Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 23-10-2017

09:44 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

EΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 23 -10-2017
ΑΜΕΑ
Εγκύκλιο για δωρεάν μετακίνηση των ΑΜΕΑ

Εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης τα ΑΜΕΑ, εστάλη στις Περιφέρειες, μετά απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Δικαιούχοι-Συγκοινωνιακά Μέσα Μετακίνησης για το έτος 2017 είναι, τα Άτομα με Αναπηρίες: – Ελληνικής υπηκοότητας, – υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-

Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.), – υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση.
Όλοι πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ΕΥΡΩ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ΕΥΡΩ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω).
Η δωρεάν μετακίνηση ισχύει στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (εκτός από Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας της Περιφερειακή τους Ενότητας.
Σημειώνεται πως στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για το Δελτίο Μετακίνησης ΑΜΕΑ
Τα απαιτούμενα Δικαιολογητικά για τα ΑΜΕΑ που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και που θα προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας είναι : 1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου και Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%).
Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό. 2 α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ .

Αυτοδιοίκηση
Πολλά τα προβλήματα στα σχολεία του δήμου Κομοτηνής
Ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης απασχόλησε για περισσότερο από1 ώρα το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ήταν το θέμα της συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων του δήμου Κομοτηνής. Κι ενώ ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι τα σχολεία του δήμου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα η αντιπολίτευση όπως ο κ Καραϊσκος από την δημοτική παράταξη “ Σπάρτακος” επέμενε ότι υπάρχουν σχολειά που χρειάζονται στεγανοποίηση οι οροφές τους.
Από την πλευρά της , η κ Καζάκου επικεφαλής της παράταξης ¨Εμείς η πόλη¨ έκανε λόγω για πρόβλημα στην σίτιση στα ολοήμερα σχολεία, ενώ στο 1ο γυμνάσιο δεν υπάρχει αίθουσα γυμναστικής.
Η κ Λαφτσή η επικεφαλής της “Πολιτικής Ανατροπής” τόνισε ότι στο 3ο Λύκειο τα μαθήματα γίνονται σε ημιυπόγειο ενώ όλοι συμπολίτευση και αντιπολίτευση παραδέχτηκαν ότι η πόλη έχει ανάγκη από ένα ακόμη γυμνάσιο το 5ο γυμνάσιο κι ένα λύκειο το 4ο Λύκειο. Τέλος ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο και για την αξιοποίηση του κτηρίου της παλιάς νομικής σχολής.

Διαφοροποιήθηκαν οι μουσουλμάνοι δημοτικοί σύμβουλοι στην παραχώρηση ακινήτου στον Ήφαιστο
Το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ήταν η δωρεάν παραχώρηση η μή της χρήσης του δημοτικού ακινήτου ΙΑΤΡΕΙΟ ΗΦΑΙΣΤΟΥ στον σύλλογο Κίνηση Πολιτών Συνοικισμού Ηφαίστου “Η ΕΙΡΗΝΗ” για την στέγαση των γραφείων τους.
Αυτό ήταν το 7ο θέμα εντός ημερήσιας διάταξης που όμως πέρασε κατά πλειοψηφία με τους μουσουλμάνους δημοτικούς συμβούλους απ όλες τις παρατάξεις να το καταψηφίζουν πλην ενός.
Τι ήταν αυτό που τους έκανε να διαφοροποιηθούν δεν έγινε γνωστό ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου ΕΙΡΗΝΗ από τον συνοικισμό του Ηφαίστου τόνισε ότι το παλιό Ιατρείο Ηφαίστου που τους είχε ήδη παραχωρηθεί έχει γίνει κέντρο πολιτισμού και μάθησης και καθημερινά καθηγητές εθελοντές κάνουν δωρεάν μαθήματα ελληνικών στα τσιγγανόπουλα.

Κόμματα
Στις 12 Νοέμβρη οι εκλογές για την Κεντροαριστερά-Τα εκλογικά στην ΑΜ-Θ
Στις 12 Νοέμβρη στήνονται οι κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού στον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς. Στις 19 Νοέμβρη θα γίνουν οι επαναληπτικές μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, στα ίδια εκλογικά κέντρα.
Αυτό ανακοίνωσαν από την Κομοτηνή οι 5 υπεύθυνοι για τα εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την ΑΜ-Θ. Μαρία Καρδίμη από Κομοτηνή, Μιχάλης Τιμοσίδης συντονιστής της εκλογικής διαδικασίας στην ΑΜ-Θ, Φλώρος Κωνσταντίνου από Δράμα, Απόστολος Φωτιάδης από Έβρο και στην Καβάλα ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Τα εκλογικά κέντρα για την διευκόλυνση των πολιτών που θα προσέλθουν να ψηφίσουν, σχεδιάστηκαν να είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους. Επίσης η όλη διαδικασία είναι πιστοποιημένη πως δεν θα υπάρξει διπλοψηφία, ενώ ήταν πολύ θερμό των ενδιαφέρον των νομικών για να βοηθήσουν ως προς αυτό.
Στην Κομοτηνή τα εκλογικά κέντρα θα είναι το Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής, το Συνεδριακό κέντρο Μαρώνειας –Σαππών το ΚΕΠ Ιάσμου και το Δημαρχιακό κατάστημα της Φιλλύρας.
Στη Δράμα τα εκλογικά κέντρα θα είναι στο Νευροκόπι, στην Προσοτσάνη, στο ΠΑρανέστι και δύο στο Δήμο Δοξάτου.
Στην Έβρο θα είναι 10 τα κλογικά κέντρα, δύο στην Αλεξανδρούπολη, δύο στις Φέρρες, ένα στο Δήμο Σαμοθράκης, ένα στο Δήμο Τυχερού, ένα στο Διδυμότειχο, στους Μεταξάδες, στο Τρίγωνο, στα Δίκαια και στην Ορεστιάδα.
Στην Καβάλα, στο Δήμο Καβάλας θα είναι τρία, ένα στις Κρηνίδες, τρία στο Δήμο Παγγαίου, ένα στη Νέα Πέραμο, ένα στην Χρυσούπολη και 2 στη Θάσο, στο Λιμένα και στα Λιμενάρια.
Την Θράκη θα επισκεφτούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γ. Καμίνης
Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου θα επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης ενώ η περιοδεία του θα κλείσει με ανοιχτή ομιλία στην Ξάνθη, στις 20.00 στο ξενοδοχείο Ελισσώ.
Στις 3 η 4 Νοέμβριου θα βρεθεί επίσης ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο Γ. Καμίνης στην Ξάνθη και Κομοτηνή. Η περιοδεία του ο Γ. Καμίνη θα κλείσει με ανοιχτή ομιλία στην Ξάνθη , στο ξενοδοχείο Ελισσώ.

Υγεία –Πρόληψη
Ξεκινούν οι Πολύτιμες ομάδες Γονέων και οι προληπτικές δράσεις του «Ορφέα» για τις εξαρτήσεις
Ξεκίνησε και φέτος τις πολλαπλές δράσεις του το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, « Ορφέας» στην Κομοτηνή. Οι δράσεις αυτές συνίστανται στις ομάδες Γονέων, όπου γίνεται συζήτηση για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, όπως, ουσίες, εξαρτήσεις, διαδίκτυο, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση , εκφοβισμός και Κοινωνικές δεξιότητες.
Οι ομάδες αυτές λειτουργούν σε 3 Δημοτικά Σχολεία, οι οποίες ζητήθηκαν από τα ίδια τα σχολεία, ή και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πρόληψης, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.
Φέτος επίσης θα ξεκινήσουν οι ομάδες Παππούδων και Γιαγιάδων, Εγγύων και Νεογέννητων, οι οποίες σημείωσαν επιτυχία πέρυσι.
Τις δράσεις του Ορφέα τις στηρίζει σθεναρά το δίκτυο των Εθελοντών από τους Φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τις δράσεις αυτές ανέφερε μιλώντας στο Δίκτυο ΑΜ-Θ της ΕΡΤ, ο Ψυχολόγος του Κέντρου «Ορφέας», Σπύρος Βόλτσης, εγκαινιάζοντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας του Κέντρου με την ΕΡΤ Κομοτηνής.
Τέλος ο κ. Βόλτσης επισήμανε πως εδώ και αρκετά χρόνια το κέντρο έχει μπει με δράσεις στα Σχολεία, ωστόσο, για να το κάνει αυτό απαιτείται ειδική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί για φέτος.

Eκκλησία

Εκδήλωση στην καπναποθήκη «Π» το έργο και διδαχές του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη
Εκδήλωση αφιερωμένη στον βίο, το έργο και τις διδαχές του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στις 7 στην καπναποθήκη «Π» η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Ομιλητές θα είναι ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της μονής Οσίου Δαβίδ Ευβοίας αρχιμανδρίτης Γαβριήλ και ο ελλογιμώτατος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανέστης Κεσελόπουλος .
Σύλλογοι

Εκδήλωση για το Οχυρό της Νυμφαίας στο Στρατιωτικό

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σήμερα στις 6:30 μ.μ. στις ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών, διοργανώνει ομιλία με θέμα την μάχη του Οχυρού της Νυμφαίας, σε αναπαράσταση στις 9 Απριλίου.
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Εκπαιδευτικός-Νομικός-Συγγραφέας και Έφεδρος Λοχαγός Αλέξανδρος Καζαντζής.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής.

Αρχαία Μνημεία-Πολιτισμός
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με αφορμή την έναρξη του έργου «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020» ενημερώνει πως, στόχοι του νέου έργου σήμερα είναι να διαδραματίσει το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής έναν σημαίνοντα ρόλο για την πόλη και τα δρώμενά της.
Επίσης να αποτελέσει το σημείο αναφοράς της συλλογικής προσπάθειας των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης, της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας & Κομοτηνής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως το έργο εντάχθηκε το 2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020», με προϋπολογισμό 700.000€ και περιλαμβάνει δράσεις όπως, η ανάδειξη της εξωτερικής περιμέτρου του Βυζαντινού Κάστρου με την ρυμοτομική απελευθέρωση ζώνης περίπου δώδεκα μέτρων και τη δημιουργία ζώνης πρασίνου, πεζοδρόμου προσβάσιμου για ΑμεΑ και ειδικό φωτισμό.
Την εκπόνηση της αρχαιολογικής έχει κάνει η Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης, Χρύσα Καραδήμα.
Πολιτισμός
«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικών Σχολείων» ξεκινούν οι διεργασίες για την επόμενη διοργάνωση
Συνέντευξη τύπου με θέμα «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικών Σχολείων», πραγματοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σήμερα στις 19:00, στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης», στο σπίτι που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις.
Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου και του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.
Η Ξάνθη τιμά την Κρήτη και το Νίκο Καζαντζάκη”
Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν.Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο “Η Ξάνθη τιμά την Κρήτη και το Νίκο Καζαντζάκη”.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7 το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης .
Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ο Θανάσης Μουσόπουλος που θα παρουσιάσει το θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρητική Ματιά». Αποκλειστικά στιγμιότυπα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης»ενώ ο Αντώνης Μουσαδές θα τραγουδήσει για την Κρήτη και το Νίκο Καζαντζάκη
Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Ιστορία – Πολιτισμό – Λογοτεχνία Κρήτης- Προβολές Οπτικού – Ακουστικού Υλικού-Αναγνώσεις κειμένων-Χοροί και Τραγούδια με το χορευτικό της Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης-Έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, περιφέρεια αττικής, υπουργείο παιδείας, ειδήσεις, αμεα, ελλαδα, ευρω, θεσσαλονικη, συγκοινωνιες, κεπ, κεπα, σχολεια, ειρηνη, εκλογες, δραμα, καβαλα, αλεξανδρουπολη, νέα, ξανθη, σθεναρά, κρητη, κινηση στους δρομους, δημοτικοι συμβουλοι, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, καμινης, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, εκλογες 2014, δικαιολογητικα, περιφέρεια αττικής, το θεμα, αιτηση, αμεα, δωρεαν, εθνικη, θεμα, θρακη, κεπ, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, υπουργείο παιδείας, ωρα, ανδρουλακης, αναπηρια, ατομο, αφορμη, γαβριηλ, γινει, γινεται, γινονται, διδυμοτειχο, δωδεκα, δοθει, δρωμενα, διαδικτυο, δικτυο, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, επιτυχια, ετος, εφορεια, ιδια, υπηρεσιες, ισχυει, θασο, ιδρυμα, ομιλια, καζαντζακης, κεπα, κινηση, λυκειο, λογοτεχνια, λοχαγος, λογο, μακεδονια, μνημεια, μαρια, νικο, ξενοδοχειο, ολοημερα σχολεια, ορεστιαδα, ουσιες, οχυρο, πετριδης, προβληματα, ρολο, συζητηση, σθεναρά, σπιτι, σιτιση, τρια, φλωρος, χατζιδακις, δημητρης, δημοτικα, εννεα, υπουργειο, κωνσταντινου, ομαδες, ψυχολογος, σπυρος, θανασης, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα