμιγώς ηλεκτροκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων» από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρωτοβουλία από τη Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας
Πρωτοβουλία ανέλαβε η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔοΣυΠ) του Δ.Π.Θ. για την δημιουργία χρήσιμου υλικού σχετικό με τις ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 που απευθύνεται στα μέλη της κοινότητας του Δ.Π.Θ. και της κοινωνίας. Το υλικό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα />Υγεία Κορονοϊός
9ο θύμα από κορονοϊό στην Ξάνθη
Μια γυναίκα 74 ετών από την Ξάνθη, είναι το 9ο θύμα της πανδημίας στην περιοχή. Η άτυχη γυναίκα, νοσηλευόταν προσβεβλημένη από τον κοροναϊό, με αρκετά υποκείμενα νοσήματ, ζακχαρώδη διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα., στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Τελικά κατέληξε το πρωί της Πέμπτης και είναι 140ο θύμα στη χώρα.

Άρθρο για τα τεστ ανίχνευσης από την Β.Ελευθεριάδου
«Είναι δύσκολη η παρασκευή εμβολίων γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε αν και για πόσο χρόνο θα έχουμε ανοσία.» τονίζει σε σχόλιο της η ειδική παθολόγος κα Βούλα Ελευθεριάδου και σημειώνει: «Σήμερα έχουμε περισσότερες γνώσεις και εφόδια για ν αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό, αυτό που χρειάζεται είναι προσοχή και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχουν να φροντίζουν την υγεία μας.»

Πυροσβεστική
Έναρξη αντιπυρικής περιόδου

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ενόψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου και επίσημα στις 1 Μαΐου 2020, και με δεδομένο την αλλαγή και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλουν στην μετατροπή μιας αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών και σημειώνει ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους. Καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις υπαίθριες εργασίες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Μην αφήνετε σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών, χρωμάτων, κ.α.) στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη. Και να μην πετούν ποτέ αναμμένα τσιγάρα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Θανάση Πανδρευμένο
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του Θανάση Πανδρευμένου. «Ενός συμπολίτη μας, που με την παρουσία του κόσμησε το πνευματικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. Άνθρωπος πολυτάλαντος, με διαρκή, σεμνή και συνεπή δραστηριότητα, συνεργάστηκε πολλάκις με τον Δήμο Κομοτηνής.» τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του. Παράλληλα γνωστοποιείται ότι ο Δήμος Κομοτηνής εν ευθέτω χρόνο, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές περιστάσεις, θα τιμήσει τη μνήμη της προσφοράς του με αφιερωματική εκδήλωση στο έργο και στη δράση του.

Αστυνομικό δελτίο
Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
«Τώρα ήρθε η ώρα να δείξετε κι εμπράκτως την ευγνωμοσύνη και συμπαράσταση σας, σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων σκληρά, στην πρώτη γραμμή, στον δρόμο, που δεν ‘’έπαιξε’’, ιδιαιτέρως, στα διαφημιστικά « σποτ » στην τηλεόραση, ενώ διέτρεξε και διατρέχει ακόμα, ιδιαιτέρως, μεγάλο κίνδυνο.» προτρέπουν με ανοιχτή επιστολής τους προς τους βουλευτές τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. «Από την 17-3-2020, έχουν ανασταλεί οι άδειες των αστυνομικών έως νεοτέρας, λόγω των όλως εκτάκτων μέτρων για την προστασία των πολιτών. Ούτε λόγο θα κάνουμε στην παρούσα χρονική στιγμή για τις τελείως απαραίτητες, ημερήσιες αναπαύσεις που λαμβάνει το προσωπικό στη δική μας Διεύθυνση. Η λογική μας λέει ότι πρέπει να αποζημιωθούμε οικονομικά στο κομμάτι αυτό, της κατάστασης επιφυλακής, που τελούμε όλο αυτό το διάστημα, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις μακράς επιφυλακής κι αναλόγως του χρονικού διαστήματος που απασχοληθήκαμε.» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ανακοίνωση για τα καταστήματα εμπορίας όλων και εκρηκτικών
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι διαδικασίες που αφορούν σε θέματα καταστημάτων εμπορίας όπλων-εκρηκτικών και ειδών πυροτεχνίας καθώς και εξυπηρέτησης πολιτών και Φορέων για έκδοση αδειών οπλοφορίας, σκοπευτικών αδειών, κατοχής κυνηγετικών κλπ, θα συνεχίσουν να εναρμονίζονται και να παρατείνονται χρονικά σύμφωνα με τις εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα, που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε σήμερα (30-04-2020) καταφανώς ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα, που διακινείται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες. Από την έως τώρα ανάλυση φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί για την αποστολή του μηνύματος εξυπηρετητής (server) εταιρείας με έδρα χώρα της Ασίας. Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.
Σύλληψη αλλοδαπού
Συνελήφθη προχθές τo μεσημέρι, στης Εθνική Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Καιρός 01-05-2020 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια θα αυξηθούν, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά, ενώ από το βράδυ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το βράδυ στα πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, δωρο πασχα, πρωτομαγια, ΑΔΕΔΥ, συριζα, μαΐου, ελλαδα, ογε, πασχα, εσηεμθ, μαη, απεργια, ΓΣΕΕ, δραση, δπθ, σδιτ, αλεξανδρουπολη, ξανθη, αμιγώς, τεστ, συλλυπητήρια, γίγνεσθαι, μνήμη, προσφορες, server, συγκεκριμένο, συλληψεις, καιρος, ert, εφημεριδες, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, ηλεκτρονικο τσιγαρο, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, μπλοκα αγροτων, ξανα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, μνήμη, αυτοκινητο, γυναικα, γωνια, δπθ, εδρα, εθνικη, εργασια, μνημειο, πλαισιο, πυροσβεστικη, τεστ, τηλεοραση, υγεια, ωρα, αγωνια, αμιγώς, ανθρωπος, αφορμη, βορεια, βραδυ, γινεται, γίγνεσθαι, γροθια, δεδομενο, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, δικη, δομη, εκπαιδευση, ενημερωση, εσηεμθ, ετων, εχθρος, ζωη, ζωης, ζωων, ιδια, η ταξη, λογο, μαη, μαΐου, νομαρχια, ξεκινημα, ομηροι, πολιτεια, προβληματα, πρωι, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, σικαγο, συλλυπητήρια, τσιγαρα, υλοποιηση, φαντασματα, φωνη, χρονικα, ιωαννης, μποφορ, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, γνωσεις, χωρα, κομματι, θεματα, θερμοκρασια, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα