Κερκυραϊκό Καρναβάλι με άρωμα… Βενετίας!

10:50 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με καντάδες, μαντολινάτες, παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και με ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις, που έλκουν την καταγωγή τους από τον 18ο αιώνα, γιορτάζεται το Καρναβάλι στην Κέρκυρα, που αυτή την περίοδο μεταμορφώνεται σε μικρή Βενετία…

Το Κερκυραϊκό Καρναβάλι είναι ένα σύμπλεγμα επηρεασμένο από τις βενετσιάνικες συνήθειες συνυφασμένο με τις κερκυραϊκές παραδόσεις. Διατηρεί έως σήμερα στοιχεία από την αρχαιοελληνική

διονυσιακή-σατυρική παράδοση εμπλουτισμένα με τους βενετσιάνικους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που ήρθαν όταν το νησί διαφεντευόταν από τους Βενετούς.

Ένα από τα νέα στοιχεία του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού είναι τα πετεγολέτσα ή πετεγόλια (κουτσομπολιά), που βασίζονται στην κερκυραϊκή διάλεκτο και κάθε χρόνο παίζονται σε υπαίθρια σκηνή, στην κεντρική αγορά της παλιάς πόλης στην Πίνια. Είναι ένα θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την commedia dell‘ arte, και είχε καλλιεργήσει ο αξέχαστος θεατρικός συγγραφέας Θεόδωρος Ζαμάνης. Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής τους σπονδυλώνεται από σατιρικά δεκαπεντασύλλαβα. Παρουσιάζονται από ηθοποιούς-παρουσιαστές και στο πνεύμα τους εμπερικλείουν αναδρομές εθίμων, παραδοσιακούς τύπους παλιών Κερκυραίων και περισσότερο απ’ όλα κορφιάτικη διάλεκτο.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα έθιμα έχουν οι Γκιόστρες. Στην Κέρκυρα κατά την περίοδο του Καρναβαλιού, οι Βενετοί, μιμούμενοι τη Μητρόπολη, είχαν καθιερώσει ήδη από τον 16ο αιώνα τις Γκιόστρες (giostre), το «Ιππηλάσιον» κατά τη μετάφραση από τον ιταλικό τίτλο.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η προέλευσή τους φαίνεται να έχει ρίζες ρωμαϊκές, η μεταφορά δε αυτής της συνήθειας στην Κέρκυρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεκίνησε με την παρουσία των πρώτων Λατίνων κατακτητών.

Το Καρναβάλι κορυφώνεται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται με την Πομπή του Σιορ Καρνάβαλου.

Τον Σιορ Καρνάβαλο συνοδεύουν η κουστωδία του, πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολές χορού και εκατοντάδες καρναβαλιστές, που έχουν να παρουσιάσουν τις δικές τους μοναδικές επιδείξεις.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

14:00 «Κυνήγι θησαυρού» με την Κερκυραϊκή Μασκαράτα

Έναρξη: Κοφινέτα και τερματισμός στην Πλατεία Δημαρχείου – San Giacomo

Πάρτι λήξης στις 20:00 και οι μαζορέττες διαφόρων σχολών χορεύουν για όλους μας

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

12:30 Παραδοσιακά τραγούδια και χοροί της Αποκριάς από το Λύκειο Ελληνίδων στην πλατεία της Αννουντσιάτας

14:30 «Η πομπή του σιορ Καρνάβαλου»

ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Διασταύρωση των οδών Σταματίου Δεσύλλα και Γεωργίου Θεοτόκη. Αρχή πεζόδρομου

ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Οδός και πλατεία Γεωργίου Θεοτόκη

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Οδός Γ.Θεοτόκη – οδός Ευγενίου Βουλγάρεως – Πλατεία Αννουντσιάτας – ΠΕΝΤΟΦΑΝΑΡΟ με κατάληξη στην οδό Βίκτωρος Δούσμανη. Τον Καρνάβαλο συνοδεύουν η κουστωδία του, οι σχολές χορού της Κέρκυρας και πολλοί καρναβαλιστές!

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

20:00 «Αποκριάτικα δρώμενα-χοροί και τραγούδια της Αποκριάς» στην πλατεία Αννουντσιάτας από το ΛΑΟΔΑΜΑ με τη συμμετοχή του πολυφωνικου σχήματος «Ανδρονίκη»

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

20:00 Κορφιάτικα πετεγολέτσα στην Πλακάδα

Από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων

Σε περίπτωση βροχής το δρώμενο θα παρουσιαστεί στο δημοτικό θέατρο Κέρκυρα

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

12:00 Παρέλαση και χοροί με βενετσιάνικα κοστούμια εποχής στο κέντρο της πόλης από το Λύκειο Ελληνίδων και χοροί εποχής στην πλατεία Ανουντσιάτα

16:00 Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στο «AMAZE» από την Κερκυραϊκή Μασκαράτα!

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

12:30 Παρέλαση με βενετσιάνικα κοστούμια εποχής στο κέντρο της πόλης από το Λύκειο Ελληνίδων και χοροί εποχής στην πλατεία Ανουντσιάτα

14:30 Η πομπή του σιορ Καρνάβαλου

ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Διασταύρωση των οδών Σταματίου Δεσύλλα και Γεωργίου Θεοτόκη. Αρχή πεζόδρομου.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Οδός και πλατεία Γεωργίου Θεοτόκη (san roco)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Οδός Γ.Θεοτόκη – οδός Ευγενίου Βουλγάρεως – Πλατεία Ανουντσιάτας – Πεντοφάναρο με κατάληξη στην οδό Βίκτωρος Δούσμανη. Τον Καρνάβαλο συνοδεύουν η κουστωδία του, οι σχολές χορού της Κέρκυρας και πολλοί καρναβαλιστές!

Για περισσότερες πληροφορίες στoν σύνδεσμο www.corfu.gr/web/guest/home

Keywords
Τυχαία Θέματα