Κέρκυρα: Το αναπτυξιακό συνέδριο των Ιονίων στην Κεφαλονιά

13:50 26/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναπτυξιακό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου αλλά και των γενικών γραμματέων Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη και Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα Επτάνησα καθώς και πλήθους στελεχών από την αυτοδιοίκηση, τον επιμελητηριακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και μίλησαν από πλευράς κοινοβουλευτικής

εκπροσώπησης ο πρ. Υπουργός, βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, οι βουλευτές Κώστας Παυλίδης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Φωτεινή Βάκη, οι Δήμαρχοι Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι των τεσσάρων επιμελητηρίων των νησιών κ.α.
Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην ολοκλήρωση των εργασιών, προχώρησε σε μία κωδικοποίηση των βασικών συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων του συνεδρίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα γραφείο στις Βρυξέλλες, την έδρα της Ε.Ε., κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα μεταξύ άλλων του επιμελητηριακού κόσμου προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα άμεσης εκπροσώπησης και ενημέρωσης στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων της Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κέρκυρας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη να υπάρξει συντονισμός των δύο πλευρών για τη στενή συνεργασία.
Ο κ. Γαλιατσάτος έκανε και μία σύντομη επισκόπηση των όσων προέκυψαν στις συζητήσεις στις 5 θεματικές ενότητες και συνεδρίες.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μιλώντας στο συνέδριο, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στους 4 βασικούς άξονες που έχει θέσει ως βασικούς στόχους για πολιτική υλοποίηση μέσα στο 2019 η κυβέρνηση, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα, την διαφάνεια και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών στη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή τις υπηρεσίες. Στόχοι που έχουν να κάνουν με την θεσμοθέτηση μέτρων και εφαρμογή πολιτικών τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στις υπηρεσίες που έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη όπως αυτές των δήμων και των περιφερειών. Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου χρηματοδοτικών πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι περιφέρειες της χώρας μας καλούνται να συμβάλλουν στο σχεδιασμό, καθώς και στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό όπου για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχει επιτέλους αναπτυξιακό πρόσημο.

ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Δημόσιο θα παραμείνει το λιμάνι της Κέρκυρας, ανακοίνωσε επισήμως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί αυτό που υπήρχε στο σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίησή του μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπεται μόνο η δυνατότητα ιδιωτικών επενδύσεων σε επιμέρους δραστηριότητες, με στόχο μάλιστα οι τομείς αυτοί να αφορούν μόνο επενδύσεις στις οποίες το Δημόσιο δεν μπορεί να παρέμβει. Ανακοίνωσε επίσης ότι με προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ, θα συμπεριληφθούν έργα μέσω της μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου στα λιμάνια της Κέρκυρας και των Παξών.
Τις βασικές πολιτικές που εφαρμοζει η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού αλλά και το τι πρόκειται να ισχύσει όσον αφορά την τουριστική προβολή, τη βελτίωση νομοθετικών προβλέψεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού, το θαλάσσιο τουρισμό και άλλα ζητήματα παρουσίασε η Παναγιώτα Διονυσοπούλου, γενική διευθύντρια τουριστικής πολιτικής Υπουργείου Τουρισμού.
Ο Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης, στη δική του τοποθέτηση έκανε εκτενή αναφορά σε μία νέα δομή που ιδρύει η κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων αλλά και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, η οποία θα δώσει εργαλεία στις επιχειρήσεις αυτές να μπορούν να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τους μεγάλους «παίκτες» σε κάθε κλάδο. Μία δομή με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού κόσμου, που δημιουργείται σε στενή συνεργασία με τον επιμελητηριακό κόσμο και που στόχος είναι, μετά από μία τριετία πλήρους χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο, να περάσει στη διαχείριση των ίδιων των Επιμελητηρίων της χώρας ώς ένα βασικό εργαλείο βιωσιμότητας των ΜΜΕ.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα