Κομοτηνή: Συνταγές με όνειρα

12:56 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είναι κάτι δημιουργικό το να δουλεύεις σε μια κουζίνα. Βγάζεις όλη σου τη φαντασία. Μου άρεσε από μικρό παιδί ο χώρος της κουζίνας» αποκαλύπτει η Χρυσή Μουσκοϊδου και η Όλγα Καρασαβίδου προσθέτει «από μικρή πήγαινα στην κουζίνα κι έδινα εντολές στη μαμά μου». Κι οι δυo μαζί νέες εκκολαπτόμενες μαγείρισσες στο ΙΕΚ της Κομοτηνής, παρακολουθούν μαθήματα στην ειδικότητα «Αρχιμάγειρας Chef». «Πάλι καλά που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία» δηλώνουν και οι δύο βλέποντας από τους 32 αρχικά σπουδαστές, νέα

παιδιά που ξεκίνησαν τις σπουδές τους όλα μαζί, να είναι σήμερα 22.

«Είναι δύσκολος τομέας, χρειάζεται να τον αγαπάς πολύ για να το κάνεις. Είναι ένας χώρος που σε βγάζει μακριά αν κυνηγήσεις τα όνειρά σου» δηλώνει η Όλγα και η Χρυσή σπεύδει να δηλώσει ότι είμαι πολύ τυχερή, γιατί κάνει ήδη την πρακτική της σε μια κουζίνα. «Παίρνω γνώσεις. Είμαστε μια ομάδα δεμένη. Βρίσκεται δύσκολα στην Κομοτηνή μια τέτοια ευκαιρία. Από τη συνεργασία με επαγγελματίες κερδίζεις μόνο». Αντιθέτως, η πρώτη επαφή με τον εργασιακό χώρο δυσαρέστησε την Όλγα καθώς μέχρι τώρα έκανε μόνο κάποια λίγα μεροκάματα. «Είναι ευκαιρία για τους ανθρώπους που έχουν κουζίνα να πάρουν μάγειρες, δεν το κάνουν. Ζητούν προϋπηρεσία, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν δωρεάν δουλειά».

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και στις σπουδές τους, καθώς από το ΙΕΚ της Κομοτηνής λείπει μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Πέρσι είχαν τα επαγγελματικά μαγειρεία στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, τώρα, όμως, όχι.. Έτσι, 22 εκκολαπτόμενοι μάγειρες ψάχνουν τη δική τους κουζίνα παρακολουθώντας μάθημα στην κουζίνα της Αγίας Σοφίας, όπου ετοιμάζεται το συσσίτιο για τους απόρους. «Δεν είναι λύση αυτή. Είναι πολύ μικρή» παρατηρούν.

Όσον αφορά στα όνειρα και στα σχέδια των δύο κοριτσιών; «Τα όνειρα μου με οδηγούν μακριά από την Κομοτηνή. Οι επιχειρηματίες της Κομοτηνής έχουν «κλειστά μυαλά», δεν δίνουν χώρο σε νέους μάγειρες. Θα φύγω στο εξωτερικό. Εκεί θα είναι σίγουρα καλύτερο το επαγγελματικό περιβάλλον. Του χρόνου με το καλό φεύγω στην Ολλανδία» αποκαλύπτει η Όλγα και η Χρυσή σημειώνει «Θα φύγω κι εγώ. Ξέρω ότι κάποια μέρα θα γυρίσω στην Κομοτηνή. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και δεν έχουμε ομαδικότητα. Στο εξωτερικό δουλεύουν όλοι σαν μια γροθιά. Εδώ κοιτάει ο ένας να «φάει» τον άλλον».
Φώτο: Χρυσή Μουσκοϊδου και Όλγα Καρασαβίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα