Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:08 13/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 13-07-2017
Κυβέρνηση-Αυτοδιοίκηση
Π. Σκουρλέτης: Θα εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων
Aπαντήσεις στα οκτώ ερωτήματα που είχε θέσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχετικά, τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα , έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.
Συγκεκριμένα

ο υπουργός αναφέρει, πως ότι το υπουργείο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες μισθοδοσίας των νέων συμβάσεων που θα συνάψουν , «προτίθεται να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει την κάλυψη των δαπανών αυτών και από τα κάθε είδους έσοδα των ΟΤΑ» .
Τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές των εργαζομένων για υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί θα πρέπει να καταβληθούν» και « το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται εφόσον χρειαστεί – να αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία προκειμένου να πληρωθούν» .
Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως, ο αριθμός των θέσεων μονίμου προσωπικού που θα προτείνει ο κάθε δήμος «εναπόκειται στη κρίση του, καθώς ως συνταγματικά κατοχυρωμένη η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος είναι και ο μόνος αρμόδιος γι’ αυτό».
Τέλος σε ότι αφορά τις νέες συμβάσεις που θα συναφθούν σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.2 του σχετικού νόμου, αυτές «έχουν χρόνο λήξης το χρόνο κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων και απώτατο χρονικό όριο 31/3/2018»
Κόμματα

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για το Οξυμμένο πρόβλημα νερού στο Δήμο Μύκης
Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θεμα το Οξυμμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης στην ΠΕ Ξάνθης.
Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρεται πως, «πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2017, χιλιάδες κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Το απηρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές (μέχρι και τα σίδερα έχουν εμφανιστεί στη μια δεξαμενή του Κενταύρου), καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση κρατική χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος».
Αυτοδιοίκηση
Καπζά Τζεμήλ: «Ζητάμε την συνεργασία δημοτών για το Οξυμμένο πρόβλημα νερού στη Μύκη»
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για το Οξυμμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη ο Δήμαρχος Καπζά Τζεμήλ, τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι τωρινό.
Σε καθημερινή βάση με ένα βυτιοφόρο που διαθέτει ο δήμος να μεταφερθεί νερό σε οικισμούς που έχουν μεγάλο πρόβλημα ,έχουν ζητήσει με έγγραφο βυτιοφόρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες δήμων για να υπάρχει προσωρινή λύση.
Αυτή τη στιγμή 62 οικισμοί του Δήμου Μύκης εξυπηρετούνται με 14 γεώτρησης 114 πηγές νερού σε διάφορα σημεία του δήμου, επισήμανε ότι ένα κλιμάκιο γεωλόγων αυτές της ημέρες χτενίζουν την περιοχή για να γίνουν και άλλες γεώτρησης ,αναμένεται μια γεώτρηση της επόμενες ημέρες και χρήση δυο πηγών ακόμα .
Ο κ. Καπζά στάθηκε και στη μελέτη σε συνεργασία με το ΔΠ Θράκης και την Japan Tobacco, οπου αναμενεται όταν υλοποιηθει να λυσει εν μερει το αρδευτικο πρόβλημα στην ορεινη περιοχη της Ξάνθης .
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Μύκης τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι χρειάζεται άμεση συνεργασία πολιτών δημοτών με διάλογο στην λελογισμένη χρήση νερού για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ποσίμου νερού στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στην Ξάνθη
Μέχρι το τέλος της εβδομάδος αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Ξάνθης τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου-Ιουνίου 2017.
Από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης τονίζεται ότι «η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, οπότε οι λίστες έχουν περάσει στον επίτροπο προκειμένου να υπογράψει και να κατατεθούν στους λογαριασμούς τα χρήματα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα κατά 90% μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ανέρχεται σε 2.857 άτομα.
Διακρίσεις για το Δήμο Ξάνθης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Ξάνθης ισοβάθμησε στην 1η θέση μαζί με τους Δήμους Δράμας και Κοζάνης για τη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2016 ανάμεσα σε 86 συμμετοχές ελληνικών Δήμων, σύμφωνα με αξιολόγηση από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γενικής Γραμματείας. Για φέτος έχει επιλεγεί ο Δήμος Δράμας προκειμένου να λειτουργήσει ως το Κέντρο των δράσεων για την Ελλάδα.
Απόφαση ανάσα
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής εγκρίθηκαν οι νέες συμβάσεις των 58 συμβασιούχων εργαζομένων. Ο Σύλλογος των Δημοτικών Υπαλλήλων τελεί σε αναμονή περιμένοντας την επαναπρόσληψη και των υπολοίπων συμβασιούχων των Δήμων της Ροδόπης.

Πρωτογενής Τομέας
Την παλιά του φήμη διεκδικεί το Σκόρδο Ξυλαγανής
Εικοσιπέντε μέλη μετράει ο νεοσύστατος Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκόρδου Ξυλαγανής, ο οποίος συγκροτήθηκε για να δώσει στο φημισμένο Σκόρδο Ξυλαγανής την παλιά του αξία.
Στα πρώτα του βήματα ο Συνεταιρισμός θέλει να βάλει γερά θεμέλια και γι’ αυτό πορεύεται σταθερά, με πρώτο την εξασφάλιση του δικού του σπόρου.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού Τόλη Τασίδη, στα σχέδια του είναι ο προγραμματισμός των αγορών σε πρώτη φάση στο εσωτερικό και αργότερα και μονάδων μεταποίησης του προϊόντος, προσθέτοντας περισσότερη προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Δεν απέκλεισαν μάλιστα να διοργανωθούν και εκδηλώσεις γαστρονομίας μαζί με άλλους φορείς, για την προβολή του Σκόρδου, το οποίο δεν λείπει από καμιά συνταγή.
Για φέτος η παραγωγή θα αγγίξει τα 8 με 10.000 σκόρδα ανά στρέμμα.
Επίσης στα σχέδια του Συνεταιρισμού είναι η καλλιέργεια των οσπρίων, καρυδιών και των ροδιών.
Τις επόμενες μέρες θα διενεργηθούν εκλογές στο Συνεταιρισμό.
Υγεία
Προσλήψεις, μεταθέσεις και αναρρωτικές στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της Διοικητικής Υπηρεσίας:
Για πρώτη φορά μετά από επτά (7) χρόνια προσλήφθηκαν προ 6μήνου 14 μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι, από επιλαχόντες διαγωνισμού ΑΣΕΠ έτους 1997-1998.
Η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ζήτησε από το Υπουργείο την πρόσληψη 11 επικουρικών διοικητικών υπαλλήλων και 2 μέσω ΟΑΕΔ με σύμβαση 1 έτους. Έγινε δεκτό από την ΥΠΕ το αίτημά να μην γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις μετακίνησης τριών υπαλλήλων προς άλλα νοσοκομεία και να ανακληθούν άλλες δύο.
Την ίδια στιγμή τέσσερις υπάλληλοι (από τους 14) προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας να πληρωθούν από το 1998! Μάλιστα 2 εξ αυτών πήραν μετάθεση σε άλλο νοσοκομείο, η οποία τελικά ανεκλήθη και ένας πήρε αναρρωτική άδεια μόλις του γνωστοποιήθηκε η ανάκληση της μετάθεσής του.
Η Διοίκηση θα ζητήσει έλεγχο των αναρρωτικών αδειών και θα πάρει εφ’ όσον χρειαστεί τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα.
Οι Γιατροί του Δ’ΣΣ σε Σταυρούπολη και Κύμη
Σήμερα ιατρικό κλιμάκιο του Δ΄ Σ. Στρατού με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα ανακοινώνεται, θα βρίσκεται από 10:00 έως 13:00 στο Κέντρο Υγείας ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ και στο χωριό Κύμη της ορεινής Ροδόπης, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των κατοίκων.
Επιμελητήρια
Εκτός POS θέλουν να παραμείνουν οι μηχανικοί
Τη θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση τερματικού πληρωμών με κάρτα –POS- στις συναλλαγές τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας, στην πρόσφατα εκδήλωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων παρόντος του Διοικητού της, Γεωργίου Πιτσιλή.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΟΙΚ οφείλει να προχωρήσει στην εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS αποδομώντας τη λογική της επιβολής αυτού του μέτρου.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι: Οι εισπράξεις των αμοιβών των μηχανικών γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό.

Εθελοντισμός
Άμεσα Δράσεις για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας από το ΕΚΕΑ
Δράσεις για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας ξεκινάει η Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, (ΕΚΕΑ), καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών αποτελεί μόνο το 19% των εθελοντών αιμοδοτών.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα, το φαινόμενο της χαμηλής διεισδυτικότητας του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας στους νέους δεν είναι Ελληνικό, αλλά διεθνές.
Το ΕΚΕΑ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας σχεδιάζει πρόγραμμα για τα σχολεία που θα περιλαμβάνει έντυπο υλικό, βίντεο, καρτούν, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια.
Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας εκπαίδευσης, θα συσταθεί ομάδα εκπαιδευτικών που θα προωθεί το μήνυμα στα παιδιά με ένταξη υλικού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σύλλογοι
Εκδηλώσεις Μνήμης για τον Αττίλα
Εκδήλωση Μνήμης για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο το 1974 διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουλίου. Στις 09.30 θα τελεσθεί Μνημόσυνο στον Παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στη παραλία Αβδήρων (στο λιμάνι) . Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας , μετάβαση στο Άλσος Αγνοουμένων για απότιση φόρου τιμή .

Πολιτισμός
Συναυλία στο Φανάρι
Με τη συναυλία ελληνικής μουσικής στις 9 μ.μ. αύριο το βράδυ στο λιμάνι Φαναρίου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του δήμου Κομοτηνής. Παίζουν: ο Γιάννης Τζατζανάς και το συγκρότημά του.

Οι Underhill West συμμετέχουν στην δική τους watermelon tour
Οι Underhill West, το μουσικό σχήμα από την Ξάνθη, συμμετέχουν σε μεγάλη περιοδεία από αύριο σε όλη τη χώρα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Φανάρι, στον Ίασμο, στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Κρήτη. «Η αγάπη για τη μουσική είναι η δύναμη που μας κρατάει τόσα χρόνια μαζί και συνεχίζουμε.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Μιχάλης Χατζόπουλος.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, εν μερει, ειδήσεις, συμβασιουχοι, ελλαδα, κεδε, ΟΤΑ, ΚΚΕ, βουλη, θεμα, ξανθη, λύση, japan, tobacco, επιδοματα, κοζανη, εκλογες, ΑΣΕΠ, οαεδ, σχολεια, κυπρος, west, αλεξανδρουπολη, θεσσαλονικη, αθηνα, κρητη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, φαιη σκορδα, κλειστα σχολεια, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ογα επιδοματα, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, δημος ξανθης, βιντεο, αδεια, δωρεαν, θεμα, καθημερινη, μνημοσυνο, μουσικη, παιχνιδια, προγραμμα, τεε, αγαπη, αρθρο, αιτησεις, αλσος, βραδυ, βρισκεται, γεωργιου, γινονται, γιατροι, δεξαμενες, διευθυνση, δυναμη, δημος, διοικηση, δικη, δωσει, δικτυο, εγινε, εγγραφο, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, εν μερει, εξετασεις, επτα, εσωτερικων, ετων, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυμη, κειμενο, λειπει, λύση, μαΐου, νερο, νοσοκομεια, ομαδα, οκτω, παιδια, ρυθμιση, συγκεκριμενα, σιδερα, σκορδα, σκορδο, συνταγη, σχεδια, τιμη, φαναρι, φημη, φορα, βηματα, δημητρης, ενωση, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, εισβολη, ιουνίου, japan, κυριακη, μελετη, νοσοκομειο, πηγες, tobacco, θεματα, υγειας, υλικο, west
Τυχαία Θέματα