Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 30-09-2016

10:36 30/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξάνθη και Έβρο επισκέφθηκε ο Π. Καμμένος
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου παρευρέθηκε στην Τελετή Παράδοσης Πολεμικών Σημαιών στους του Δ’ ΣΣ. Στη συνέχεια επιθεώρησε το

ανακαινισμένο από το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς δημοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου. Αμέσως μετά μετέβη στην Ορεστιάδα όπου παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων 12 στρατιωτικών οικημάτων, ενώ η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Εξομοιωτών.
Στην Ξάνθη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:
«Η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως στόχο και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Αυτοδιοίκηση
Προπαρασκευαστική σύσκεψη για την Έκθεση ΑΜ-Θ στην Αντιπεριφέρεια
Πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Χρήστου Μέτιου, συνεδρίαση της Επιτροπής Διοργάνωσης της Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη»,παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Ταξιρλή και συνεργατών του.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην προσπάθεια αναβίωσης της Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» ήδη από το προηγούμενο έτος, πραγματοποιεί και φέτος την Έκθεση κατά τις ημέρες 25, 26 και 27 Νοεμβρίου 2016 στον εκθεσιακό χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) της Κομοτηνής.
Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και του παραγόμενου εισοδήματος στον τόπο

Κοινωνική Οικονομία
Ένταξη περισσότερων ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δίκτυο ΑΜ-Θ
Στόχος να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ΚΟΙΝΣΕΠ από τις 40 υπάρχουσες στην ΑΜ-Θ, στο δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ της ΑΜ-Θ, που μέχρι σήμερα είναι 8.
Αυτό τόνισαν από το ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Κομοτηνής η πρόεδρος του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, Λουΐζα Σαλτσίδου Ματεοσιάν και το μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Θράκης Κίνητρον», Γεωργία Καραβαγγέλη, μιλώντας για την αυριανή ημερίδα, που θα λάβει χώρα στις 10 το πρωΐ, στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης, για την ενημέρωση και περαιτέρω δικτύωση των ΚΟΙΣΝΕΠ ΑΜ-Θ.
Επι πλέον πρόσθεσαν πως αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Υπογράμμισαν δε πως με ισχυρά δίκτυα μεταξύ τους, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την ενεργοποίηση των πολλών δεσμευμένων εκ. ευρώ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, που εδώ και χρόνια δεν ρέουν από τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα τομεακά των υπουργείων, λόγω απουσίας κυβερνητικής βούλησης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας, πέρα από την ανάλυση για το νέο θεσμικό πλαίσιο από το αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Απασχόλησης, Ιωάννη Μπάρκα και την παρουσίαση πετυχημένων πρακτικών, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.
Μιλώντας από την πλευρά του στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Δ/ντης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, δεν απέκλεισε να χρηματοδοτηθούν δράσεις των ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, από την εν λόγω Τράπεζα και μάλιστα άμεσα, σε μια εποχή που οι ροές από τις συστημικές τράπεζες έχουν σταματήσει.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρχει και εκθετήριο των προϊόντων των ΚΟΙΝΣΕΠ της ΑΜ-Θ.

Πρωτογενής Τομέας
Δεύτερη Γιορτή Καρπών της ΓΗΣ στο Πελίτι
Τη δεύτερη γιορτή των καρπών της Γης ετοιμάζει την ερχόμενη Κυριακή, από τις 10 έως τις 3 το απόγευμα στην έδρα της η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΑ Κομοτηνής, του ιδρυτή του Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, σκοπός είναι να θεσμοθετηθεί η γιορτή των καρπών, αυτή την εποχή, ως συμπλήρωμα για την γιορτή των σπόρων την Κυριακή του Θωμά την Άνοιξη.
«Ο κόσμος γενικά έχει ξεκινήσει να αφυπνίζεται ως προς την καλλιέργεια των ντόπιων σπόρων και την αγορά των τοπικών προϊόντων και αυτό είναι που δημιουργεί την πόλωση από τις μεγάλες εταιρείες. Ήδη η Δανία επιτρέπει με νόμο την καλλιέργεια των ντόπιων σπόρων και κάτι ανάλογο περιμένουμε και από την Αυστρία. Μακάρι να το μιμηθούν κι άλλες χώρες της ΕΕ», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Σαϊνατούδης.
Περιβάλλον
Κάλεσμα για Συμμετοχή στην συναυλία ενάντια στο Χρυσό
Κάλεσμα για τη συμμετοχή στην στη σημερινή συναυλία στο λιμάνι της Θες/νικης, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, με τίτλο: « Αγώνας Ζωής, για το δίκιο ενός τόπου», απευθύνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή, Ροδόπης Έβρου, κατά της Εξόρυξης Χρυσού.
Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι Γιάννης Αγγελάκας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Σπύρος Γραμμένος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Μυστακίδης, Παύλος Παυλίδης ΜΠΙ Μούβις, Χαΐνηδες, Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8 και το Στέκι Καρδελέν στην Ξάνθη έχει βάλλει και λεωφορείο το οποίο θα αναχωρήσει στις 5 από την πλατεία της Ξάνθης.
ΔΠΘ
Θερινό Σχολείο
H τελευταία συνεδρία του «Θερινού Σχολείο 2016: Το αρχαίο Δράμα ως Παραστατική Τέχνη» θα πραγματοποιηθεί αύριο στις έξι το απόγευμα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο ΔΠΘ, Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Παν/μιου του Αμβούργου και του Δημοκριτείου Παν/μιου Θράκης.

«Bραδιά Ερευνητή» στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» της Ξάνθης
Η «Bραδιά Ερευνητή για πρώτη φορά οργανώνεται και φιλοξενείται στην Ξάνθη, στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων. Στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή» στην Ξάνθη, το Ε.Κ. «Αθηνά» οργανώνει ένα ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει επίσκεψη μαθητών και συμμετοχή σε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έκθεση τεχνολογίας και τέχνης, ομιλίες, αλληλεπίδραση και μουσική.
Εθελοντισμός-Κινήματα

Προκήρυξη Αγώνα Δρόμου Ερυθρού Σταυρού
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης διοργανώνει την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, Λαϊκό Αγώνα Δρόμου 5.000 μέτρων και Μαθητικό Αγώνα Δρόμου Μαθητών Δημοτικού 1.000 μέτρων με το σύνθημα
«Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης-Όσο υπάρχουν άνθρωποι-Τρέχουμε μαζί για το Συνάνθρωπο»,
προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης και της ευρύτερης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Σύλλογοι
Τρίτη ηλικία
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα τρίτης ηλικίας (1 Οκτωβρίου) ο Σύλλογος Πατεράδων Ξυλαγανής προγραμμάτισε επίσκεψη στο Γηροκομείο Κομοτηνής αύριο Σάββατο στις 11:00 πμ . Αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα προσφέρει δώρα στους ηλικιωμένους του Ιδρύματος.

Πολιτισμός
Ποντιακή παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ σήμερα
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς” φιλοξενούν σήμερα στην Αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, στις 19.30, τη θεατρική παράσταση του Συλλόγου Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»:
«Ήντιαν λέει η Μάνα μ’»
Πρόκειται για μια Ποντιακή Ηθογραφία – Κωμωδία σε 4 πράξεις του Γιάννη Κυριακίδη.
Τη Σκηνοθετική επιμέλεια: Σούλα Καρατζόγλου και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Στην Ξάνθη και πάλι το «Μικρό θέατρο Λάρισας» με τη νέα παράσταση με τίτλο «Ο βασιλιάς των λιονταριών
Με τη νέα παράσταση με τίτλο «Ο βασιλιάς των λιονταριών» η οποία παίζεται «για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πλήρη θεατρική μορφή και απόδοση για παιδιά» επανέρχεται στο δημοτικό θέατρο της Ξάνθης την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου (17.15 και 19.15) το «Μικρό θέατρο Λάρισας».
Το έργο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Προπώληση: 7€ στο βιβλιοπωλείο Πυργελή.
Στην Κομοτηνή οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου με δύο παραστάσεις στις 17.15 & στις 19.15. Προπώληση εισιτηρίων ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛ/ΛΕΙΟ.
Το 6ο Micro μ Festival
Με δεκαπέντε ταινίες που θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν ταυτόχρονα σε δέκα ελληνικές πόλεις καθώς και σε Παρίσι και Νέα Υόρκη το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου, συμμετέχει η Ξάνθη –στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο μέσω της Φ.Ε.Ξ.- στο 6ο Micro μ Festival.
Στρατός
Εκτέλεση βολών
Εκτέλεση βολών όπλων ευθυτενούς τροχιάς στο πεδίο βολής «ΜΑΧΑΙΡΑ» θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως 23:00.

Αστυνομικό Δελτίο
Εξιχνιάστηκαν 1 ληστεία και 70 κλοπές κυρίως από οικίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν σε πόλεις και χωριά της Θράκης
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 11 ημεδαπών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και ληστεία κατά περίπτωση
Η λεία τους περιλαμβάνει κυρίως ηλεκτρονικές – ηλεκτρικές συσκευές, χρυσαφικά – κοσμήματα και χρηματικά ποσά

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, εν λόγω, σπύρος γραμμένος, ξανθη, καμμενος, γεεθα, ΓΕΣ, αλεξανδρουπολη, θεσσαλονικη, ερα, τραπεζες, γησ, συμμετοχή, δραμα, δπθ, δηπεθε, θεατρο, νέα, ελλαδα, βιβλιοπωλείο, δημοκριτειο, festival, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τραπεζα της ανατολης, σταυρος δημας, αθηνα, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, σταυροι, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, αποστολακη, σχολικα ειδη, δημοκριτειο, χωρες, αυριανη, γεεθα, γηροκομειο, δανια, δπθ, δωρα, εδρα, θανασης παπακωνσταντινου, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ταινιες, χαλκιδικη, αγορα, αυξηση, αυστρια, αξιζει, αλκινοος ιωαννιδης, ανοιξη, γεωργια, γησ, δηπεθε, δηλωση, δηλωσεις, δικτυο, δικτυα, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, εν λόγω, εξι, εποχη, ερα, ερυθρος σταυρος, ετος, ζωης, ιωαννιδης, ιστορικο, κοσμηματα, κωμωδια, λεωφορειο, μακεδονια, μορφη, νεα υορκη, ορεστιαδα, οσο υπαρχουν ανθρωποι, παιδια, παπακωνσταντινου, παρουσιαση, παρισι, παυλος παυλιδης, παυλιδης, πεδιο, περιφερειακο, προγραμματα, ροες, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, σχολειο, τμημα, φαρμακα, φορα, αγωνας, δημητρης, δικιο, ειδη, festival, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερο, κυριακη, παυλος, σπύρος γραμμένος, σπυρος, τραπεζα, θανασης, θωμα
Τυχαία Θέματα