Κομνηνάκα: Ούτε σε συνθήκες πανδημίας δεν απεγκλωβίσατε τα νησιά

21:03 7/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

“Η κυβέρνηση αγνοεί την απαίτηση των νησιωτών για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών και μάλιστα ούτε σε συνθήκες πανδημίας δεν το έκανε” τόνισε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου .

Όπως είπε η κ. Κομνηνάκα ” αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις των νησιωτών και τις φωνές διαμαρτυρίας για τον άθλιο εγκλωβισμό των προσφύγων

και μεταναστών, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί στα μουλωχτά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία κλειστών «πολυδύναμων» κέντρων κράτησης τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Σήμερα ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το πρωί της Παρασκευής θα συζητηθεί άρον – άρον στην Ολομέλεια”.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη διαδικασία της β΄ ανάγνωσης, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις δεν αναιρούν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Όπως είπε, η μεταναστευτική νομοθεσία συνεχώς γίνεται όλο και πιο αντιδραστική για να υπηρετεί τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο:

Προβλέπεται ότι στις σιδερόφραχτες φυλακές θα συνυπάρχουν νεοεισερχόμενοι, ευάλωτοι, ανήλικοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο εκρηκτικό μείγμα.Καταπάτηση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης για περισσότερες ακόμα κατηγορίες. Για τα ανήλικα καταργείται το τεκμήριο της ανηλικότητας που παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.Εισάγονται μια σειρά παγίδες και εμπόδια με τραγικές συνέπειες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, που αφορούν από την παρουσία ιδιωτών νομικών στη σύσταση μητρώου βοηθών χειριστών ασύλου μέχρι και τη μη εξασφάλιση διερμηνέα που να μιλά τη γλώσσα των αιτούντων. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση για «διερμηνεία σε γλώσσα που ευλόγως θεωρείται ότι κατανοεί ο αιτών» και όχι σε αυτήν που πράγματι ομιλεί, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία της αίτησής του.Καταργείται, και μάλιστα αναδρομικά, από 1/1/2020, ακόμα και η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.Όσο για την Υπηρεσία Ασύλου, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αλλά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 έμπειρων υπαλλήλων που απολύθηκαν.Παράλληλα, προβλέπονται ύποπτα μυστικά κονδύλια και για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

The post Κομνηνάκα: Ούτε σε συνθήκες πανδημίας δεν απεγκλωβίσατε τα νησιά appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα