Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 22-01-2018

10:09 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 22-1-2018

Αυτοδιοίκηση
Ξεκινάει σήμερα η καταβολή για προνοιακά επιδόματα
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες από την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα προνοιακά επιδόματα στους 2.357 δικαιούχους στην Ξάνθη.
Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η οποία πραγματοποιείται

μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων (ΔΙΑΣ) Α.Ε., ξεκινάει σήμερα και αφορά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017.
Διανομή τροφίμων του Τ.Ε.Β.Α. στον δήμο Αβδήρων
Διανομή τροφίμων στους ωφελούμενους του επιχειρησιακού προγράμματος “Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή” που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, θα πραγματοποιήσει από αύριο και για τρεις μέρες, ο δήμος Αβδήρων από την αποθήκη δίπλα στο δημοτικό σχολείο Γενισέας.
Οι ωφελούμενοι πρέπει υποχρεωτικά κατά την παραλαβή να προσκομίσουν αίτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ταυτότητα και Α.Μ.Κ.Α. (να προκύπτει από βιβλιάριο κοινωνικής ασφάλισης ή άλλο επίσημο έγγραφο).
Πληροφορίες για τους δικαιούχους παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 25413 55540.
ΕΡΤ

Τα Βυζαντινά μνημεία του Παπικίου όρους στην ΕΡΤ3

Άγνωστες πτυχές της ΡΟδόπης, όπως η ξακουστή Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου όρους με τα 374 Μοναστήρια, ιστορία άγνωστη ακόμα και από τους ντόπιους, ανέδειξε το περιφερειακό δελτίο της ΕΡΤ3 που μεταδόθηκε από την Κομοτηνή, την περασμένη ΠΑρασκευή στις 19:00 μ.μ.

Στο υπαίθριο στούντιο που είχε στηθεί, στην κεντρική πλατεία , τις ειδήσεις με την επικαιρότητα της Ροδόπης-Οικονομία, Αυτοδιοίκηση, Υγεία, Κοινωνία, Πανεπιστήμιο, Πρωτογενής Τομέας, Πολιτισμός, Ιστορικά Μνημεία, Πολυπολιτισμικότητα, Φύση, Περιβάλλον, Μουσική, Αθλητικά-, παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Παναγιώτης Κώστας, ενώ τα περισσότερα ρεπορτάζ ήταν των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ Κομοτηνής.

Πρωτογενής Τομέας
Αγκρο-οικόπολις: Στόχος η επέκταση των 2000 Αγροτών που κάνουν Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία- ΚΥΓΕΩ-
Δύο χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα ασχολούνται με την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία-ΚΥΓΕΩ-, που σημαίνει Γεωργία άμεσα συνδεδεμένη με Αγρότες-Κτηνοτρόφους-Αλιείς, για την αγορά προϊόντων, χωρίς την παρουσία Μεσαζόντων.
Στόχος του Αγκρο-οικόπολις είναι η επέκταση αυτού του εγχειρήματος, με στόχο την Αυτάρκεια της Τροφής, του ελέγχου της Τροφής που καταναλώνουμε, την Αυτονομία και τελικώς την Ευημερία.
Όλα αυτά προϋποθέτουν μια Γεωργία απόλυτα συμβατή με Φύση, στήριξη των μικρών παραγωγών που καλλιεργούν τις τοπικές ποικιλίες και φυσικά την ενίσχυσή τους, με το σύστημα της προπληρωμής, για την οικονομική διευκόλυνση της εργασίας τους.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, η Ακτιβίστρια Διατροφικής Κυριαρχίας στην Ελλάδα και υπεύθυνη για την ΚΥΓΕΩ και μέλος του Αγρο-οικόπολις, Τζένη Γκιουγκή.
Τον Μάϊο τα αποτελέσματα της κρίσης δικαιώματος Διατροφής στην Ελλάδα
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Αγκρο-οικόπολις θα τρέξει δύο προγράμματα, σε συνεργασία με δύο ευρωπαϊκούς εταίρους ,για εκπαιδευτές εκπαιδευτών της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας.
Το ένα θα γίνει τον Μάρτιο στο Μιλάνο της Ιταλίας. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά σε θέματα αυτοπιστοποίησης, που μπορούν να υλοποιήσουν οι Έλληνες Παραγωγοί, συστήνοντας όλοι μαζί έναν φορέα.
Η κ. Γκιουγκή στάθηκε σε έναν ακόμη στόχο για το 2018, σε ότι αφορά την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Πρόκειται την νομική κάλυψη του εγχειρήματος σε όσους το αποφασίσουν και την ίδρυση πανελλήνιου συλλόγου ΚΥΓΕΩ.
Τέλος τον ερχόμενο Μάϊο θα δημοσιοποιηθεί η αναφορά έρευνας που είχε ως αντικείμενο, τα αποτελέσματα της κρίση δικαιώματος διατροφής στην Ελλάδα!

Υγεία
1η Δημόσια Λογοδοσία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
Το νοσοκομείο Ξάνθης οργανώνει την 1η Δημόσια Λογοδοσία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Αχιλλέα Γερόπουλου, προς τους Τοπικούς Φορείς της πό-λης και τα Μ.Μ.Ε.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 12:00 μμ. στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Επισκέψεις Ιατρικών κλιμακίων του Δ΄Σώματος Στρατού στην Ξάνθη

Ιατρικά κλιμάκια από το Δ΄ Σ. Στρατού με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα, βρίσκονται σε διάφορα ιατρικά κέντρα, κατά τον μήνα Ιανουάριο στην Ξάνθη, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, τα ιατρικά κλιμάκια θα βρεθούν στο κέντρο στήριξης ΡΟμά και ευπαθών ομάδων στο Δροσερό της Ξάνθης, σο κοινοτικό κατάστημα Άνω Καρυόφυτου, στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, στο Περιφερειακό ιΑτρείο Νεοχωρίου και στο Κέντρο Υγείας Εχίνου.

Εθελοντισμός

Στην τελική ευθεία ο …αργοπορημένος ο εθελοντικός Άη Βασίλης
Στην τελική ευθεία μπαίνουν αυτή την εβδομάδα, οι εκδηλώσεις της εθελοντικής δράσης ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα, καθώς ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή.
Το φετινό χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων είναι οι συνεργασίες και οι συμπράξεις των συλλόγων, με αποτέλεσμα να μην εκτείνονται χρονικά οι εκδηλώσεις και να είναι πιο πυκνές οι δράσεις.
Σημειώνεται πως είναι η 6η πετυχημένη χρονιά της συγκεκριμένης εθελοντικής δράσης, που έχει καταφέρει να ενώσει φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες της περιοχής.
To σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει Αγώνα Μπάσκετ Καφετοπωλών στο Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής
Επίσης στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων – Θρακικό Ωδείο, θα έχει δράση στις 8 το βράδυ, η Λέσχη Φιλαναγνωσίας.

Αυτοδιοίκηση-Πολιτισμός
Αναζητείται με ανοιχτή η Βασίλισσα του Καρναβαλιού στην Ξάνθη

Μέσω ανοιχτής πρόσκλησης το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης αποφάσισε να αναζητήσει τη Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού για το 2018
Καλούνται όσες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή γιορτή, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους καταθέτοντας βιογραφικό και φωτογραφίες, έως την προσεχή Τετάρτη στο Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Σύλλογοι

Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης
Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα ,“Το άγχος των εκπαιδευτικών στην διαχείριση σύνθετων ψυχοκοινωνικών/εκπαιδευτικών ζητημάτων” ,διοργανώνεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης στις 29 και 31 Ιανουαρίου 2018 διαρκείας 10 ώρες/ 2 ημέρες των 5 ωρών.
Εισηγήτρια στο στο Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο θα είναι η Σεχλίδου Σταυρούλα, Ψυχολόγος Απόφοιτη Πανεπιστημίου Κρήτης με εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος ειναι Βασίλειος Μακέδος.
Το Βιωματικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.
Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί) 25410 26635 (απόγευμα).

Πολιτισμός

Ξεκινά η διανομή ποσών για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων της ΑΕΠΙ
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε πως, μετά από ιδιαίτερες δυσκολίες και εμπόδια που ξεπεράστηκαν με τους χειρισμούς του, όσο και της Προσωρινής Επιτρόπου της ΑΕΠΙ Α.Ε, κατέστη δυνατή η διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων της ΑΕΠΙ Α.Ε προς τους δικαιούχους της από τα χρήματα που αποδέσμευσε το Ελληνικό Δημόσιο για το σκοπό αυτό και ύστερα από την κυβερνητική πρωτοβουλία να καταστούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων ακατάσχετοι.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΕΓΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Λέσχης Lions “Ορφέας Κομοτηνής”, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Λέσχη Lions “Ορφέας Κομοτηνής’’ διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου (Πρώην ΡΕΞ Κομοτηνής) συναυλία για την ενίσχυση της λειτουργίας της Στέγης Αγάπης της Λέσχης Lions “Ορφέας Κομοτηνής’’, με τίτλο:
«Ευρώπη-Βαλκάνια-Ελλάδα»

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Το «Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, το Xanthi TechLab, η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, διοργανώνουν το 4ο Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου στην Ξάνθη από την Πέμπτη 25 έως την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου .

Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει 3 ταινίες τριών σημαντικών αμερικανών δημιουργών με ένα εξαιρετικό cast αλλά και δύο ταινίες, με θέμα το Αφγανιστάν.

Η προβολές θα γίνουν στις 21.00 το βραδύ στο Xanthi Techlab (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης 1ος όροφος) Πλατεία Διοικητηρίου
Πληροφορίες: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, επιδοματα, ξανθη, διασ, ερτ3, ελλαδα, σημαίνει, δραση, κρητη, αεπι, lions, δηπεθε, ρεξ, φεστιβαλ, xanthi, τηλ, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ογα επιδοματα, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, αη βασιλης, αεπι, αθλητικα, αιτηση, αφγανισταν, δωρεαν, ερτ3, θεμα, μιλανο, μουσικη, μπασκετ, οικονομια, προγραμμα, ταινιες, τηλεφωνο, υγεια, υπουργειο πολιτισμου, φωτογραφιες, ωρα, αγορα, αγχος, αφορμη, αχιλλεα, βαλκανια, βραδυ, γεωργια, γινει, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δευτερα, διαστημα, δημος, δημοσιο, δηπεθε, διημερο, δικτυο, αιθουσα, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξετασεις, ευημερια, ιδρυση, υπηρεσιες, ιδρυμα, λειτουργια, λεσχη, μνημεια, νομικη, ξακουστη, πεμπτη, περιβαλλον, περιφερειακο, πολιτεια, προγραμματα, ρεξ, ρομα, σαββατο, σχολειο, ταυτοτητα, τηλ, τμημα, φεστιβαλ, φυση, φυσικα, χρονικα, ψυχοθεραπεια, ωδειο, ωρες, ευθεια, γιορτη, ιατρικα, υπουργειο, κλειστο, κωστας, κυριακη, lions, νοσοκομειο, ψυχολογος, σημαίνει, θεματα, υγειας, xanthi
Τυχαία Θέματα