Κομισιόν: Αυξανόμενη απειλή η μικροβιακή αντοχή

17:32 29/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου έναντι της μικροβιακής αντοχής – μιας αυξανόμενης απειλής που ευθύνεται για 25.000 θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ ετησίως – έκρουσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας ένα νέο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση της συνετής χρήσης των αντιμικροβιακών σε ανθρώπους. Οι κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται σε όλους τους παράγοντες /γιατρούς, νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, φαρμακοποιούς, διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και άλλους που διαδραματίζουν ρόλο στην

αντιμικροβιακή χρήση.

Το σχέδιο δράσης βασίζεται στην προσέγγιση «Μία υγεία», που εξετάζει την αντοχή τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.

Η μικροβιακή αντοχή έχει αναγνωριστεί πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως η διαχρονικότερη και σημαντικότερη κρίση δημόσιας υγείας ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο και αναπτύσσεται από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και από τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού αυξάνεται ραγδαία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται από ιούς στους οποίους δε δρουν τα αντιβιοτικά.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,ΚΕΕΛΠΝΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα