Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:14 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 16-06-2017
Δικαιοσύνη
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Σαρία της Θράκης
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα κληθεί να κρίνει κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου της Σαρία σε υπόθεση κληρονομικής διαφοράς μεταξύ Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, καθώς παραπέμπεται στη μείζονα σύνθεση του Δικαστηρίου μια υπόθεση της Θράκης από το 2015.
Αφορά την προσφυγή της Χατιτζέ Μολλά Σαλί, κατοίκου Κομοτηνής, η οποία κληρονόμησε το σύνολο της περιουσίας

του συζύγου της, με βάση διαθήκη την οποία συνέταξε ο ίδιος ενώπιον συμβολαιογράφου.
Ωστόσο, οι δύο αδερφές του εκλιπόντος αμφισβήτησαν τη διαθήκη, υποστηρίζοντας ότι οι κληρονομικές υποθέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως του αδερφού τους, διέπονται από τους κανόνες της Σαρία και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Μουφτή και όχι στις διατάξεις του Ελληνικού Αστικού Κώδικα.
Οι δύο αδερφές επικαλέστηκαν μάλιστα τις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης, σύμφωνα με τις οποίες τα ισλαμικά έθιμα και το θρησκευτικό δίκαιο εφαρμόζονται στους Έλληνες υπηκόους που είναι Μουσουλμάνοι. Οι ισχυρισμοί των δύο αδερφών απορρίφθηκαν από τα Ελληνικά δικαστήρια, τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και κατά την έφεση που υπέβαλαν.
Ωστόσο ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου, υποστηρίζοντας ότι τα κληρονομικά ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας θα πρέπει να ρυθμίζονται από τον μουφτή, με βάση τους κανόνες του ισλαμικού νόμου.

Μαρία Γιαννακάκη: «Πέντε Δομές Σπότι Παιδιού για θέματα Δικαιοσύνης»
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, υπογράμμισε πως αναφορά για την Σαρία δεν γίνεται στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά στην Σύμβαση των Αθηνών.
Η κ. Γιαννακάκη , τόνισε επίσης ότι θα περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προς τα τέλη Σεπτεμβρίου η Οκτωβρίου του 2017, θα μελετήσουν με πολύ μεγάλη προσοχή τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και το σκεπτικό των αποφάσεων και ως πολιτεία θα προχωρήσουν πολύ συγκροτημένα και με διάλογο με την Mουσουλμανική κοινότητα στις αλλαγές που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν.
Επίσης από το προδικαστικό στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια έκθεση που εκπονείται αυτή την στιγμή στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Σαρία που δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα.
Επιτέλους: Σπίτι Παιδιού Δικαιοσύνης 5 δομές στην Ελλάδα το φθινόπωρο
Εξ άλλου η κ. Γιαννακάκη στάθηκε και στην λειτουργία από το φθινόπωρο στην Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση της δομής «Σπίτι Παιδιού» στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Θεσ-νικη, Πάτρα, Ηράκλειο.
«Ήταν λυπηρό για τη Χώρα μας να μην διαθέτει την συγκεκριμένη δομή, που στοχεύει στην προστασία των παιδιών που θα πρέπει να καλούνται να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη, για Δικαστικές υποθέσεις. Στην Βουλγαρία υπάρχουν 4 τέτοιες δομές στην Τουρκία δε 8», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Γιαννακάκη.
Κόμματα
Δ. Στρατούλης: «Ανάγκη για συγκρότηση Αντιμνημονιακού μετώπου»
«Έχει καθυστερήσει η συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού μετώπου, από Αριστερές και Πατριωτικές Δυνάμεις και η Λαϊκή Ενότητα-ΛΑΕ- καταβάλει προσπάθειες γι’αυτό», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, Δημήτρης Στρατούλης.
Επι πλέον πρόσθεσε πως η αποδέσμευση από την ΕΕ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, συνοδευόμενο από ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προβλέπει την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις Δημόσιες Επενδύσεις.
Απαντώντας στο ερώτημα αν ο Ελληνικός Λαός είναι έτοιμος για έξοδο από το ευρώ, απάντησε πως ο Ελληνικός Λαός έχει κουραστεί από την λιτότητα, τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις.
«Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα μπορεί να απειλήσει τους δανειστές με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις και συνέπειες στις χώρες της ΕΕ που ανήκουν στην ευρωζώνη και στις τράπεζες αυτών», υπογράμμισε ο κ. Στρατούλης.
Ο κ. Στρατούλης και ο Παναγιώτης Σωτήρης μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, επισκέπτονται σήμερα το μεσημέρι την Κομοτηνή και συγκεκριμένα την ΒΙΠΕ, όπου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου .
Το απόγευμα θα απευθύνουν ομιλία στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης, για τα μνημόνια, τη λιτότητα και το ευρώ. Αύριο Σάββατο τα μέλη της ΛΑΕ θα επισκεφθούν Λαϊκή και Δημοτική αγορά της Ξάνθης και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.
Βιβλιοπαρουσίαση Θράκη το επόμενο βήμα στις Σάππες
Το βιβλίο του πρώην υπουργού και πρώην Βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη, «Θράκη το επόμενο βήμα» διοργανώνει στις Σάππες ο Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαππών «ΔΡΩ» αύριο στις 20.00 το βράδυ , στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Σαππών.

Αυτοδιοίκηση
Πρόταση για συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO
Συνάντηση είχαν χθες στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα.
Ο κ. Μέτιος εξέφρασε προς την κ. Τζιτζικώστα το αίτημα για ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και κατά τη συζήτηση που ακολούθησε η Πρόεδρος πρότεινε στον Περιφερειάρχη την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε όλους τους τομείς δράσης της UNESCO όπως Εκπαίδευση, Επιστήμες, Πολιτισμός και Επικοινωνία.

Νέες μονάδες βιολογικού καθαρισμού
Τέσσερις νέες πράξεις που αφορούν στην κατασκευή καινούριων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικών δικτύων στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου, συνολικού προϋπολογισμού 28.898.806 ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου.
Στους οικισμούς Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης του δήμου Κομοτηνής, θα κατασκευαστούν αγωγοί αποχέτευσης συνολικού μήκους 42,3 χιλιομέτρων, 10 νέα αντλιοστάσια καθώς και μια μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, η οποία έχει προβλεφθεί να καλύπτει τις ανάγκες 4.930 κατοίκων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 13.793.675,25 ευρώ.

Πολιτισμός
Συνεδρίαση Δικτύου ΔΗΠΕΘΕ Εγνατίας
Το Δίκτυο των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού θα συνεδριάσει στην Κομοτηνή το διήμερο 16-18 Ιουνίου 2017.
Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.30 οι Πρόεδροι των έξι (6) ΔΗΠΕΘΕ (Ιωαννίνων, Βέροιας, Κοζάνης, Σερρών, Καβάλας και Κομοτηνής) θα συναντηθούν στο Δημαρχείο Κομοτηνής με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη και θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Θρίαμβος της χαράς
Ο θρίαμβος της χαράς ανεβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Μια παράσταση από το τμήμα ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνη.
Από αύριο έως 19 Ιουνίου στις 09.00 μ.μ., στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Η Διασκευή και η Σκηνοθεσία είναι της Άννυς Μαχαιροπούλου.

Τελετή αποφοίτησης και εγκαίνια έκθεσης από το Ι.Θ.Τ.Π.
Την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών των τμημάτων παιδιών και ενηλίκων των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση των έργων τους με τίτλο «Διέξοδος», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιμήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Επί σκηνής ολοκλήρωση του κύκλου παραστάσεων
Το 2ο τμήμα ενηλίκων- φοιτητών του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής» ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεων της φετινής χρονιάς με το θεατρικό έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου “Speed Date”. Ένα σύγχρονο γαϊτανάκι με θέμα την ανθρώπινη επαφή. Σήμερα και ‘ και ώρα 21:30 στο Στέκι Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31) Συντονίζει η Μυρσίνη Λαντζουράκη. Γενική Είσοδος 5 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι».

Την επόμενη ζωή μου θέλω να την ζήσω ανάποδα.
Η Σχολή Χορού “Let’s Dance” διοργανώνει θεατρικοχορευτική παράστασή με τίτλο «Η ζωή μου ανάποδα» την Κυριακή, 18 Ιουνίου στις 20:30, στην σκηνή του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Είσοδος ελεύθερη

«Στη Γη του Ορφέα, εν όψει Θερινού Ηλιοστασίου»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, την καλλιτεχνική ομάδα «Σείκιλο» και την Οργανοποιία «Αναστάσιος» θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση σε μία από τις μεγαλύτερες ημέρες του χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στον Αρχαιολογικό Χώρο Αβδήρων, στις ώρα 20.00 με εισήγηση που έχει τίτλο «Ρανίδες Ορφικής Αρμονίας στου Ήλιου τη Στάση» από τον Θανάση Μουσόπουλο, ενώ θα ακουλουθησει η συναυλία με τίτλο, «Στη Γη του Ορφέα, εν όψει του Θερινού Ηλιοστασίου».
Οι μαθητές του εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας της Φ.Ε.Ξ. θα παίξουν μουσικά αποσπάσματα και θα ακολουθήσουν μουσικές συνθέσεις ορφικών ύμνων και άλλων μουσικών ακουσμάτων βασισμένων σε αρχαίες ελληνικές μελωδίες από την καλλιτεχνική ομάδα «Σείκιλο», συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων.
Θα υπάρχει και Έκθεση αρχαίων Ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Αθλητική Ενημέρωση
Mετά τον Αγιο Δομινικο το survivor μετακομίζει στην Κομοτηνή
Ένα survivor ακριβώς το ίδιο όπως το survivor του Αγίου Δομίνικου έχει στηθεί στην Κομοτηνή από τον δάσκαλο πολεμικών τεχνών ‘Αγη Βεσεξίδη. Σε ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου λίγο έξω από Κομοτηνή στον δρόμο προς Ροδίτη η πίστα είναι έτοιμη για να υποδεχτεί τους “μαχητές” και τους “διάσημους της Κομοτηνής οι οποίοι θα είναι από 5 εως 55 ετών και θα παίξουν χωρίς χρηματικό έπαθλο σε διαφορετικές πίστες ,παιχνίδια ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξουν. Οι πρώτες ομάδες έχουν ήδη συσταθεί που θα πάρουν μέρος στο 1ο τουρνουά που θα λάβει χώρα στις 18 Ιουνίου
Όσο για την πίστα είναι ακριβώς ίδια με αυτή του survivor από τα χρώματα μέχρι τα εμπόδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το καλοκαιρι θα διοργανώνονται παιχνίδια survivorστον συγκεκριμένο χώρο κι όποιοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να απευθύνονται στον Αγή Βεσεξίδη αλλα και στον ιδιοκτήτη του αθλητικού χώρου που έχει στηθεί η πίστα για τα παιχνίδια του survivor

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, αειφόρος ανάπτυξη, ειδήσεις, αθηνα, ελλαδα, πειραιας, πατρα, ηρακλειο, τραπεζες, βιπε, νεα δημοκρατια, αμθ, unesco, μνημονιο, νέα, προυπολογισμος, δηπεθε, ιουνίου, κοζανη, θεατρο, αμεα, survivor, καλοκαιρι, συγκεκριμένο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, Ημέρα του παιδιού, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, αμεα, αρειος παγος, βημα, βουλγαρια, εθνικη, θεμα, θρακη, παιχνιδια, προγραμμα, χρωματα, ωρα, αγορα, αειφόρος ανάπτυξη, αειφορος, αικατερινη, αμθ, βιπε, βιβλιο, βραδυ, γινεται, γηπεδο, γηπεδο ποδοσφαιρου, δυνατοτητα, δηπεθε, δειχνει, δομη, διημερο, δικτυο, εθιμα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εξι, επικοινωνια, επενδυσεις, ετων, ετος, εφορεια, ζωη, ζωη μου, ιδια, ιδιο, υποθεση, ιδρυμα, ομιλια, κυβερνηση, λειτουργια, λυρας, λωζανης, μινι, μαρια, νικη, ομαδα, οπωσδηποτε, περιβαλλον, ποιοτητα, υπογραφη, πολιτεια, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σκηνοθεσια, σπιτι, συγχρονο, σχεδιο, τμημα, τουρκια, φθινοπωρο, χρηστος, δημητρης, εφαρμογη, ελληνικα, ετοιμη, εθνικο, χωρα, ιουνίου, κυριακη, ομαδες, σκηνη, survivor, σωτηρης, θελω να, θεματα, unesco
Τυχαία Θέματα