Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 8-1-2018

09:51 8/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 8-01-2018
Εκκλησία
Επί 4 ήταν ο καθαγιασμός των υδάτων στη Ροδόπη!
Σε 4 διαφορετικές περιοχές έλαβε χώρα η τελετή του Καθαγιασμού των υδάτων στη Ροδόπη.
Η πρώτη τελετή έλαβε χώρα στη δεξαμενή της ΔΕΥΑΚ στους Στρατώνες, η δεύτερη στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, η Τρίτη στο Φανάρι και η τέταρτη στη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου και συγκεκριμένα στην παλιά τσιμεντένια γέφυρα η οποία συνδέει πια τον Ίασμο

με τους οικισμούς του Δήμου Ιάσμου.
Σε όλες τις τελετές προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, ενώ πλήθος κόσμο συνόδευε τον Ιεράρχη, προκειμένου να πάρει την ευλογία του Σταυρού και να ακούσει τις ευχές του για μια ευλογημένη χρονιά γεμάτη υγεία και Φώτιση!
Θεοφάνεια στη Μαρώνεια
Στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους ο 24 χρονος Φίλιππος Τσακίρης φοιτητής με καταγωγή από την Κομοτηνή, ανέσυρε το Σταυρό, ανάμεσα σε 15 βουτηχτές. Ο 24χρονος ήταν η δεύτερη χρονιά που έπεφτε στα νερά του θρακικού πελάγους με τη την τύχη να του χαμογελάει και να εισπράττει δύο χρυσούς σταυρούς, έναν από το Μητροπολίτη και ένα από το Δήμαρχο Μαρώνειας-Σαππών, Ιωάννη Σταυρίδη.
Το παρόν της στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων έδωσε και η Βουλευτής Α ΄ Αθηνών και τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή της σε Ξάνθη και Ροδόπη.
Ενας 20χρονος φοιτητής από την Κομοτηνή ανέσυρε το Σταυρό στο Φανάρι

Eνας 20χρονος φοιτητής και αθλητής από την Κομοτηνή ο Γιάννης Πετράς έπιασε το σταυρό κατα την τελετή των υδάτων στο λιμάνι του Φαναρίου.
Ο νεαρός φοιτητής δέχτηκε την ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος αλλά και τις ευχές από τον δήμαρχο Κομοτηναίων Γιώργο Πετρίδη ο οποίος του χάρισε έναν χρυσό σταυρό.

Θεοφάνεια στον ποταμό Κομψάτο
Στην γέφυρα του ποταμού Κομψάτου η οποία πρόσφατα δόθηκε στην κυκλοφορία- ήταν η τέταρτη χρονιά ρίψης του Τιμίου Σταυρού, κάτι που πια έχει καθιερωθεί και το αναμένουν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και κυρίως οι κάτοικοι του Ιάσμου και του Πολυάνθου. Για πρώτη φορά έπεσαν στο νερό και τρεις νεαροί από τον Ίασμο, να πιάσουν το Σταυρό, στα καθαρά, αλλά παγωμένα και ορμητικά νερά του Κομψάτου. Ο τυχερός ήταν ο Βασίλης Μαυρίκος και οι άλλοι δύο φίλοι του που συγκίνησαν τον κόσμο όταν και οι τρεις αγκαλιάστηκαν και ασπάστηκαν το Σταυρό, Διαμαλής Μανώλης κι ο Δημήτρης Τσουλίδης.
Και οι τρεις φίλοι είναι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, οπότε ο Σεβασμιώτατος τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επικείμενες σπουδές τους και επιστροφή στη γενέτειρά τους, για την αναζωογόνηση της Ελληνικής Περιφέρειας από νέα μυαλά και ανθρώπους.
Επίσης για πρώτη φορά απελευθερώθηκε και ένα λευκό περιστέρι, που δόθηκε στον Ταξίαρχο της 29η ΜΘΤ και Ανώτατο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, Γεώργιο Χατζηγεωργίου, από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μπάμπη Σαχουλίδη.

Με πολύ κόσμο και καλό καιρό τα Φώτα στον Κόσυνθο
Με κάθε επισημότητα και με πολύ καλό καιρό πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον ποταμό Κόσυνθο η τελετή αγιασμού των υδάτων.
Για το σταυρό βούτηξαν αρκετοί Ξανθιώτες αλλά από τα νερά του ποταμού τον ανέσυρε ο 22χρονος Ηλίας Μποζίδης που δέχτηκε το καθιερωμένο δώρο του Μητροπολίτη.
Την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου και οι αρχές της πόλης.
Με λαμπρότητα κορυφώθηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγους, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονως, παρουσία των αρχών της πόλης, στον πλέον πολυπληθή χώρο εορτασμού του νομού.
Το Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Σταύρος Μαλτούδογλου.

Κόμματα
Ολοκλήρωσε τα Θεοφάνεια την επίσκεψή της σε Ξάνθη και Ροδόπη η Ντ. Μπακογιάννη
Ολοκλήρωσε την ημέρα των Θεοφανείων την τριήμερη περιοδεία στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, η Βουλευτής Α΄Αθηνών και τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, με την παρουσία της στον Αγιασμό στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια,.
Στην συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στην Κομοτηνή, τάχθηκε κατά της ισχύος ενός ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Θράκη, ενώ αντέτεινε τη λειτουργία ειδικών ζωνών.
Τέλος δήλωσε υπέρ των δίγλωσσων νηπιαγωγείων για την Μειονότητα. Ερωτηθείσα σε ποια γλώσσα, απάντησε, σύμφωνα με τα αιτήματα των πολιτών για το ποια είναι η μητρική τους γλώσσα, αν πρόκειται για Πομάκους ή Ρομά.

Δήλωση του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για την επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ξάνθη και Ροδόπη

Άμεση ήταν η αντίδραση στα λεγόμενα της κ.Μπακογιάννη από τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτη Σακελλίων.
«Είναι προφανές ότι η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ότι απευθύνεται σε αμνήμονες. Θα περιμέναμε αρχικά να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες γιατί μαζί με το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν την χώρα. Θα έπρεπε να ρωτήσει τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος αν συμφωνούν με αυτά που λέει, όπως και τους δικαιούχους του ΚΕΑ.
Οι ένοχοι του εγκλήματος της χρεοκοπίας της Χώρας έχουν ονοματεπώνυμο και ο λαός τους γνωρίζει. Γνωρίζει επίσης και ποιοι προσπαθούν να βγάλουν την χώρα από την τραγωδία και θα το καταφέρουν τον Αύγουστο του 2018», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για την μη αναφορά της κ. Μπακογιάννη για τα Panama papers και για τα Paradise papers που εμπλέκονται και άτομα του στενού της οικογενειακού κύκλου.
Επίσης γίνεται λόγος και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου υπογραμμίζεται πως ήταν χωρίς προσωπικό όταν το παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, η οποία ενίσχυσε προσπάθειες στέλεχωσής του και παράλληλα εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου.
Αναφορά γίνεται και για την απαλλαγή των ντόπιων κατοίκων από τα διόδια, καθώς και την επαναπρόσληψη των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευση, τη σύνδεση με το Φυσικό αέριο των 6 πόλεων και την κατάργηση της Σαρία.

Αγορά
Έναρξη χειμερινών εκπτώσεων
Ξεκινούν από σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Εκπαίδευση
Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης κατά του πιλοτικού προγράμματος σε 6 νηπιαγωγεία μειονοτικών οικισμών
Κάθετα αντίθετος με την πιλοτική παρέμβαση του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας σε έξι νηπιαγωγεία μειονοτικών οικισμών της Θράκης, δηλώνει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης και ζητεί την απόσυρση του προγράμματος.
Επι πλέον μέσω της ανακοίνωσή που εξέδωσε ζητεί την ίδρυση Δημοσίων Δημοτικών Σχολείων σε μειονοτικούς οικισμούς, αίτημα πολλών γονέων της μειονότητας ώστε να έχουν τη δυνατότητα επιλογής φοίτησης των παιδιών τους.

«Η εμμονή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, διά της εισαγωγής της παράλληλης διδασκαλίας, καθορίζει ρητά το σκοπό του προγράμματος και ποια θα είναι η γλώσσα που θα χρησιμοποιείται, καθώς η μόνη γραπτή γλώσσα που διδάσκεται στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο, ως μητρική, είναι μόνο η τουρκική.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της έντονης πίεσης των «αυτόκλητων προστατών» της μειονότητας για την εισαγωγή ενός τύπου νηπιαγωγείου, που θα αποτελέσει μετέπειτα τον προθάλαμο δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή της Θράκης, αλλά και την υλοποίηση αιτήματος από τη μεριά της μειονότητας για την ίδρυση Μειονοτικών Γυμνασίων και Λυκείων σε συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης.

Αυτοδιοίκηση

Από σήμερα ελεγχόμενη στάθμευση στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής
Ξεκινά από σήμερα η ελεγχόμενη στάθμευση στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής.
“Ήμασταν έτοιμοι και νωρίτερα” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης “από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο περιμέναμε να περάσουν οι γιορτές”.
Το μέτρο αυτό τόνισε ο κ Πολιτειάδης θα βοηθήσει τα καταστήματα, δεν είναι εισπρακτικό μέτρο. Η ελεγχόμενη στάθμευση θα εφαρμόζεται από τις 8 το πρωί μέχρι της 3 το μεσημέρι κι από της 5 το απόγευμα μέχρι της 9 το βράδυ.
Η κάρτα στάθμευσης θα ισχύει μόνο για 30 λεπτά ,ο οδηγός του αυτοκινήτου θα την προμηθεύεται από τα περίπτερα και δεν θα μπορεί να βάζει άλλη κάρτα. Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση θα κοστίζει 20 ευρώ», επεσήμανε καταληκτικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθη 29χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στο Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 29χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι (20) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας και Ιράκ.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Αθλητική Ενημέρωση

Διεθνές τουρνουά Λεύκιππου 2018
Στο ξεκίνημα του 2018 ο Λεύκιππος διοργάνωσε με επιτυχία στην Ξάνθη, το πρώτο διεθνές τουρνουά μπάσκετ, με συμμετοχές της Παρτιζάν Βελιγραδίου, Ανατολού Εφές Κων/πολης, ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και Λεύκιππου.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί η εντυπωσιακή αγωνιστική παρουσία των Τούρκων, η συνοχή και δυναμική των Σέρβων της Παρτιζάν, αλλά και τα σωματικά προσόντα των ξένων παικτών. Στα παραλειπόμενα που συζητήθηκαν η χορευτική παρουσίαση του συλλόγου Εβριτών, οι βραβεύσεις και απονομές του Λεύκιππου στους πολιτιστικούς συλλόγους, στον «ΙΑΠΕΤΟ» ΑΜΕΑ Ξάνθης, καθώς και η επιβλητική κάλυψη της εκδήλωσης από τους εθελοντές Σαμαρίτες και τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Στον άτυπο «μεγάλο τελικό» της Παρασκευής συναντήθηκαν η Παρτιζάν με την Ανατολού και σε ένα αγώνα – διαφήμιση του αθλήματος όπου νικητές ήταν οι Σέρβοι.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ντορα μπακογιαννη, ειδήσεις, δευακ, σταυροι, χρονος, αθηνα, νεα δημοκρατια, ξανθη, πανελλαδικες 2012, νέα, περιστερι, συριζα, ΠΑΣΟΚ, κεα, διοδια, εκπτωσεις, αποσυρση, σχολεια, ρητά, συλληψεις, ΠΑΟΚ, θεσσαλονικη, αμεα, κινηση στους δρομους, μετρο, αποσυρση αυτοκινητων 2011, φορολογικη δηλωση 2011, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, αυτοδιοικηση, ρητά, αμεα, εμπορικη, ευχες, θρακη, ιρακ, κεα, μπασκετ, σισμανογλειο, τυχη, υγεια, φυσικο αεριο, αξιζει, βραδυ, γεφυρα, γινεται, γλωσσα, δευακ, δυνατοτητα, δοθηκε, δωρο, ευλογια, εκπαιδευση, εμμονη, εξετασεις, εξι, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, ιδιο, ιδρυση, εικοσι, ισχυει, η τελετη, διαφημιση, κυβερνηση, κειμενο, λειτουργια, νερο, ντορα, ξεκινημα, οδηγος, παρουσιαση, πρωι, ρομα, συγκεκριμενα, σχολειο, τιμη, τμημα, τριτη, υλοποιηση, υπηκοος, φαναρι, φοιτητης, φυσικο, φορα, χρονος, δημητρης, φιλοι, χωρα, λευκο, μυαλα, νοσοκομειο, τυχερος
Τυχαία Θέματα