Κιμ Γιονγκ Ουν: Σημαντική η συνέχιση διαλόγου με Νότια Κορέα

08:24 13/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το «θερμό κλίμα συμφιλίωσης και διαλόγου» στη σχέση με τη Σεούλ, αφού συναντήθηκε με την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία η οποία επέστρεψε στη χώρα μετά την τριήμερη επίσκεψή της στη Νότια Κορέα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταδίδουν βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.

Ο

Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την «ικανοποίησή του» για την επίσκεψη και χαρακτήρισε την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην αντιπροσωπεία «πολύ εντυπωσιακή», κρίνοντας ότι η Σεούλ κατέβαλε «ειλικρινείς προσπάθειες» για τις οποίες είπε πως αισθάνεται ευγνώμων.

Ωστόσο, δεν έγινε καμιά αναφορά στην πρόταση περί διμερούς σύνοδο κορυφής που έκανε εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν η αδελφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ, στον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, η οποία ήταν μέλος της αντιπροσωπείας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα πως συμφώνησαν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να ασκείται η μέγιστη πίεση στη Βόρεια Κορέα.

Ακόμη, ο Άμπε τόνισε πως επιβεβαίωσε στον Μουν πως η συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης» μεταξύ των δύο χωρών θεωρείται οριστική από την κυβέρνησή του.

«Επιβεβαιώσαμε ότι η συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης» είναι οριστική και αμετάκλητη», ανέφερε ο Άμπε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μουν στο περιθώριο των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν, απευθυνόμενος στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα