Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 21-11-2016

10:23 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Μέσα στο Δεκέμβριο το συνέδριο των Συνεταιρισμών
Κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο για τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, το οποίο είχε προγραμματισθεί στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την Συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Αντώνογλου, Διδάκτωρ Αγροτικής Κοινωνιολογίας, Ελένη Τσιομίδου, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκε καταγραφή όλων των Γυναικείων Συνεταιρισμών και σχημάτων.
Περίπου 100 είναι οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που μπορούν να σταθούν στην Αγορά και ζητούν την υποστήριξη της Πολιτείας για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καταγράψαμε αυτό το χρόνο είναι η μη επικοινωνία Συνεταιρισμών σε πολύ κοντινές αποστάσεις και η μη συνεργασία τους. Ο στόχος μας από εδώ και πέρα θα είναι η έναρξη επικοινωνίας αλλά και συνεργασιών. Μέσω αυτών των διαύλων πιστεύουμε ότι θα λύσουμε προβλήματα για την προμήθεια πρώτων υλών σε προσιτές τιμές, άρα μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι πληγή για τα συνεργατικά σχήματα. Επίσης θα ενημερώνουμε ως Υπουργείο και για τα εργαλεία που θα μπορούν να αξιοποιούν οι συνεταιρισμοί και τα συνεργατικά σχήματα, για ευρύτερες συνεργασίες και για δημιουργία οικονομίας κλίμακος. Αυτοί τους διαύλους επικοινωνίας θα επιχειρήσουμε να ανοίξουμε μέσω του συνεδρίου που θα γίνει τον Δεκέμβριο», τόνισε καταλήγοντας η κ. Τσιομίδου.

Κόμματα
Περιοδεία κλιμακίου ΝΔ στην ΑΜ-Θ για τον Πρωτογενή Τομέα
Κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον Βουλευτή Ηρακλείου και γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη και με στελέχη από τον Πρωτογενή Τομέα , βρέθηκε χθες στον Ίασμο Ροδόπης, όπου και συνομίλησαν για τα προβλήματα του Πρωτογενούς Τομέα και τις μελλοντικές προκλήσεις.
Ο κ. Αυγενάκης αφού άσκησε σκληρή κριτική στην ακολουθούμενη Πολιτική της Κυβέρνησης, εστιάζοντας στον πρωτογενή τομέα, έκανε λόγο για βέβαιη νίκη του κόμματος στις επόμενες εκλογές και κάλεσε τους συγκεντρωθέντες να βοηθήσουν στη νέα Συμφωνία Αλήθειας και το κτίσιμο των κοινωνικών συμμαχιών, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι κεραίας, -ακόμα και το μείωση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ στο μισό-.
Ειδικά για τον Πρωτογενή Τομέα, στάθηκε στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση της προστιθέμενες αξίας των παραγόμενων προϊόντων και στη μείωση των συντελεστών φορολόγησης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης ο Πρωτογενής Τομέας είναι ο ένας από τους τρεις πυλώνες που θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση η ΝΔ ως κυβέρνηση, με τους άλλους δύο να είναι η Ναυτιλία και ο Τουρισμός.

Νοικοκύρεμα ζήτησαν οι Αγρότες από την ΝΔ
Οι Αγρότες που παραβρέθηκαν εστίασαν στο φορολογικό λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τα νέα όσα ισχύουν, έχουν ανοίξει δουλειές για τους φοροτεχνικούς και τους λογιστές, οι οποίοι παίρνουν τα 200 εκ από τα 400 που θα έπρεπε να παίρνει το κράτος-και τα οποία δεν εισπράττει τόσα χρόνια- από ένα ετήσιο τζίρο που κάνουν Αγρότες και Κτηνοτρόφοι, περίπου στα 10 δις ετησίως.
Η πολιτευτής της ΝΔ στο νομό Ροδόπης, Βούλα Ελευθεριάδου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην τοποθέτησή της για τις Αγροδιατροφικές συμπράξεις που θα πρέπει να κτισθούν σε κάθε περιοχή, μεταξύ Αγροτών και Επαγγελματιών, κάτι για το οποίο διαβεβαίωσε πως ξεκίνησε να γίνεται στην ΑΜ-Θ ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών, Εμπορίου και Παραεμπορίου, Οντέρ Μουμίν.
Επαφές με στελέχη της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης
Επαφές με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο περιφερειακούς σύμβουλους και στελέχη της ΝΔ από το νομό Ροδόπης μεταξύ αυτών η πολιτευτής της ΝΔ Βούλα Ελευθεριαδου και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Γιαννης Βεζυριανίδης είχε ο γραμματέας της πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος την Κυριακή επισκέφθηκε την Κομοτηνή.
Επίσης τον κ Αυγενάκη συνόδευε ο βουλευτής Εβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης
Ο κ Μέτιος παίρνοντας τον λόγο μίλησε για προβλήματα που αντιμετώπισε επιτυχώς η περιφέρεια όπως τις Ζωονόσους, τα κουνούπια αλλά και την συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της περιφέρειας ΑΜΘ που ανέρχεται στο ποσό των 33 εκ. Ευρω.
Ο κ Δημοσχάκης παίρνοντας τον λόγω μίλησε για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών , για καταστροφή της κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω Ζωονόσων ζήτησε μείωση του ΦΠΑ ενω ζητησε από τον Αυγενάκη να λειτουργήσει ανοιχτή κτηνιατρική σχολή στον Εβρο και το ινστιτούτο εξωτικών νοσημάτων που έχει τον εξοπλισμό αλλα δεν λειτουργεί.
Για υψηλά ποσοστά ανεργίας στη νομό Ροδόπης και νέους που φεύγουν καθημερινα για το εξωτερικό έκανε λόγω ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νικος Τσαλικίδης καθως και για αποβιομηχάνιση

Πρωτογενής Τομέας
Ανοικτό το πεδίο για Κτηνοτροφικά Πάρκα από τις περιφέρειες
Ανοικτό το πεδίο για ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών Πάρκων στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα οι περιφέρειες κατ’ όπιν ενημέρωσης από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους μπορούν να εντάξουν στο Επιχειρησιακό τους Πρόγραμμα έως τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2017 την δημιουργία υποδομών- όπως, οδοποιία, ηλεκτροδότηση-προκειμένου να συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την μεταφορά κτηνοτροφικών μονάδων και την λειτουργία σύγχρονων Κτηνοτροφικών Πάρκων.

Εμπορία πρόβειου κρέατος στην Ελλάδα
Την ιδέα της προώθησης του πρόβειου κρέατος στη Χώρα μας και γενικά της εκτροφής Μεγάλων –μικρών ζώων για εμπορία του, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, βαθύς γνώστης των Αγροτικών θεμάτων, Δημήτρης Μιχαηλίδης.
«Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από το ΥΠΑΑΥ, αλλά, δυστυχώς το όλο θέμα διολισθαίνει προς το αρνίσιο κρέας και έτσι χάνει την ευκαιρία η Ελλάδα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα να εκμεταλλευθεί το γεγονός πως οι γειτονικές χώρες, που καταναλώνουν πρόβειο κρέας, θα μπορούσαν να την εμπιστευθούν για την αγορά του και να δοθεί έτσι και μια άλλη ώθηση στην Κτηνοτροφία», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης.

Aυτοδιοίκηση

Κοντά στα 100 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός της περιφέρειας ΑΜΘ
Στο ύψος των 99.587.621 ανέρχεται το ποσό του προϋπολογισμού που αναγράφεται για το έτος 2017 για την περιφέρεια ΑΜΘ . “Για οικονομική στενότητα” έκανε λόγω ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ενώ νωθρό χωρίς όραμα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης.
111.000.000 ευρω ήταν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επί ήμερων του κ Γιαννακίδη είπε ο Καραλίδης ενώ τώρα είναι μόλις 15.000.000 ευρω.
Η παράταξη ψήφισε λευκό εκτός από τον Δαμιανίδη που ψήφισε “ναι” στον προϋπολογισμό ενώ όπως είπε ο κ επικεφαλής της “Κοινωνικης Συμμαχίας “η παράταξη ψηφίζει μόνο τους κωδικούς που αφορούν μισθοδοσία, μεταφορά μαθητών και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Απορρίπτοντας το ποσό των 700.000 που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων.
Τον προϋπολογισμό καταψήφισε η Ελληνική Αυγή η οποία ζήτησε περισσότερα χρήματα γι αντιπλημμυρικά στον Εβρο κι όχι όπως είπε για τους λαθρομετανάστες.
Λευκό ψήφισε η παράταξη των οικολογων ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν κατά.

Πολιτισμός
Η Θράκη στη Λατινική Λογοτεχνία
Σήμερα και ώρα 7.30 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η όγδοη εκδήλωση του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή, που διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας . Ομιλητής θα είναι ο Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.. Το θέμα της εισήγησης θα είναι: «Θάμνοι που ματώνουν, πριγκίπισσες που ανθίζουν, αηδόνια που θρηνούν: η Θράκη στη λατινική λογοτεχνία της εποχής του Αυγούστου».

Συναυλία με την Ελένη Πέτα στο στέκι της Πολιτιστικής κίνησης
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού -Παιδείας – Αθλητισμού Κομοτηνής, φιλοξενεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 9.30 μ.μ. στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης τη μουσική παράσταση «Ο κόσμος σε δύο φωνές» με την Ελένη Πέτα και την Fide Köksal. Σε ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια του κόσμου, σε μια παράσταση με πρωταγωνιστή τόσο τις ανεπανάληπτες ερμηνείες, όσο και το συναίσθημα! Η είσοδος είναι 10 ευρώ.
Αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια σε διάφορες γλώσσες που ερμηνεύουν μοναδικά και οι δύο, πότε μόνες και πότε σε απολαυστικές διφωνίες, θα ταξιδέψουν το κοινό σε ήχους, εικόνες και αισθήσεις από την Ελλάδα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη Μεσόγειο!
Μαζί τους οι εξαιρετικοί μουσικοί: Νάσος Σωπύλης ( πιάνο, πλήκτρα, υπεύθυνος ορχήστρας), Μιχάλης Ευδαίμων (μπάσο), Μάριος Μούρμουρας (κιθάρες), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Νίκος Πασσαλίδης (ούτι, λαούτο, μπουζούκι).

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, υπαατ, νεα δημοκρατια, εκλογες, νέα, δις, νοδε, αμθ, ευρω, ΦΠΑ, ελλαδα, προυπολογισμος, δηπεθε, ούτι, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, χωρες, το θεμα, αηδονια, αυγη, εικονες, εργαλεια, θεμα, θρακη, μουσικη, προγραμμα, τα νεα, τραγουδια, υψος, ωθηση, ωρα, αγορα, αυξηση, αμθ, γεγονος, γινει, γινεται, δηπεθε, δυστυχως, δις, δοθει, δωσει, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, επικοινωνια, επρεπε, ετος, εφορεια, ζωων, ιδεα, ιδρυση, κυβερνηση, κτηνιατρικη, λαθρομεταναστες, λειτουργια, λογοτεχνια, λογο, μιχαηλιδης, μειωση, μισθοδοσια, μνεια, ναυτιλια, νικη, νοδε, οραμα, πεδιο, πιανο, προβληματα, σαββατο, συγκεκριμενα, σχηματα, τμημα, τουρισμος, υπαατ, χρηστος, δημητρης, δουλειες, εμφαση, γλωσσες, χωρα, υπουργειο, κρεας, κυριακου, κυριακη, λευκο, μιχαλοπουλος, πληγη, ξεκινησε