Κομοτηνή: Αντιδρούν οι Φαρμακοποιοί της Ροδόπης

08:59 28/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αντίδραση του για την νέα τροπολογία που κατατέθηκε προ των Χριστουγέννων εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης, ο κος Αλέκος Τσαπέκος.

«Η τροπολογία δίνει και πάλι τη δυνατότητα ( με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί ) στους ιδιώτες – μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν φαρμακεία.

Η κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος που έκανε πριν δύο χρόνια. Απορούμε για ποιο λόγο επιμένει στην ίδια τακτική η κυβέρνηση την ώρα που από ό,τι λέει ο Νόμος θα χρειαστεί να βγει προεδρικό διάταγμα το οποίο περνάει ξανά μέσα από το ΣτΕ;» αναρωτιέται υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1804/2017, με την οποία ακυρώθηκε η προηγούμενη Κοινή Υπουργική απόφαση που όριζε ακριβώς το ίδιο, «η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, που συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών υγείας- όπως είναι και η άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού- επιτρέπεται μόνον σε όσα πρόσωπα έχουν τα προσόντα εκείνα, τα οποία ο νομοθέτης έχει κρίνει, σε εκπλήρωση της επιταγής του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος, ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η παροχή στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου ενόψει και του ότι τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η εμπορική εκμετάλλευση με την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα.»

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία να έχουν ιδιώτες, μη φαρμακοποιοί, την χορήγηση φαρμάκων. «Ένα κοινωνικό αγαθό θα γίνει προϊόν το οποίο θα πωλείται με μόνο κριτήριο το κέρδος.» προβλέπει και σημειώνει πως αυτό θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο τον κλάδο των Φαρμακοποιών. «Θα υπάρχει ανεργία στον κλάδο με όλα τα επακόλουθα» σημειώνει εξηγώντας πως μέχρι τώρα ο Νόμος αφορούσε τα καινούργια φαρμακεία. «Ενδέχεται να μπορούν να μπαίνουν ιδιώτες και στα υφιστάμενα φαρμακεία. Μέχρι τώρα έχουν ανοίξει είκοσι με τριάντα φαρμακεία ανά την Ελλάδα, αν δοθεί η δυνατότητα εμπλοκής τους και στα παλιά φαρμακεία θα υπάρξει θέμα. Όλοι οι υπόλοιποι Φαρμακοποιοί θα είναι υπό διωγμό γιατί δεν θα μπορούμε να παραβγούμε με τον μεγάλο επενδυτή, ο οποίος θα επιλέξει τα «φιλέτα» στα μεγάλα αστικά κέντρα.» κατέληξε επισημαίνοντας με νόημα πως οι αλλαγές που προωθούνται δεν εφαρμόζονται ούτε καν στην Γερμανία…
Φώτο:Αλέκος Τσαπέκος Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα