Κίνδυνο «γκετοποίησης» σχολείων όπου φοιτούν πολλοί ρομά διαβλέπουν οι διευθυντές

18:09 21/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπροστά στον κίνδυνο «γκετοποίησης» σχολείων της Μαγνησίας όπου φοιτούν πολλοί ρομά μαθητές, υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε, οι διευθυντές των σχολείων αυτών, οι οποίοι θα θέσουν τους προβληματισμούς τους και σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος στα Μελισσάτικα. Η ημερίδα αφορά στους συλλόγους διδασκόντων για την εκπαίδευση ρομά, αλλά και προσφύγων και

εγκλείστων μαθητών και διοργανώνεται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ενόψει της ημερίδας, δόθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά την οποία, οι διευθυντές, αφενός εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί και παγιωθεί σε κάποια σχολεία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης του προβλήματος, αφετέρου έκαναν λόγο για ελλιπή προετοιμασία από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, όσον αφορά στην υποδοχή προσφύγων μαθητών.

Ειδικότερα, η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, κ. Ματίνα Ζαφειρίου, εξέφρασε τους προβληματισμούς του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου της, στο οποίο φοιτούν 50 μαθητές ρομά επί συνόλου 210 μαθητών.

«Οι ρομά έχουν αυξηθεί πολύ στο σχολείο μας, το οποίο τείνει, σε βάθος χρόνου, να γίνει γκέτο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για κοινωνική ένταξη των ρομά, όπως ήταν ζητούμενο τα τελευταία χρόνια, από την στιγμή που οι μη ρομά, λιγοστεύουν συνεχώς εξαιτίας της υπογεννητικότητας αλλά και της διαρροής μαθητών από το σχολείο.

Αντίθετα – όπως είπε – αυξάνεται η φοίτηση στους ρομά μαθητές, καθώς από τη μια ξεπερνιέται σιγά – σιγά ο σκόπελος ότι οι γυναίκες πρέπει να παντρεύονται περίπου στα 12, ενώ από την άλλη, τους δίνεται ως κίνητρο ένα επίδομα φοίτησης από το κράτος.

«Η κατάσταση αυτή έχει διάφορες συνέπειες για το σχολείο μας, καθώς οι ρομά μαθητές κουβαλούν τη συμπεριφορά που έχουν συνηθίσει από το σπίτι τους και είναι πολύ διαφορετική από την κουλτούρα των μη ρομά» δήλωσε η κ. Ζαφειρίου, συμπληρώνοντας ότι οι συνέπειες αφορούν τόσο το μαθησιακό κλίμα, μέσα στις αίθουσες, όπου υπάρχει συχνά αναστάτωση, όσο και σε φαινόμενα τρομοκρατίας, που στη δική τους κοινωνία είναι κάτι αποδεκτό, όπως π.χ. η χειροδικία.

Επισήμανε δε, ότι μέσα στο σχολείο δεν υπάρχει φορέας (ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός) που να μπορεί να επιληφθεί όταν προκύπτουν τέτοια θέματα, πέραν των εκπαιδευτικών.

Το μόνο που υπάρχει, είναι ένα άτυπο δίκτυο, στο οποίο συμμετέχει η Μητρόπολη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που προσπαθεί, με ό,τι εργαλεία και μέσα έχει, να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

«Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να καταργήσουμε την κουλτούρα τους. Με σεβασμό τους αντιμετωπίζουμε, αλλά όταν είναι πολλοί καταλήγουν να είναι η κυρίαρχη κουλτούρα στο σχολείο» τόνισε η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, η οποία πρότεινε ως μια πιθανή λύση του προβλήματος, τη διάχυση των μαθητών ρομά σε περισσότερα σχολεία.

Υπενθύμισε δε, ότι παλιότερα, ο κ. Γαβρόγλου είχε δεσμευθεί για 15 μαθητές ρομά ανά τάξη, έτσι ώστε να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη διαπαιδαγώγηση καθαρά χωρίς αυτό να στέκεται εμπόδιο στη μάθηση.

Μια άλλη λύση που προτείνεται, είναι η τροποποίηση των ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων σε σχολεία που φοιτούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Την ίδια εκτίμηση της κατάστασης με αυτή που εξέφρασε η κ. Ζαφειρίου έχει και ο κ. Αναστάσιος Γούκος, διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, όπου από τους 304 μαθητές, οι 245 είναι ρομά.

«Η αλλαγή αυτή του μαθητικού πληθυσμού έφερε ως αποτέλεσμα την γκετοποίηση των σχολείων μας. Σιγά-σιγά μετατρέπονται από σχολεία συνύπαρξης σε σχολεία σχεδόν αποκλειστικά ρομά μαθητών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Δημοτικό και Γυμνάσιο, αλλά και για το Νηπιαγωγείο. Από εκεί ξεκινάει η γκετοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γούκος εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι από τη στιγμή που έχει λυθεί, σε μεγάλο βαθμό, το θέμα του αριθμού των ρομά μαθητών, πρέπει πλέον να προβληματιστούμε για την ποιότητα εγγραμματισμού αυτών των μαθητών. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει σχετική εμπειρία σε άλλες περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη, ο Γέρακας ή και στο εξωτερικό, όπου οι μαθητές αυτοί δεν είναι αποκλειστική ευθύνη μιας σχολικής μονάδας. Υπάρχει η δυνατότητα, με την προϋπόθεση ότι το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τους έχει λύσει το πρόβλημα της μετακίνησης, να μπορούν να εγγραφούν και σε άλλα σχολεία της περιοχής που κατοικούν.

«Οι συνάδελφοι που μας μεταφέρουν αυτή την εμπειρία μας λένε ότι τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν μαθητές που φτάνουν μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, προσθέτοντας ότι όταν υπάρχει μια τέτοια εμπειρία, δεν δικαιούμαστε να την αγνοούμε και να μην την λαμβάνουμε υπόψη ώστε να λύσουμε το πρόβλημα και στο δικό μας νομό.

Σημείωσε ακόμη, πως ευτυχώς, οι διευθυντές και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και αμέσως μετά την ημερίδα, έχουν υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα αυτό.

Την ανάγκη επιμόρφωσης και κατάρτισης εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση των μαθητών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων επισήμανε ο κ. Στέφανος Πίος, διευθυντής του 2ου Δ.Σ. Νέας Ιωνίας, στο οποίο φοιτούν 20 ρομά, 45 αλλοδαποί και 23 προσφυγόπουλα από τη δομή του Μόζα.

«Αυτό που βλέπουμε στους ρομά είναι ότι δεν έρχονται στο σχολείο. Είναι πολλές οι απουσίες τους και φαίνεται ότι δεν θα συνεχίσουν στο Γυμνάσιο» δήλωσε για αυτή την κατηγορία των μαθητών, ενώ για τα προσφυγόπουλα τόνισε πως ξεκίνησαν καλά και έλυσαν τα προβλήματα πριν εμφανιστούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν – όπως είπε – είναι ότι τα παιδιά αυτά βρίσκονται εντελώς, εκτός σχολικού πλαισίου, δε ξέρουν καν, τι θα πει σχολείο, αφού τα περισσότερα δεν είχαν πάει ποτέ.

« Αυτό που βλέπουμε είναι ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε όπως το ελληνικό δημόσιο σχολείο φροντίσει ώστε να υπάρχει «αποθήκη» εκπαιδευτικών με επιμόρφωση και ανάλογη κατάρτιση.

Η κ. Ευαγγελία Μπαλαμώτη, διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού, όπου λειτουργεί τάξη υποδοχής των προσφύγων από τη δομή της Άρσις στη Μακρινίτσα, τόνισε:

«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη μάθηση. Πήραμε τα ασυνόδευτα παιδιά από την Άρσις, που η ηλικία τους δεν ήταν ίδια με την ηλικία των παιδιών στις τάξεις των οποίων έπρεπε να τα εντάξουμε. Οι ανησυχίες ήρθαν από τους γονείς, παρότι προσπαθήσαμε να τους καθησυχάσουμε, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο σύλλογος γονέων».

Η ίδια παρατήρησε πάντως, ότι οι μαθητές του σχολείου ήταν δεκτικοί στα προσφυγόπουλα και δεν υπήρχε πρόβλημα στη σχέση τους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μαθητική διαρροή στο σχολείο της.

Και η κ. Μπαλαμώτη ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την υποδοχή προσφύγων στα σχολεία μας.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Καραγιάννης, διευθυντής του 33ου Δ.Σ. Βόλου, που λειτουργεί στις φυλακές Βόλου, ανέφερε ότι στο σχολείο του φοιτούν 30 μαθητές, όλοι ενήλικες αλλοδαποί (Πακιστανοί, Αλγερινοί και Αφγανοί) ενώ από πέρυσι πήγαν και 5 ρομά.

«Μιλάμε για ενήλικες μαθητές, με πολύ άσχημα βιώματα και αναλφάβητους στη γλώσσα τους» δήλωσε ο κ. Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι απώτερος σκοπός είναι η επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία και ως εκ τούτου, αυτό που προσπαθεί να τους καλλιεργήσει – κυρίως – είναι ο σεβασμός.

Τέλος, ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, κ. Γιώργος Χάρλας, τόνισε πως η εκπαίδευση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μας αφορά όλους και συνδέεται με την κοινωνία. Επισήμανε δε, πως είναι ανάγκη να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν αύριο.

Σημείωσε πάντως, ότι στο δικό του σχολείο από φέτος δεν φοιτούν ειδικές ομάδες, καθώς, μετά την αλλαγή του νόμου, έφυγαν από το σχολείο οι ασυνόδευτοι μαθητές και φοιτούν πλέον σε ημερήσια σχολεία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα