Κομοτηνή: Η Οργάνη σε «ταξιδεύει» το Χειμώνα

12:41 4/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Χιόνι δέκα και δεκαπέντε πόντους, δεν είναι χιόνι» δηλώνει ο κος Χουσεϊν Γιουνούτς, κάτοικος της Ορεινής Οργάνης. Κι έχει δίκαιο, καθώς η Οργάνη και οι γύρω οικισμοί στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τις χιονοπτώσεις και άντεξαν. Όπως αντέχουν χρόνια με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Άλλοτε παγετός και ο υδράργυρος να κατρακυλά πολύ κάτω του μηδενός κι άλλοτε χιόνι μισό μέτρο κι αποκλεισμός. Κι όμως πάντα με την ίδια αγάπη για τον τόπο τους, οι ορεσίβιοι μένουν και στηρίζουν την περιοχή, φυλάσσοντας τις

δικές τους Θερμοπύλες .

Η χθεσινή νύχτα έφερε μια… άσπρη μέρα. «Η ορεινή περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν δεν χιονίσει, αν δεν κάνει παγωνιές το χειμώνα τι θα κάνουμε το καλοκαίρι;» αναρωτήθηκε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Χουσεϊν, που καλά γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω της έλλειψης νερού.

Η αλατιέρα κινήθηκε από βραδύς έγκαιρα και οι δρόμοι δεν έκλεισαν. Απαραίτητες ωστόσο είναι «οι αντιολισθητικές αλυσίδες, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.» δηλώνει ο πολύπειρος ορεσίβιος που έμαθε καλά να προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες του Χειμώνα. Όπως και οι άλλοι κάτοικοι, να, πάρτε για παράδειγμα τους κτηνοτρόφους της περιοχής του, που αρκετές φορές καλούνται να «διανυκτερεύσουν» στα ποιμνιοστάσια τους για να είναι σίγουροι ότι δεν θα έχουν απώλειες ή να διανύσουν μεγάλες χιονισμένες αποστάσεις με τις τροφές στα χέρια για να μπορέσουν να ταΐσουν τα κοπάδια τους. «Δύσκολη η ζωή στην Οργάνη» παρατηρούμε και ο κος Χουσεΐν χαμογέλα και προσθέτει «δύσκολη, αλλά και όμορφη.»
Φώτο: Χιονισμένη Οργάνη ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα