Κομοτηνή – Χ. Μπατσιβάρη: «Στην τύχη της» η παραδοσιακή μουσική στα μεγάλα αστικά κέντρα

10:15 23/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ίδια διδάσκει κλασική κιθάρα στο Μουσικό Σχολείο και στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, ωστόσο, όπως λέει, τα ακούσματά της από μικρό παιδί ήταν παραδοσιακά -περισσότερο παραδοσιακή μουσική και λιγότερο κλασική. Με καταγωγή από τον Βόρειο Έβρο, η Χρύσα Μπατσιβάρη μιλά με αγάπη για την γκάιντα, την παράδοση, τη μουσική.

«Μεγαλωμένη στην Κατερίνη, δε μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω. Αν μου δινόταν η ευκαιρία να μάθω ένα παραδοσιακό όργανο ακόμη και τώρα που διδάσκω κλασική κιθάρα, αυτό

που θα επέλεγα θα ήταν η γκάιντα», δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Σύμφωνα με την κ. Μπατσιβάρη, ως Θρακικό Ωδείο είχαν την ιδέα να εντάξουν στους κόλπους του Ωδείου την παραδοσιακή μουσική. «Συνδεθήκαμε με την κλασική μουσική, με την εκμάθηση και διδασκαλία βιολιού, πιάνου, κιθάρας. Πρωτοτυπώντας, φέρνουμε την παραδοσιακή μουσική μέσα στον χώρο του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.»

Μιλώντας για την ίδια την παράδοση, δεν κρύβει την αγωνία της. «Αγαπάμε την παράδοση και, δυστυχώς, βλέπουμε ότι αρχίζει να εγκαταλείπεται. Βοήθησαν πολύ τα μουσικά σχολεία στην διατήρησή της. Όμως, η παραδοσιακή μουσική στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει αφεθεί στην τύχη της, κι αυτή είναι που θέλουμε να επαναφέρουμε στους νέους», λέει, και σημειώνει ότι οι μεγάλοι σε ηλικία παραδοσιακοί μουσικοί «φεύγουν».

«Η παράδοση μέσα από τον λόγο, τα γραπτά κείμενα, τις εμπειρίες, μεταφέρεται στα μέλη των οικογενειών. Εμείς θέλουμε μέσω της μουσικής να δείξουμε την παράδοση με καλύτερο τρόπο, με εξαιρετικούς δασκάλους για τη διδασκαλία οργάνων όπως, γκάιντα, κανονάκι, βιολί, παραδοσιακά κρουστά, ποντιακή λύρα και κλαρίνο. Η διδασκαλία ξεκίνησε, το lockdown προσωρινά ανέστειλε τις προσπάθειες, ωστόσο, μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας, θα συνεχιστεί εκ νέου.»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα