Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:11 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 30-3-2017
Αστυνομικό Δελτίο
Ελεύθερος ο Ιμάμης της Hλιόπετρας
Ελεύθερος αφέθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ξάνθης ο Ιμάμης της Ηλιόπετρας Κεχαγιά Σαμπρή μετά την απολογία του χθες, για τον οπλισμό που βρέθηκε στο μιναρέ του τεμένους, που λειτουργούσε. Ο Εισαγγελέας παρέπεμψε την υπόθεση σε προκαταρκτική εξέταση και μετά την περαίωσή της και εφόσον προκύπτουν ενδείξεις, θα αποφανθεί για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη.
Στα δικαστήρια βρέθηκαν από νωρίς συγχωριανοί του συλληφθέντος σε ένδειξη

συμπαράστασης.
Ο 47χρονος ιμάμης στην απολογία του, όπως αναφέρουν οι πηγές, ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα δύο όπλα που βρέθηκαν σε εξωτερικό χώρο του τεμένους (στη σιδηροκατασκευή που αποτελεί τον εξωτερικό μιναρέ) και ότι το τέμενος είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο για οποιονδήποτε και άρα προσβάσιμο. Ως προς το αεροβόλο φλόμπερ που βρέθηκε στην κατοικία του ανέφερε ότι το είχε αποκτήσει πριν από 23 χρόνια, όταν η άδεια για την κατοχή του δεν ήταν απαραίτητη.
Κόμματα
Ερώτηση 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΠΘ
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και – Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της περιοχής ΑΜ-Θ , οι οποίοι αναφέρονται στο ΔΠΘ.
Στο κείμενο της ερώτησης τονίζουν , μεταξύ άλλων πως,
Ένα πολυσχιδές πλέγμα σχέσεων έχει διαμορφωθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η αδιαφάνεια, η διαπλοκή με ιδιωτικά συμφέροντα και η ευνοιοκρατία.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1) Δεδομένου ότι έχουν παραλάβει τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προωθήσουν ή έχουν ήδη προωθήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η χρηστή διοίκηση στο ΔΠΘ;
2) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε να προστατεύσει τα δημόσια ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τέτοια φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης;
3) Τι είδους έλεγχος θα ασκηθεί, ώστε να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή υπόσταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και οι τυχόν αδικίες που προκλήθηκαν σε όσους αντέδρασαν;
Νότης Μαριάς, Νέο κόμμα «ΕΛΛΑΔΑ – O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»
Στην ίδρυση Κόμματος με το όνομα «ΕΛΛΑΔΑ – O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» προχώρησε με δηλώσεις του στην Αθήνα ο Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής ιδρυτικής δήλωσης του Κόμματος στον Άρειο Πάγο.
Ο Νότης Μαριάς ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή μετά από σειρά εκδηλώσεων και διαδικασιών διαβούλευσης με τους πολίτες, οι οποίες έγιναν στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Επισημαίνεται ότι το νέο Κόμμα «ΕΛΛΑΔΑ – O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αποκτά θεσμικό ρόλο ως «Κόμμα εκπροσωπούμενο στην Ευρωβουλή» από τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Αυτοδιοίκηση
Προσλήψεις και δικαστικό έγγραφο για τις παιδικές χαρές στο δήμο Κομοτηνής
Έγγραφο προς τους 4 δημάρχους της Ροδόπης έστειλε η Εισαγγελέας πρωτοδικών Ροδόπης, ή να πιστοποιήσουν τις παιδικές χαρές, ή να τις κλείσουν.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιωργος Πετρίδης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος Κομοτηνής ξεκίνησε να πιστοποιεί τις παιδικές χαρές που βρίσκονται στην αρμοδιότητα τους. Συνολικά θα πιστοποιηθούν 76 παιδικές χαρές και το κόστος υπολογίζεται στα 3.500.000 ευρώ.
Αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του ταξιδιού των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής με το ποσό των 3800 ευρώ, ώστε να πάρουν μέρος σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη και συγκεκριμένα στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών. Επίσης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την χρηματοδότηση του μουσικού γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής με το ποσό των 3000 ευρώ ώστε να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του δήμου Φιλιππούπολης Βουλγαρίας τον Μάιο.
Στο μεταξύ συζητήθηκε και το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων της καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής καθώς ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα η κ επίτροπος δεν ενέκρινε την πληρωμή τους για τον λόγο αυτό ο Νίκος Φακιρίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση, κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την πληρωμή των συμβασιούχων άλλα και την μονιμοποίησή τους το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα .
Τέλος το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη προσωπικού 30 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου καθώς και την πρόσληψη 2 ναυαγοσωστών με τρίμηνη σύμβαση για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ανεξάρτητος ο Οντέρ Μουμίν
Τρεις βασικούς λόγους επικαλέστηκε χθες ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Οντέρ Μουμίν, αιτιολογώντας την ανεξαρτητοποίησή του: Σύμφωνα με τον κ. Μουμίν, εντοπίζει βαθιές αποκλίσεις από το κοινό όραμα που τους συνέδεε με τον αείμνηστο Περιφερειάρχη μας, Γεώργιο Παυλίδη.
Δεν πιστεύει ότι ο μεταβατικός και εκλεγμένος από τους συμβούλους Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, μπορεί να οδηγήσει την Περιφέρεια μας σε καλύτερες ημέρες και εκεί πραγματικά που της αξίζει.
«Και 3ο δεν συμβιβάζομαι και πολεμώ την αδικία που υπέστην», τόνισε ο κ. Μουμίν.

Κλάδεμα δέντρων από τον δήμο στην Ξάνθη
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κλαδέματος δέντρων από το τμήμα Πρασίνου του δήμου Ξάνθης, με σκοπό την ανανέωσή τους και την απομάκρυνση ξερών και επικίνδυνων κλαδιών. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε δενδροστοιχίες, κοινόχρηστους χώρους, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, πάρκα και άλση.
Οι εργασίες κλαδέματος θα συνεχιστούν έως και τον Απρίλιο σε όλο το εύρος του δήμου Ξάνθης. Οι πολίτες που εντοπίζουν δένδρα με επικίνδυνα κλαδιά μπορούν να το αναφέρουν στο τμήμα Πρασίνου (25410 68003) ή στη διαδικτυακή εφαρμογή «Βελτιώνω το δήμο μου».

Κοινωνική Οικονομία
Σε φόρουμ για την Κοινωνική Οικονομία το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ
Στο φόρουμ για την Κοινωνική Οικονομία που διοργανώνει η ΕΕ στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, θα μετάσχει με περίπτερό του το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ.
Το φόρουμ ξεκίνησε χθες μετέχουν πολλές χώρες της ΕΕ, όπου μέχρι την Κυριακή θα γίνεται ανταλλαγή εμπειριών και διάφορα εργαστήρια πάνω στο αντικείμενο της Κοινωνικής Οικονομίας. Παράλληλα υπάρχει και έκθεση όπου τα Συνεργατικά σχήματα των χωρών παρουσιάζουν τις δράσεις τους.
Πρωτογενής Τομέας
Ημερίδα για το σουσάμι
Ενημερωτική ημερίδα για τις δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού στην περιοχή της Ροδόπης , με θέμα : «Σουσάμι: Ο βασιλιάς των ελαιούχων σπόρων. Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειάς του» διοργανώνει η Τοπική ΟικονομίαΡοδόπης -Αλλάζω.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 19.000 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικου Επιμελητηρίου Ροδόπης .
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Αβραάμ Νικολαΐδης.
Στην παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης που θα ακολουθήσει , θα είναι ο Γεωπόνος Κώστας Μπούντας.
Σημειώνεται οτι η χώρα μας εισάγει περίπου 40.000 τόνους σουσάμι σε ετήσια βάση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σπαρθούν στην πατρίδα μας πολλές χιλιάδες στρέμματα, όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Υγεία

Δωρεές στο Νοσοκομείο
Τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», Γεώργιο Φιλιππίδη επισκέφθηκαν μέλη του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας και Αλληλοστήριξης Αρριανών και προσέφεραν στο Νοσοκομείο το ποσό των 500€ για αγορά λευκών ειδών. Τις γυναίκες του Συλλόγου συνόδευε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας, Αχμέτ Ιμπραήμ. Τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής επισκέφτηκαν μέλη του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Π.Ε. Ροδόπης και προσέφεραν επίσης λευκά είδη για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων με, συνοδεία ιερέων της Μητροπόλεως, επισκέφτηκαν το γραφείο του Διοικητή του Γ.Ν. Κομοτηνής προσφέροντας 70 σεντόνια και μαξιλαροθήκες για τις ανάγκες του Γ.Ν. Κομοτηνής.

Εκκλησία
Επίδομα τρίτεκνες οικογένειες από την Εκκλησία
Ξεκίνησε από χθες η χορήγηση του επιδόματος των δικαιούχων τρίτεκνων οικογενειών από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής . Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μακαριωτάτου Ἁρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου τοῦ Β΄, τῶν Μητροπολιτῶν τῆς Θράκης καί τοῦ Ἱδρύματος «Σταῦρος Νιάρχος» .

Πολιτισμός
Εκδήλωση για τη Βυζαντινή Θράκη
Η τρίτη εκδήλωση του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με θέμα τη Βυζαντινή Θράκη, που διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Ομιλήτρια θα είναι η Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας, του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, Μαρία Τζιάτζη,.

Πολιτισμός
Το 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει 32 ταινίες από το 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δίνοντας τη δυνατότητα να δούμε όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας και ζώντας μέρος αυτής της γιορτής.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα στην πρώτη ζώνη προβολής από τις 18.00 έως 21.00 παρουσιάζονται η ταινίες ,Μέρες της λίμνης του Πανδώρα Μουρίκη το Feeling of a home του Μιχάλης Καστανίδης και της Ηω Χαβιαρά και η VIVE LA FUITE της Εύης Καραμπάτσου (74′)
Στην δεύτερη ζώνη προβολής 21.15 έως 12 προβάλλονται η ταινίες ,Είμαι ένας χορευτής –του Σταύρου Πετρόπουλου και το Greek Animal Rescue του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, συριζα, δπθ, υπουργοι, ελλαδα, αθηνα, συμβασιουχοι, σχολεια, δημητρα, σημαίνει, κος, δηπεθε, θεσσαλονικη, home, greek, περαιωση, σταση εργασιας, νοτης σφακιανακης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, ξανθη, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, βουλευτες, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, δημοκριτειο, χωρες, το θεμα, αβρααμ, αδεια, δπθ, θεμα, θρακη, ντοκιμαντερ, οικονομια, πλαισιο, ταινιες, αγορα, αδικια, αξιζει, αχμετ, γεωπονος, δημητρα, γινεται, δυνατοτητα, δημος, δηπεθε, δηλωσεις, διοικηση, δικτυο, εγγραφο, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εξελιξη, εφορεια, ζωνη, ιδρυση, ιμπραημ, υποθεση, κειμενο, κομμα, κοπεγχαγη, κος, λευκα, λευκα ειδη, λεσχη, λογο, μηνες, μαρια, ονομα, οραμα, παρουσιαση, πετριδης, πρωι, ρολο, σεντονια, συγκεκριμενα, σειρα, σουσαμι, σχηματα, τμημα, τριτη, φεστιβαλ, χρηστος, ωρες, εφαρμογη, ειδη, greek, home, χωρα, κωστας, κυριακη, νοσοκομειο, πηγες, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα