Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

11:05 21/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Ειδήσεις Κομοτηνής 21-09-2017

Υγεία

Τάχιστα οι διαδικασίες από το Στ. Νιάρχος για το νέο Νοσοκομείο
Κλιμάκιο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρέθηκε χθες στην Κομοτηνή, για την τάχιστη διαδικασία της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Σισμανόγλειο, έδωσαν το παρόν πέρα από

τον Διοικητή, Γιώργο Φιλιππίδη, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης,ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Αλέξανδρος Σπανός και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης.
Στην συνέχεια τα μέλη του κλιμακίου με τους τοπικούς άρχοντες, επισκέφθηκαν το σημείο ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου, κοντά στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Κομοτηνής.
Όπως τόνισε παλιότερα ο Δ/της του Σισμανόγλειου, η Κομοτηνή ήταν η μόνη έδρα περιφέρειας που δεν είχε καινούργιο νοσοκομείο.
Το νέο νοσοκομείο θα είναι ενεργειακά πλήρως αναβαθμισμένο και φιλικό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ίδρυματος Σταύρος Νιάρχος
“Θα έχουμε ένα κτήριο πρότυπο” πρόσθεσε ο κ Φιλιππίδης “το οποίο θα έχει διεθνή πιστοποίηση και θα είναι οικολογικό.”.
Από την πλευρά του ο κ Πλωμαρίτης τόνισε ότι το υπουργείο δεσμεύεται ότι με ειδικές διαδικασίες μόλις ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού τεχνικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού. Όλα αυτά θα είναι καταγεγραμμένα στην σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του υπουργείου.

Κοινωνία
Μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για Σχολείο στην περιοχή «Άλσους»

Μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, η οποία θα διατυπώνει το αίτημα, για ανέγερση Σχολείου, στην περιοχή ΒορειοΑνατολικά του Άλσους,-200 μέτρα περίπου από το σημείο της λαϊκής Αγοράς της πόλης, αναμένουν κάτοικοι της εν λόγω περιοχής, που έχουν συστήσει την πρωτοβουλία, για την εκεί ανέγερση ενός Μειονοτικού Σχολείου.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το μέλος της πρωτοβουλίας, Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν.
«Είναι πάνω από 120 παιδιά, όχι μόνο της Μειονότητας, τα οποία διασκορπίζονται στα γύρω σχολεία, καθώς δεν υπάρχει ούτε Δημόσιο Σχολείο στην περιοχή. Έχω κάνει ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίοι μας διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να ανεγερθεί σχολείο, αξιοποιώντας το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις υποδομές αρκεί να υπάρξει διατυπωμένο αίτημα, από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής», υπογράμμισε ο κ. Σιτζάκ, ζητώντας την απάντηση από το Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη.

Σιτζάκ για εξώδικο Ιλχάν: «Οι κάτοικοι είναι ελεύθεροι να διοργανώνουν τις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις»
Εξ άλλου αναφερόμενος ο κ. Σιτζάκ, στην πρόσφατη εξώδικη διαμαρτυρία, εναντίον του από τον Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, ξεκαθάρισε πως υπερασπίστηκε τους κατοίκους του ορεινού όγκου της Ροδόπης, να διοργανώνουν, χωρίς καπελώματα από άλλους φορείς, τις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις.
«Δεν μπορούμε ως Μειονότητα που είμαστε να καταπιεζόμαστε από μέλη της Μειονότητας και να χαρακτηρίζονται ‘αποσχιστές’ κάτοικοι, επειδή αποφάσισαν να διοργανώσουν μόνοι τους ελεύθερα το πανηγύρι τους», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Σιτζάκ.

Πρωτογενής Τομέας

«Ενημερωτική συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης με τους Αγροκτηνοτρόφους»
Πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ενημερωτική συνάντηση των Προεδρείων των Αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών και συλλόγων με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπη, Νίκο Τσαλικίδη, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, εκπρόσωποι της Europe Direct και της Αναπτυξιακής Ροδόπης.
Στην διάρκειά της συνάντησης, οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το “ΠΑΑ 2014 – 2020” καθώς και για μία σειρά προγραμμάτων που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, μιλώντας για την συνάντηση με τους Αγρότες επισήμανε τα εξής: “Ο στόχος που έχουμε θέσει σαν ΠΕ Ροδόπης για την επόμενη μέρα είναι η οργάνωση, η συνεργασία και η καινοτομία, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην προβολή, την προώθηση και την προστασία των τοπικών προϊόντων».
Αυτοδιοίκηση

19 Σύμβουλοι ζητούν να συζητηθεί το ακίνητο της ΕΑΠΑΞ στο Δημοτικό Συμβούλιο
Γραπτό αίτημα για τη συζήτηση του θέματος με το ακίνητο της ΕΑΠΑΞ, που χάθηκε σε πλειστηριασμό πρόσφατα, κατέθεσαν 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης.
Στην επιστολή του ζητούν να συζητηθεί το θέμα του ακινήτου, για ποιο λόγο ο Δήμος έχασε το ακίνητο της Παλιάς Πόλης σε πλειστηριασμό, σε αξία χαμηλότερη από αυτή της αγοράς και ποιες ήταν οι συνθήκες που επικράτησαν. Σύμφωνα με τον κανονισμό, λόγω του αριθμού των υπογραφών, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτοδιοίκηση-Σύλλογοι

Ξεκίνησε για δεύτερη χρονικά Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 στον δήμο Ξάνθης. Αποτελείται από 31 δράσεις και θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου
Ξεκίνησε για δεύτερη χρονιά στην Ξάνθη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 31 δράσεις και με σύνθημα «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές, διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους πεζούς και το ποδήλατο.
Οι 31 δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την έξυπνη κινητικότητα, με σκοπό την επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης από τους πολίτες.
Οι έξυπνες επιλογές στα μέσα μεταφοράς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Εκκλησία
Παράκκληση Ευχαριστίας στον Άγιο Αντώνιο
Με πρωτοβουλία του Ιερέα της Ενορίας Ιάσμου π.Σταύρου και προτροπή του Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου σήμερα στις 17:30 μ.μ. θα τελεσθεί Ακολουθία Ιεράς Παρακλήσεως του Αγίου Αντωνίου στο εξωκκλήσι του Αγίου, -κοντά στη γέφυρα που κατέρρευσε στον ποταμό Κομψάτο-, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος, ως ένδειξη ευχαριστίας για την διαρκή συνδρομή του Αγίου, στην αποφυγή θανατηφόρων περιστατικών στο τοπικό οδικό δίκτυο.

Σύλλογοι
Ομάδα Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης στο Ιδρυμα

Ομάδα Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης θα λειτουργήσει φέτος στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στη φιλοσοφία της ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, στα τηλέφωνα του Ιδρύματος 2541 0 26 635 και 29 282.

Πολιτισμός
«Από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου Το πρόγραμμα του Via Egnatia 2017 για την Π.Ε. Ροδόπης, όπου και ολοκληρώνεται »

Ξεκινούν από αύριο στην Κομοτηνή οι τριήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ Via Egnatia, που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά η ΠΑΜ-Θ.
Αύριο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, θα διοργανωθεί ημερίδα για την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας οδού. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας οδού.
Το Σάββατο το πρωΐ παράσταση για παιδιά με Θέατρο Σκιών και δράση σχετική με την Εγνατία οδό.
Το απόγευμα Αγώνας δρόμου 5 χλμ, εντός της πόλης με τη συμμετοχή, συλλόγων, σωματείων και κοινού, για την ανάδειξη πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων με επί μέρους δράσεις και εκδηλώσεις. Το βράδυ συναυλία στο Βυζαντινό Φρούριο με τους Κόζα Μόστρα.
Την Κυριακή το απόγευμα το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή ντι τζεϊ και δωρεάν προσφορά ροφημάτων από καφεπώλες, αλλά και μουσική συνάντηση τοπικών συγκροτημάτων της Ροδόπης.

Σήμερα ξεκινά το Πανελλήνιο Συνέδριο Λυκείων Ελληνίδων
Στην Ξάνθη πραγματοποιείται από σήμερα το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων Ελληνίδων. Η τελετή έναρξης θα γίνει σήμερα στις 18:30 στην αίθουσα «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, στα Κιμμέρια Ξάνθης.
Συμμετέχουν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Ελλάδας και Εξωτερικού και ήδη οι συμμετοχές ανέρχονται στις 250, συνέδρων και συνοδών.
Τίτλος του συνεδρίου είναι « Ο Λαϊκός Πολιτισμός γεφύρι που μας ενώνει» και σκοπός του η αναγνώριση της συμβολής του πολιτισμού στην ισορροπημένη συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, καταγωγή και θρησκεία, η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης.
Η τελετή έναρξης εκτός των άλλων περιλαμβάνει και συναυλία με τις Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή με τίτλο, « Από τη Γη του Ορφέα σ’ όλο τον κόσμο». Η τελετή λήξης περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο « ΘΡΑΚΗ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ», στην οποία αναβιώνουν τα σημαντικότερα έθιμα σχεδόν απ’ όλη την Θράκη, πλαισιωμένα με χορούς και τραγούδια και με την συμμετοχή 150 ενήλικων, κυρίως χορευτών του Σωματείου και πολυμελή ορχήστρα ενισχυμένη με έντεκα τραγουδιστές.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, εν λόγω, ιλχάν αχμέτ, μεσα μαζικης μεταφορας, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, ειδήσεις, ΔΕΘ, σχολεια, europe, ξανθη, egnatia, θεατρο, δραση, χλμ, συμμετοχή, προσφορες, ελλαδα, θρακη, ρια αντωνιου, δημοτικοι συμβουλοι, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, αξια, τονια αντωνιου, σταυρος δημας, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, δημος ξανθης, ελενη, ποδηλατο, το θεμα, δωρεαν, εδρα, θεμα, θρακη, μουσικη, προγραμμα, σισμανογλειο, τραγουδια, egnatia, αεροδρομιο, αχμετ, βραδυ, γεφυρα, γινει, γινονται, δημος, δημοσιο, δηλωσεις, διοικητης, δικτυο, εγνατια, εθιμα, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εν λόγω, εξωδικο, ζωης, η τελετη, θεατρο σκιων, θρησκεια, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, λογο, νικο, νιαρχος, παιδια, περιβαλλον, πετριδης, πιστοποιηση, προσληψεις, πρωταγωνιστες, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, τριτη, φεστιβαλ, χαθηκε, χλμ, χρονικα, αγωνας, europe, χωρα, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, ορχηστρα
Τυχαία Θέματα