Κομοτηνή: Ένας αλληλέγγυος δάσκαλος

11:56 5/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H AΧΕΠΑ Ξάνθης βράβευσε έναν αληθινό δάσκαλο φιλόσοφο, τον αγαπημένο φιλόλογο, συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο για την προσφορά και το έργο του στο χώρο των γραμμάτων, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας. Ένας αλληλέγγυος πολίτης που δεν φείδεται χρόνου και κόπου, όταν οι περιστάσεις των απαιτούν, δηλώντας πάντα παρόν.

«Πολιτική και πολιτισμός, ξεκινούν από την αρχαία λέξη ‘πόλις’ και σχετίζονται με τον τρόπο που ο άνθρωπος ατομικά και συλλογικά ολοκληρώνει το πρόσωπό του, κατακτώντας την ‘ευτυχία’ μέσα σε ένα επίσης

‘ευτυχισμένο’ κοινωνικό σύνολο» ανέφερε ο κος Μουσόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του παρουσιάζοντας κάποιους από τους στοχασμούς του, κάνοντας το πολυπληθές ακροατήριό του να αναστοχαστεί πάνω σε σημαντικά ζητήματα του καιρού μας.


Δημοκρατία ευάλωτη λόγω των αποστάσεων στο κοινωνικό σύνολο

«Η θεωρία και η πράξη είναι τα δύο στηρίγματα της όποιας πορείας μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τίποτε ξεκομμένο, τίποτε αυθαίρετο στη ζωή» τόνισε ο αγαπημένος φιλόλογος πολλών Ξανθιωτών προσθέτοντας ότι «Η δημοκρατία, ένα ανοικτό και ελεύθερο πολίτευμα, απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και αυτοέλεγχο. Οι πολίτες χρειάζεται να έχουν παιδεία και μόρφωση. Όταν υπάρχει μεγάλη οικονομική και μορφωτική απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους ενός κοινωνικού συνόλου, τότε η Δημοκρατία είναι ευάλωτη και στη συνείδηση των πολιτών – δεν παραμένει ως η βασική προϋπόθεση για την ευτυχία τους. Στη δημοκρατία όλοι συμμετέχουν άμεσα και δημιουργικά στη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου. Το πολιτιστικό κίνημα μόνο ως άμεσο, συμμετοχικό, δημιουργικό δρώμενο έχει νόημα». Σ΄αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του λέγοντας ότι το ζητούμενο στην Ξάνθη είναι η ένταξη των ατομικών και συλλογικών δράσεων σε ένα πολιτιστικό κίνημα συνεργασίας και ανάτασης.

Αλληλεγγύη και αγάπη

«Ξεκινούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, συνεχίζουμε με τους γύρω μας ανθρώπους και επεκτεινόμαστε ταυτόχρονα, φροντίζοντας τις σχέσεις μας και επιδιώκοντας το ατομικό μαζί με το κοινωνικό καλό. Σε όλα τα ζητήματα τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουμε εμείς οι ίδιοι. Η συνύπαρξη με τον άλλο και η συνεργασία με το διαφορετικό σε συνθήκες ισότητας και ισοτιμίας αποτελεί τη βασική μας επιδίωξη» τόνισε δίνοντας και ο ίδιος στην πράξη το καλό παράδειγμα προσφέροντας όλα αυτά τα χρόνια εθελοντικά μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διδάσκοντας Αρχαία, Έκθεση, Βυζάντιο, Φιλοσοφία κ.α.. Αποδεικνύοντας στην πράξη πολλά χρόνια τώρα αυτό που αποτέλεσε κατακλείδα της ομιλίας του, ότι δηλαδή το βασικότερο χαρακτηριστικό της επίπονης αυτής πορείας του ανθρώπου, του πολιτισμού και της πολιτικής, στα πλαίσια της πόλης είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη.
Φώτο: Θανάσης Μουσόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα