«Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες» στο Θέατρο 104 – Συνέντευξη με τις Α. Γιαννάκη και Κ. Πατσιάνη (video)

11:16 3/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την κατάκτηση του 1ου Βραβείου στο Bob Theatre Festival 2017 (Scratch Night), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Κοιμάμαι», η Αναστασία Γιαννάκη και η Κατερίνα Πατσιάνη συναντιούνται ξανά, στο Θέατρο 104, με την παράσταση «Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες».

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Εμπνευσμένη

από το έργο του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Μάικλ Φρέιν, Matchbox, μια σειρά σύγχρονων μικρών θεατρικών έργων για την ατέρμονη προσπάθεια των ανθρώπων για επικοινωνία, η παράσταση «Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες» είναι ένα έργο καθημερινού λόγου, που μετατρέπεται συνεχώς σε ποιητική στιγμή. Μια παράσταση για την επικοινωνία των ανθρώπων με τις βαθύτερες κρυμμένες επιθυμίες τους, την ανάγκη τους για συντροφικότητα και την αποδέσμευσή τους από τις δομές εξουσίας. Την ουσιαστική αδέσμευτη επικοινωνία με τον Άλλον αλλά και τον ίδιο τους τον Εαυτό.

H Αναστασία Γιαννάκη και η Κατερίνα Πατσιάνη, οι οποίες σκηνοθετούν και ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους της παράστασης, μιλάνε στη «Ραδιοτηλεόραση» για το έργο του Άγγλου συγγραφέα Μάικλ Φρέιν, «Matchbox», που τις ενέπνευσε, για το Bob Theatre Festival και για τη συνεργασία τους.

Μιλήστε μας για το έργο του Φρέιν. Τι σας ενέπνευσε σε αυτό;

Κ.Π.: Το έργο του Μάικλ Φρέιν “Matchbox” είναι μια συλλογή μικρών θεατρικών έργων, τριάντα στον αριθμό, με κοινό θεματικό άξονα την προσπάθεια των ανθρώπων για επικοινωνία με τους πιο παράδοξους τρόπους. Ένα ξεκαρδιστικό, ευφυές σχόλιο πάνω στους καιρούς μας, μιας και το έργο είναι γραμμένο πολύ πρόσφατα. Εμείς εμπνευστήκαμε από το σύνολο του έργου και επιλέξαμε κάποιες ιστορίες που αποτέλεσαν τον καμβά γι’ αυτές που τελικά αφηγούμαστε.

Τι θα δουν οι θεατές που θα έρθουν να παρακολουθήσουν την παράσταση;

Α.Γ.: Οι θεατές θα δουν μία παράσταση που αποτελείται από έξι διαφορετικές μικρό-ιστορίες, που όλες μαζί συνθέτουν ένα περιβάλλον που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα. Οι ιστορίες μας θέλουν να μιλήσουν σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Τα θέματα που ανοίγουμε δεν είναι τίποτα άλλο από αυτά που απασχολούν έναν άνθρωπο που είναι καταδικασμένος να κοιμάται και να ξυπνάει για όλη του τη ζωή.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Κ.Π.: Η γνωριμία έγινε πριν από αρκετά χρόνια και υπήρξε μια καλή συνεννόηση σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Συμπληρώνουμε η μια την άλλη με πολύ δημιουργικό τρόπο. Η τωρινή συνεργασία προέκυψε από πρόταση της Αναστασίας, πέρυσι την άνοιξη, να συμμετάσχουμε στο Bob Theatre Festival, που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Εκεί παρουσιάσαμε το δεκαπεντάλεπτο ‘‘Κοιμάμαι’’, με το οποίο πήραμε το βραβείο στον διαγωνισμό. Φέτος το ‘‘Κοιμάμαι’’ έγινε παράσταση. ‘‘Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες’’.

Μιλήστε μας για την εμπειρία του Bob Theatre Festival…

Α.Γ.: Το Bob Theater Festival μάς έδωσε κατ’ αρχάς την ευκαιρία να συνεργαστούμε μεταξύ μας. Νιώθω πολύ όμορφα όποτε συνεργάζομαι με την Κατερίνα στο θέατρο και όλη αυτή η εμπειρία όλων αυτών των μηνών ήταν πρώτα διασκέδαση για μένα και μετά όλα τα άλλα. Το Bob Theater Festival είναι ένας θεσμός που με πολλή αγάπη αγκαλιάζει την προσπάθεια νέων καλλιτεχνών να πουν την ιστορία τους, με σεβασμό και κατανόηση. Ο Γιάννη Σαρακατσάνης, ο Θανάσης Ζερίτης και όλη η ομάδα του Bob είναι νέοι άνθρωποι με τρομερή όρεξη, που παρά τις δυσκολίες, κοιτάνε μπροστά και προσπαθούν κάθε χρόνο για το καλύτερο. Θυμόμαστε αυτές τις ημέρες με πολλή χαρά. Ήταν σαν μια εκδρομή στην Πειραιώς 260, όπου χορέψαμε, γελάσαμε, συνεργαστήκαμε και κάναμε θέατρο.

INFO

Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες

Σκηνοθεσία: Αναστασία Γιαννάκη & Κατερίνα Πατσιάνη

Από 24 Φεβρουαρίου για 12 παραστάσεις

Μετάφραση: Χρηστίνα Γαρμπή, Νατάσσα Σινάπη

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Δραματουργία: Αναστασία Γιαννάκη, Κατερίνα Πατσιάνη

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Σπανού

Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Φώτη

Φωτισμοί: Μαρίνα Κόντα

Παίζουν: Αναστασία Γιαννάκη και Κατερίνα Πατσιάνη

Φωτογραφίες: Karol Jarek

Teaser © Μιχάλης Μαθιουδάκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 19.00 και Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος.

Διάρκεια: 70 λεπτά

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Τηλ.: 210 3455020 & 6951269828

Keywords
Τυχαία Θέματα