Κλιμακώνεται η ένταση για τη χημική επίθεση στη Ντούμα -Διενέργεια έρευνας ζητούν πολλές χώρες

17:20 10/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονα καταδίκασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους δράστες μιας φερόμενης χημικής επίθεσης που προκάλεσε δεκάδες θανάτους στην ανατολική Γούτα, στη Συρία, λέγοντας πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

«Καταριέμαι εκείνους που διέπραξαν αυτή τη σφαγή όποιοι κι αν είναι. Εκείνοι που διέπραξαν αυτή τη σφαγή θα πληρώσουν αναπόφευκτα βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε μια φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με

τα Λευκά Κράνη, και την ιατρική ΜΚΟ Syrian American Medical Society.

Ο Ερντογάν είχε εκφράσει την «ανησυχία» του για το θέμα της επίθεσης αυτής σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.

«Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Χθες, είχα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πούτιν, Θα συνεχίσω σήμερα και αύριο να έχω παρόμοιες συνδιαλέξεις», είπε ο Ερντογάν.

Αν και πολλές χώρες υπέδειξαν ως υπεύθυνο για την επίθεση το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιφυλάχθηκε σήμερα να υποδείξει ενόχους.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως υποψιάζεται «έντονα» το συριακό καθεστώς.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση που έχει σκοπό την ανατροπή του Άσαντ, όμως συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στον συριακό φάκελο και φαίνεται πιο ανήσυχη για τις δραστηριότητες των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στο καντόνι Αφρίν, στη Συρία, απ΄όπου εκδίωξε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, έως ότου εξαλειφθεί κάθε τρομοκρατικός κίνδυνος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Τσανικλί είπε πως το Αφρίν θα παραδοθεί σε μια κεντρική κυβέρνηση στη Συρία όταν σχηματιστεί μια νέα διοίκηση έπειτα από εκλογές, από τη στιγμή που οι τρομοκρατικές απειλές στην περιοχή θα έχουν εξαλειφθεί.

Η Μόσχα διέψευσε πως πραγματοποιήθηκε χημική επίθεση στην ανατολική Γούτα, λέγοντας πως Ρώσοι ειδικοί δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

«Καλούμε τους Δυτικούς να αποκηρύξουν την πολεμική ρητορική», δήλωσε χθες βράδυ στον ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ένοπλης δράσης της Δύσης και λέγοντας πως σύμφωνα με τη Μόσχα «δεν υπήρξε χημική επίθεση» στην Ντούμα.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους «ότι αρνούνται να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα» στο θέμα της χημικής επίθεσης που αποδίδεται στο συριακό καθεστώς στην Ντούμα, στην περιοχή της ανατολικής Γούτα.

«Βλέπετε τη μη εποικοδομητική θέση που έχουν υιοθετήσει διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αρνούνται να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως «κανείς ανάμεσά τους δεν μιλάει για την ανάγκη να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα».

Στο πλαίσιο αυτό η Μόσχα θα καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή έρευνας για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την επίθεση στη Γούτα.

Πολλές χημικές επιθέσεις έχουν αποδοθεί στο συριακό καθεστώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011. Η Δαμασκός έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη και απηύθυνε «επίσημη πρόσκληση» στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα στην πόλη Ντούμα για τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως θα απαντήσει «με δύναμη» στη φερόμενη χημική επίθεση, αφήνοντας να πλανάται η στρατιωτική απειλή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να πλανάται η απειλή μιας στρατιωτικής απάντησης εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Επιπρόσθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταθέσουν σήμερα σχέδιο ψηφίσματος που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για την καταφυγή σε χημικά όπλα στη Συρία.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Donald Cook το οποίο είναι εξοπλισμένο με 50 πυραύλους Tomahawk κατέπλευσε ανοιχτά της συριακής πόλης Ταρτούς όπου βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική ναυτική βάση , γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πόλη Ταρτούς, ενώ τουλάχιστον τέσσερις φορές ρωσικά μαχητικά προσέγγισαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στην Ανατολική Γούτα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου 45.000 από τους εκτοπισμένους μένουν σε οκτώ καταφύγια στην ύπαιθρο της Δαμασκού. Περίπου αντίστοιχος αριθμός γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων ανδρών έχουν εγκαταλείψει τα υπερπλήρη καταφύγια αφού ελέγχθηκαν από τις κυβερνητικές αρχές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters

Σχετική είδηση: Συρία: Σθεναρή απάντηση θέλουν Τραμπ και Μακρόν (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα