Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 7-11-2017

09:57 7/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 7-11-2017

Αυτοδιοίκηση

Χ. Μέτιος:«Θέλουμε μια περιφέρεια ανοικτή, εμπορικό ενεργειακό πέρασμα αλλά κ προορισμό»

Δεκαοκτώ θεματικές ενότητες με 159 μεγάλες δράσεις, για τις υποδομές, την επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική οικονομία, το περιβάλλον, παρουσίασε χθες στον απολογισμό, αλλά κυρίως ως στοχεύσεις για το μέλλον ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.
Στην εισαγωγή του ο κ. Μέτιος ανέφερε πως ήταν στρεβλό το μοντέλο

ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών της Περιφέρειας κι αυτό αφορά τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς στηρίχθηκε, λόγου χάρη, στην ανέγερση κτιρίων, τα οποία χρειάζονται μεγάλες δαπάνες για να συντηρηθούν.
«Θέλουμε μια περιφέρεια ανοικτή, εμπορικό ενεργειακό πέρασμα αλλά κ προορισμό», τόνισε ο κ. Μέτιος.
Τέλος ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε για μια εκ νέου εκδήλωση απολογισμού του χρόνου για τα πεπραγμένα έργα και δράσεις, αλλά και εξηγήσεις για εκείνα τα έργα που δεν προχώρησαν.
Τέλος ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Πρωτογενής Τομέας

Σε διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση για το Σύστημα Παροχής
Συμβουλών στους αγρότες της χώρας
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον «Καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εφαρμογή του Καν.(Ε.Ε.) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου».
Όπως ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σχετική Συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, «τίθενται οι βάσεις για να επιστρέψει στο χωράφι ο γεωπόνος, στο στάβλο ο κτηνίατρος και ο αγρότης να έχει πραγματική συμπαράσταση για να βελτιώσει το προϊόν του, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του και το εισόδημά του».

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας στα Γιάννενα

Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας με την ουσιαστική στήριξη και βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας που παράγει σημαντική γνώση στην Ελλάδα, αποτέλεσε ένα από τα τρία βασικά σημεία της εισήγησης που έκανε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας στα Γιάννενα , με την συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από ολόκληρη της επικράτεια αλλά και την Κύπρο.
Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε δύο βασικά σημεία που καθίστανται αναγκαία για την ανάπτυξη του κλάδου: την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών και την αναγκαιότητα πάταξης των «ελληνοποιήσεων», του Ελληνικού μελιού.

Ψυχρή έκθλιψη για παραγωγή λαδιού για ποιοτικότερο ελαιόλαδο
«Είναι μύθος το γεγονός πως στην διαδικασία της ελαιοποίησης με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης της ελιάς, είναι λιγότερη η ποσότητα του λαδιού που παράγεται».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η ιδιοκτήτρια του Ελαιοτριβείου Πελαγία, Σίσση Παχιαδάκη.
Παράλληλα υπογράμμισε πως μέσω της ψυχρής έκθλιψης και ποιοτικότερο λάδι βγαίνει και είναι τόσο σύγχρονα πια τα μηχανήματα, που η ελιά ελαιοποιείται στο ακέραιο και δεν χάνουν από την παραγωγή τους οι Ελαιοκαλλιεργητές.
Η κ. Παχιαδάκη υποστήριξε πως η Ροδόπη παράγει ποιοτικό λάδι, που προέρχεται όμως από μικρές παραγωγές, οι οποίες αν οργανώνονταν οι Ελαιοκαλλιεργητές θα μπορούσαν να κατακτήσουν και αγορές του εξωτερικού.
Τέλος ανέφερε πως το ελαιοτριβείο Πελαγία εξυπηρετεί τους ελαιοπαραγωγούς της Ροδόπης και της Ξάνθης και πως η περίοδος των εργασιών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

ΟΣΕ-Υποδομές
Συναντήσεις για τη σιδηροδρομική σύνδεση λιμανιών με Βουλγαρία
Εντείνονται οι διεργασίες και οι προετοιμασίες για το μεγάλο έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης με τα βουλγαρικά λιμάνια του Μπούργκας και του Ρούσε. Σε αυτό το πλαίσιο στη Σόφια της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων από τις δύο χώρων που εμπλέκονται στον προγραμματισμό του έργου. Από την ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η ομάδα αυτή θα έπρεπε σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να είχε συσταθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά από αυτό το βήμα, θα ακολουθήσει η δημιουργία ενός Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Εκπαίδευση
Πρόσληψη 2 κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία του Δροσερού
Με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας καθόρισε τις σχολικές μονάδες όπου θα προσληφθούν κοινωνικοί λειτουργοί την τρέχουσα σχολικά χρονιά.
Πρόκειται για 4 σχολεία όπου φοιτούν παιδιά ρομά σε όλη την Ελλάδα, δύο εκ των οποίων είναι τα σχολεία του Δροσερού και τα άλλα δύο σε Κορινθία και Θεσσαλία.
Από την απόφαση προβλέπεται μία θέση στο 15ο Δημοτικό και μία στο 20ο Δημοτικό του Δροσερού.

Συνέντευξη τύπου του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης
Συνέντευξη τύπου με θέματα τη λειτουργία των σχολείων και τα προβλήματα κτιριακών υποδομών και λειτουργίας των σχολικών μονάδων του οικισμού Δροσερού (15ο και 20ο δημοτικά σχολεία) θα δώσει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης σήμερα στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία του.

Επιχειρήσεις
Αύξηση των οικονομικών μεγεθών κατά 8% η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης Α.Ε.
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης Α.Ε. Η Ζυθοποιίας , που εδρεύει στη Θράκη πέτυχε για ακόμη μια χρονιά αύξηση των καθαρών πωλήσεων της κατά τη χρήση 2016.
Οι ετήσιες καθαρές πωλήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 8% περίπου συγκριτικά με την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο διαμορφώνοντας τον τζίρο στα € 19,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι € 17,9 εκατομμύρια ευρώ το 2015.
Το μικτό περιθώριο κέρδους της Ζυθοποιίας, βελτιώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και από το 31% της προηγούμενης περιόδου ανήλθε στο 38% επί του τζίρου κατά την κλειόμενη χρήση.
Το προσωπικό της εταιρείας αυξήθηκε από 100 σε 111 άτομα που απασχολούνται στην έδρα της εταιρείας στην Κομοτηνή αλλά και στα υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ άξιο αναφοράς είναι και ότι δόθηκαν επιπλέον μισθολογικές αυξήσεις και bonus στους εργαζομένους.

Αγορά
Τιμή στον Γιάννη Βαφειάδη π πρόεδρος ΟΕΒΕΣ
Στο πλαίσιο της 49ης Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ (4/11/2017), πραγματοποιήθηκε ειδικής τελετή βράβευσης Συναδέλφων για εξαίρετες διοικητικές και συνδικαλιστικές πράξεις. Μεταξύ αυτών τιμήθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, Βαφειάδης Ιωάννης, για την πολυετή προσφορά και δράση του στον συνδικαλιστικό χώρο αφού διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ από του 1986 έως το 2003. Την βράβευση έκαναν τόσο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Καββαθάς Γεώργιος όσο και ο Γενικός Γραμματέας, Κουράσης Γεώργιος.
Στα 35 χρόνια της σταδιοδρομίας του προσέφερε τις υπηρεσίες του στο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η προσφορά του έχει εκτιμηθεί άλλωστε και από το Δήμο Κομοτηνής (επί δημαρχείας Βαβατσικλή Τάσου), από τον οποίο του απονεμήθηκε ειδική τιμητική διάκριση.

Σήμερα στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΔΟΕΑΠ
Σήμερα έρχεται στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Στο μεταξύ διεξάγεται η ψηφοφορία επί των τροποποιήσεων του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κρίνει το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Σύλλογοι
Εκδήλωση του ΜΟΚ την Παρασκευή
Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής διοργανώνει τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς «Μορφωτικές Συναντήσεις 2017-18», την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής (Αγ. Γεωργίου 22) με ομιλητή τον Γιώργο Ξανθοπουλίδη, διευθυντή του τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου Ξάνθης και θέμα «Η συμβολή του εθελοντισμού στη μεταμόσχευση μυελού των οστών».
Η εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία του συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και όποιος επιθυμεί μπορεί μετά το τέλος της ομιλίας να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) και να γίνει δότης μυελού των οστών.
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 18χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση
Συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 18χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι ο 18χρονος κινούμενος, τις νυχτερινές κυρίως ώρες στην πόλη της Κομοτηνής, με δίκυκλη μοτοσυκλέτα, προσέγγιζε νεαρές γυναίκες και προέβαινε σε ασελγείς χειρονομίες σε βάρος τους, προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την γενετήσια αξιοπρέπεια τους.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί τέσσερις (4) υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών, ηλικίας από 19 έως 22 ετών, που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα στην πόλη της Κομοτηνής.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, υπουργείο παιδείας, ειδήσεις, τίθενται, βασεις, ελλαδα, συμμετοχή, κυπρος, θεσσαλονικη, σχολεια, αθηνα, bonus, γσεβεε, προσφορες, δραση, γίγνεσθαι, βουλη, εδοεαπ, ψηφοφορία, ημεδαπός, συλληψεις, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, αστυνομικο τμημα, ημεδαπός, βημα, γνωση, γσεβεε, εδοεαπ, εδρα, θεμα, θρακη, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, το βημα, υγεια, υπουργείο παιδείας, ωρα, αυξηση, αξιοπρεπεια, βγαινει, βοηθεια, γεγονος, γεωπονος, γεωργιου, γινει, γινεται, γιαννενα, γίγνεσθαι, γραφεια, δωσει, δειγμα, αιθουσα, ευρω, ελια, εργα, επρεπε, ερχεται, ετων, ζυθοποιια, υπηρεσιες, θεσσαλια, κυβερνηση, λαδι, λειτουργια, μυθος, ομαδα, ομιλος, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, πωλησεις, ρομα, συμμετοχή, σοφια, σχεδιο, τρια, υλοποιηση, χρηστος, ψηφοφορία, ιωαννης, ωρες, αγορες, bonus, δημοτικα, εφαρμογη, υπουργειο, θεματα
Τυχαία Θέματα