Κινητοποίηση πυρόπληκτων με κατάθεση υπομνήματος σε Βουλή & Περιφέρεια

21:53 20/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 20/8 στο Σύνταγμα, κάτοικοι των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα που επλήγησαν απο τις φονικές πυρκαγιές.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ υποδέχτηκε στη Βουλή, την επιτροπή πυρόπληκτων κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα, η οποία και επέδωσε στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, υπόμνημα με τις διεκδικήσεις

της. Αντίστοιχο υπόμνημα κατατέθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής.

Ακολούθως το ΚΚΕ ανακοίνωσε προς την επιτροπή ότι «έχει ήδη καταθέσει ερώτηση, διεκδικώντας την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, με αποζημιώσεις στο 100%, την κάλυψη των αναγκών σε στέγαση, περίθαλψη, υγεία, την απορρύπανση της περιοχής και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Στην Περιφέρεια Αττικής, μέλη της Επιτροπής συνοδευόμενα από τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννη Μανουσογιαννάκη, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης επισήμανε τη βούληση της Περιφέρειας Αττικής να συνδράμει αφενός στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση της περιοχής, και αφετέρου, να επεκτείνει πρωτοβουλίες που απαντούν σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας των πληγέντων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, οι αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, Χρήστος Καπάταης, Εύη Αποστολάκη και Παναγιώτης Αθανασιάδης.

Στόχος της κινητοποίησης ήταν η λήψη «άμεσων και ουσιαστικών μέτρων» για την ανακούφιση των πληγέντων και την ανάταξη των περιοχών τους από τη φονική πυρκαγιά στην Αν. Αττική.

Στο υπόμνημα διατυπώνονται οι ακόλουθες διεκδικήσεις:

– Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών στο 100% της ζημιάς και άδεια ανοικοδόμησης χωρίς νομικά εμπόδια.

– Μέτρα ασφαλούς στέγασης και υγιεινής για όσους δεν δύνανται να διαμείνουν στις οικίες τους και επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται.

– Άμεση αποκατάσταση των υποδομών και σύνδεση χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, με τα δίκτυα ηλεκτρισμού ύδρευσης και τηλεφωνίας.

– Άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στην δασοπροστασία-πυρόσβεση, προστασία του πευκοδάσους Σχοινιά και καθαρισμός των πληγεισών περιοχών από κλαδιά και άλλη καύσιμη ύλη, με ευθύνη του κράτους.

– Μελέτες και μετρήσεις για αντιπλημμυρικά έργα και πιθανή μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

– Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στήριξη των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Ν. Μάκρης με μόνιμο προσωπικό.

– Κατασκευή σύγχρονων οικισμών με ευθύνη του κράτους που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

– Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη και στήριξη των εργαζομένων και επαγγελματιών που έχασαν τις δουλειές τους.

– Πάγωμα χρεών σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΟΤΑ, τράπεζες κ.α..

– Στήριξη των μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

– Κάρτα πυρόπληκτων για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και απαλλαγή από διόδια για ένα έτος.

– Ακατάσχετο λογαριασμό, που, εκτός της κρατικής βοήθειας θα περιλαμβάνει και δωρεές φίλων μέχρι της αξίας του σπιτιού.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Συνάντηση Χ. Σπίρτζη με επιτροπή κατοίκων του Νέου Βουτζά

Παρέμβαση πυρόπληκτων σε Βουλή & Περιφέρεια στις 20/8

Yπόμνημα σε Βουλή & Περιφέρεια θα καταθέσουν οι πυρόπληκτοι

Λαύριο: Συγκέντρωση συντονισμού δράσης για τους πυρόπληκτους

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα